Mødedato: 02.02.2006, kl. 13:00

Økonomisk status og bevillingsmæssige ændringer til budget 2006

Se alle bilag

Økonomisk status og bevillingsmæssige ændringer til budget 2006

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 2. februar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Økonomisk status og bevillingsmæssige ændringer til budget 2006

 

SOU  30/2006  J.nr. 35/2004

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager den økonomiske status for 2006 som præsenteres i indstillingen til efterretning

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender og videresender anmodninger om tekniske budgetændringer til Økonomiudvalget.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker med denne indstilling at give en generel orientering om den økonomiske status for 2006. Selvom indstillingen beskriver en række områder, hvor der er risiko for økonomiske problemer, skal det understreges, at forvaltningen på nuværende tidspunkt forventer, at det samlede budget overholdes. 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2006 fordelt på bevillinger kan ses i nedenstående tabel.

 

Tabel 1. Budget 2006, fordelt på bevillinger,

Bevilling

1.000 kr.

Sundhed (rammebelagt)

132.600

Pleje, service og boliger for ældre, efterspørgselsstyret

3.192.296

Pleje, service og boliger for ældre, rammebelagt

302.087

Administration (rammebelagt)

178.646

Anlægsbevillingen

9.316

Efterspørgsselsstyrede overførsler og finansposter

1.890.446

Bidrag til H:S

5.727.609

I alt

11.433.000

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger løbende op på budgettet via månedlige regnskabsprognoser og ad hoc analyser af særlige aktiviteter, emner mv. Tre gange om året, primo maj, primo september og primo november præsenterer forvaltningen en regnskabsprognose for Sundheds- og Omsorgsudvalget, som videresendes til Økonomiudvalget og indgår i kommunens samlede regnskabsprognose. Den seneste regnskabsprognose for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område blev præsenteret den 10. november 2005 (SOU 352/2005).

 

Den økonomiske status

Da det endnu er meget tidligt på året har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen endnu ikke haft mulighed for at udarbejde en egentlig regnskabsprognose for 2006. Allerede nu kan det imidlertid konstateres, at der på en række områder er risiko for, at der opstår økonomiske problemer i 2006. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker derfor at orientere Sundheds- og Omsorgsudvalget om disse problemstillinger. Problemstillingerne opridses nedenfor i punktform og beskrives nærmere i sagsbeskrivelsen.

 

·        I amtstandplejen må forventes merforbrug, da de oprindelige forudsætninger som lå til grund for DUT-kompensationen ved etableringen af tilbuddet ikke svarer til virkeligheden.

·        I omsorgstandplejen er der behov for forbedringer af arbejdsmiljøet efter anbefalinger fra Arbejdsmiljø København

·        ATP har varslet uforholdsmæssigt store stigninger på de præmier, som de selvejende plejehjem skal betale til Arbejdsmarkedets Erhverssygeforsikring

·        Hjemmeplejeområdet har været under økonomisk pres som følge af tilpasningen til at der bliver færre ældre

·        Forvaltningen har modtaget midler til at dække den forventede aktivitetsstigning vedrørende SOSU-elevers praktik på forvaltningens plejehjem. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har beregnet hvor stor en aktivitet, som kan afholdes indenfor de nuværende rammer og vil bede om yderligere midler, hvis aktiviteten overstiger dette niveau.

·        Moderniseringsplanen kan medføre øgede udgifter til køb og salg af pladser, da borgere på institutionerne, som udtages til ombygning kan vælge at flytte til andre kommuner. Dette har især været tilfældet på Ryholtgård. Hvis tendensen fortsætter, kan det blive nødvendigt at lukke flere pladser end forudsat i moderniseringsplanen for at undgå en utilsigtet serviceglidning i form af øget kapacitet på plejehjemsområdet.

·        Det forventes, at udgifterne til køkkenprojektet (samling af produktionen af mad til hjemmeboende pensionister på Bystævneparkens Centralkøkken) vil overstige budgetrammen.   

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer trods ovenstående problemstillinger at det samlede budget overholdes.

 

Ønsker om tekniske budgetændringer

Økonomiforvaltningen har indkaldt udvalgenes ønsker om bevillingsmæssige ændringer af teknisk og ukompliceret karakter til budgettet for 2006. Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet indstilling om de foreslåede bevillingsændringer på baggrund af udvalgenes anmodninger. Indstillingen ventes behandlet i Økonomiudvalget den 7. marts og i Borgerrepræsentationen den 23. marts 2006.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker, at der foretages en række bevillingsmæssige ændringer af teknisk karakter i forvaltningens budget 2006. Det drejer sig primært om omplaceringer mellem funktioner og bevillinger, som ikke påvirker forvaltningens samlede budgetramme. En enkelt anmodning omhandler dog en overførsel på 0,5 mio.kr. fra Amtstandplejen under Sundheds- og Omsorgsudvalget til Børne- og Ungdomstandplejen under Børn- og Ungeudvalget. Denne overførsel er aftalt mellem de involverede parter.

Ønskerne om de tekniske budgetændringer skyldes, at de giver mulighed for bedre økonomistyring, da de hjælper med til at sikre sammenhæng mellem budgettet og de bogførte udgifter og indtægter.

 

SAGSBESKRIVELSE

I regnskabsprognoserne redegør Sundheds- og Omsorgsforvaltningen for budgettet fordelt på de overordnende bevillinger jf. tabel 1. I det følgende vises hvilke overordnede budgetposter, som er placeret på de forskellige bevillinger og de forskellige økonomiske problemstillinger beskrives nærmere.

 

Bevillingen Sundhed.

 

Tabel 2. Budgetposter på Bevillingen Sundhed

Budgetposter

1.000 kr.

Tandplejeområdet

22.601

Arbejdsmiljø København inkl. rygcentret

12.867

Forebyggelsespulje

34.970

Sundhedscentre

23.232

Rammebelagt praksis

35.375

Øvrige poster, sundhed rammebelagt

3.555

I alt Sundhedsbevilling

132.600

 

 

Der er følgende områder under bevillingen, som kan medføre økonomiske problemer.

 

Tandplejen - Amtstandpleje

På Amtstandplejens område er det sandsynligt, at den forventede aktivitet ikke kan holdes indenfor den afsatte budgetramme.

 

Der er tale om problemstilling, som går tilbage til etableringen af tilbuddet. Ved implementering af de amtskommunale tandplejetilbud i Københavns Kommune i 2003 var der opmærksomhed på, at aktiviteten var underkompenseret i forhold til DUT kompenseringen. bl.a. pga. demografiske skævheder og manglende forudsætninger om eksisterende aktivitet i Københavns Kommune ved lovens ikrafttræden (SOU 83/2004). Den demografiske skævhed opstår, fordi en vigtig målgruppe i amtstandplejen er børn og unge med manglende tandanlæg, der skal erstattes med implantater, når fuld skeletal modenhed er opnået. Behandlingen af disse patienter sker oftest, når de er 20-25 år, og denne aldersgruppe er kraftigt overrepræsenteret i Københavns Kommune.

 

Det skal bemærkes, at det i forbindelse med etableringen af Amtstandplejen blev besluttet, at den økonomiske ubalance for amtstandplejen skulle drøftes med Økonomiforvaltningen jf. SOU 412/2001. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen drøftede derfor sagen med Økonomiforvaltningen i foråret 2004, men der blev ikke fundet en varig løsning på problemet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen finder, at DUT-kompensationen internt i Københavns Kommune, som blev givet ved etableringen af tilbuddet bør genforhandles.

 

Underfinansieringen blev oprindeligt (SOU 412/2001) beregnet til 10-12 mio. kr. det første år og 6-7 mio. kr. de følgende år. De estimerede merudgifter er imidlertid undgået ved tilbageholdenhed ved etablering af behandlingskapacitet og ved hensigtsmæssige aftaler med Rigshospitalet og Tandlægeskolen, ligesom skønnet over patienter til amtsspecialtandpleje har måttet revideres.

 

I den seneste regnskabsprognose for 2005 forventedes et merforbrug på ca. 1 mio.kr.

 

Tandplejen - arbejdsforhold i Omsorgstandplejen

Allerede i 1998 konstaterede Arbejdsmiljø København (dengang kaldet Bedriftsundhedstjenesten) i en rapport uacceptable fysiske belastninger af personalet i omsorgstandplejen. Arbejdet medfører tunge løft, bæring af tunge genstande, meget belastende arbejdsstillinger og dårlige lysforhold. Arbejdsmiljø København anbefalede, at der etableredes behandlingsrum på de enkelte plejehjem.

 

Som følge af Arbejdsmiljø Københavns anbefalinger er der etableret behandlingsrum på en række plejehjem, ligesom omsorgstandplejen søges tilgodeset ved igangværende og fremtidige ombygninger af plejehjem.

 

Som yderligere tiltag til forbedring af arbejdsmiljøet foreslår Omsorgstandplejen følgende:

·        Indkøb af autocamper med en fuld funktionsdygtig tandklinik til betjening af mindre plejehjem uden klinikfaciliteter

·        At der ansættes en portør som skal stå for transport og opsætning af udstyr ved behandlinger af borgere i eget hjem. Portøren skal udstyres med en mindre varebil og trapperobot.

·        At der indføres en kørselsordning for patienter med behov for behandling på klinik.

·        At der tilføres yderligere personaleressourcer, da udviklingen i de ældres tandstatus har betydet en langt større behandlingsbyrde, da færre ældre har protese.

 

De årlige drif tsudgifter er vurderet til 1,1 mio. kr., mens etableringsudgifterne anslås til 1,780 mio. kr.

 

Det skal bemærkes, at leasing af bil, trapperobotter, portørordning og øgede antal mobilunits er sammenkædede forslag, der kræver samtidig implementering.

 

Bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, efterspørgsselsstyret service

Tabel 7. Pleje, service og boliger for ældre, efterspørgselsstyret servcie.

 

Budgetposter

1000 kr.

Plejehjemsområdet

1.730.152

Hjemmeplejeområdet

895.154

Træningsområdet

36.297

Dagcenterområdet

25.735

Klienters betalinger

-101.177

Køb og salg af pladser

214.973

P/O-kontorer*

315.491

§65-midler / pensionistklubber

24.390

IT-transaktionsudgifter

16.612

Døgnbasen

34.669

I alt

3.192.296

*En del af budgettet til Pensions- og Omsorgskontorer er placeret på bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, rammebelagt.

 

Følgende problemstillinger på bevillingen skal nævnes.

 

AES på selvejende plejehjem

I 2006 er der en særlig økonomisk problemstilling omkring Arbejdsmarkedets Erhvervssygeforsikring (AES) på de selvejende plejehjem. AES er en obligatorisk forsikring, som arbejdsgiveren skal betale til ATP for alle sine ansatte. Præmien bliver opkrævet en gang om året i december måned til betaling i januar.

 

Den 31. august 2005 fremsendte ATP erhvervssikring en skrivelse, hvori der varsels en stigning i præmien til AES for 2006 for alle virksomheder, som har branchekode "plejehjem og beskyttede boliger". "Plejehjem og beskyttede boliger" og "hjemmehjælp" har frem til 2005 hørt til samme branchegruppe, og har derfor haft samme præmie. AES har med virkning fra 2006 valgt at dele branchegruppen op med den begrundelse, at branchekode "hjemmehjælp" i de seneste år har haft lavere udgifter til erstatning end de andre brancher i gruppen. Derfor er hjemmehjælp blevet udskilt. Det får den betydning i forhold til 2005, at der er en kraftig stigning i præmien for alle virksomheder, hvis branchekode er "plejehjem og beskyttede boliger". Stigningen er på 484 procent fra 1.340 kr. til 7.834 kr. Der er samtidig et fald i præmien for de virksomheder, hvis branchekode er hjemmehjælp fra 1.340 kr. til 622 kr. Det svarer til et fald på 54 procent.

 

AES har efterfølgende meddelt, at opkrævningen af præmier for 2006 er sat i bero, da en række forhold skal undersøges nærmere.

 

De omtalte ændringer har kun betydning for de selvejende plejehjem, da AES for de kommunale plejehjem opkræves ud fra andre principper.

 

De samlede økonomiske konsekvenser for de selvejende plejehjem er beregnet il 14,8 mio. kr.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil anmode om en  tillægsbevilling, hvis den varslede stigning gennemføres. 

 

Hjemmepleje

Hjemmeplejeområdet har i en periode været under økonomisk pres. I regnskab 2004 var der et merforbrug på 39,3 mio.kr. (ekskl. ordninger), mens den seneste regnskabsprognose for 2005 forudsagde et merforbrug på 18,8 mio.kr.

 

Merforbruget er et udtryk for, at hjemmeplejeenhederne har vanskeligt ved at tilpasse sig til den demografiske udvikling tilstrækkelig hurtigt. Når der bliver færre ældre reduceres budgetrammen som følge af kommunens demografimodel, og hjemmeplejeenhederne skal derfor tilpasse sig personalemæssigt og organisatorisk (en række hjemmeplejeenheder nedlægges eller slås sammen). Imidlertid er det en udfordring at sikre, at tilpasningerne tilstrækkelig hurtigt slår igennem.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har løbende fokus på økonomien i hjemmeplejen og arbejder på at forbedre økonomistyringen på området. Det sker blandt andet ved udvikling af forbedret ledelsesinformation og kompetenceudvikling på økonomistyringsområdet. Herudover er ældrekontorerne løbende i dialog med de enkelte hjemmeplejeenheder med henblik på at identificere, udarbejde og implementere tiltag til budgetoverholdelse.

 

Det skal også nævnes, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er ved at undersøge, om økonomistyringen og ressourceanvendelsen i hjemmeplejen kan forbedres ved at ændre organiseringen af frit valg. Konkret overvejes det at adskille sygeplejerskerydelser fra den øvrige hjemmepleje. Det vil betyde, at der skal foretages særskilt afregning af sygeplejerskeydelser i modsætning til i dag, hvor afregningen af sygeplejerskerydelser indgår i afregningen af personlig hjælp. 

 

En adskillelse af sygeplejerskerydelser vil indebære ændrede kvalitetsstandarder, leverandørkrav (kun kommunale leverandører må levere sygeplejerskerydelser ifølge lovgivningen) og timepriser. Disse ændringer kræver politisk godkendelse. 

 

Køb og salg af plejeboligpladser

Køb og salg af plejeboligpladser er et område, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i prakis ikke kan styre aktiviteterne og dermed udgifterne. Det skyldes, at borgere, som er visiteret til en plejebolig, frit kan vælge hvilken kommune de ønsker at bo i som følge af loven  om frit valg. Desuden er der ikke fastsat øvre grænser for de takster, som bopælskommunen kan opkræve af betalingskommunen, udover at taksterne ikke må overstige de faktiske udgifter. Dette har betydning, da de fleste omegnskommuner typisk er dyrere end Københavns Kommune.

 

Køb og salg af plejeboligpladser er et område, hvor der har været merforbrug de seneste år. I den seneste regnskabsprognose forventedes der et merforbrug på 5 mio.kr. i 2005.

 

I 2006 er der risiko for, at situationen forværres yderligere som følge af moderniseringsplanen på plejehjemsområdet. Det skyldes, at beboerne på plejehjem, som udtages til ombygning kan vælge at flytte til en anden kommune, hvorefter udgifterne til køb og salg af plejebolig stiger. I 2005 var dette især tilfældet på Ryholtgård.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil følge nøje, om der sker en lignende udvikling på de øvrige plejehjem, som udtages til modernisering. Hvis tendensen fortsætter kan det blive nødvendigt at nedlukke flere pladser i Københavns Kommune end forudsat i moderniseringsplanen for at sikre, at der ikke sker en utilsigtet serviceglidning i form af en større kapacitet på plejeboligområdet. 

 

Pensions- Omsorgskontorer - Hjælpemidler

Når Pensions- og Omsorgskontorerne bevilger hjælpemidler til borgere leveres hjælpemidlerne dels fra Hjælpemiddelcentralen (HMC) og dels fra andre leverandører.

 

De seneste år har hjælpemiddelområdet været under økonomisk pres. Det skyldes især, at den teknologiske udvikling medfører, at der løbende kommer nye, dyre hjælpemidler på markedet.

 

Merforbruget blev i den seneste regnskabsprognose for 2005 vurderet til 5,1 mio.kr. 

 

Bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, rammebelagt

Tabel 4. Budgetposter på Bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, rammebelagt

 

Budgetposter

1.000 kr.

Moderniseringsplan

63.137

Hjælpemiddelcentret

44.630

Ældreboliger, rammebevilling

55.387

Praktikafregning, SOSU-elever

21.255

Ældrekontorers kontorbudget

22.814

Øvrige poster*

94.864

I alt pleje.. Rammebelagt

302.087

*Øvrige poster omfatter blandt andet en række særlige projekter herunder beklædning i hjemmeplejen, kost-projekterne samt kompetenceudv ikling. Herudover indgår centralt afsatte budgetreserver, diverse IT-udgifter samt en mindre del af Pensions- og Omsorgskontorernes budget.

 

På denne bevilling skal følgende problemstillinger nævnes.

 

SOSU-praktik

Når social- og sundhedselever er i praktik på plejehjemmene, skal Sundheds- og Omsorgsforvaltningen betale Social- og Sundhedsskolen, som hører under Børn- og Ungeforvaltningen for det arbejde, som eleverne udfører.

 

Betalingen fra centralforvaltningen til Social- og Sundhedsskolen fastsættes som faste takster pr. praktikuge for henholdsvis SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ingen indflydelse på aktiviteten på området, som afhænger af hvor mange elever, som optages på SOSU-skolen.

 

I 2005 var der tegn på, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udgifter til praktikafregning ville overstige det beløb, som var afsat i forvaltningens budget. Det skyldes, at indførelsen af voksenelevløn medførte en kraftig stigning i antallet af SOSU-hjælperelever. Sundheds- og Omsorgsudvalget fik derfor tilført ekstra budgetmidler til området i både 2005 og 2006.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har beregnet hvor stor en aktivitet, der kan finansieres indenfor den nuværende ramme til praktikafregning, når det forudsættes, at optaget af assistentelever og hjælperelever uden voksenelevløn ikke ændrer sig.

 

Tabel 5. Praktikafregning, som kan holdes indenfor rammen i budget 2006.

 

Samlet ramme (kr.)

Refusions-sats (kr. pr. uge)

Antal praktik-uger

Praktikuger på PH pr. elev

Antal elever

Hjælperelever - ikke voksenelevløn

4.657.687

2.776

1.678

16

105

Hjælperelever – voksenelevløn

13.136.226

2.776

4.731

16

296

Assistentelever

3.461.087

3.539

978

10

98

I alt

21.255.000

 

 

 

 

 

Som det fremgår, kan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med den nuværende økonomiske ramme finansiere i alt 6.409 hjælper-praktikuger og 978 assistent-praktikuger. Hvis aktiviteten overstiger dette niveau, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen derfor anmode om yderligere midler.

 

Bevillingen Administration

Tabel 6. Bevillingen Administration

Budgetposter

1000 kr.

Centralforvaltningen

109.809

IT-fagbudgetter (1)

33.929

Lønanvisning

19.303

Husleje for Sjællandsgade og Rådhus

13.116

Øvrige poster

2.489

I alt

178.646

(1) Det viste budget er den del af budgettet til IT (eksklusiv løn), som på nuværende tidspunkt er placeret på bevillingen. Der findes også IT-budgetposter på bevillingerne Pleje, service og boliger for ældre, rammebelagt og Pleje, service og boliger for ældre, efterspørgselsstyret. 

Der forventes ikke problemer med budgetoverholdelsen på nuværende tidspunkt.

 

Anlægsbevillingen

Tabel 8. Anlægsbevillingen

Budgetposter

1000 kr.

Anlæg

9.316

 

 

Køkkenprojektet

Køkkenprojektet er et større ombygningsprojekt, som indebærer, at produktion af madservice à la carte (mad til hjemmeboende pensionister) samles på Bystævneparkens Centralkøkken, mens denne produktion på de øvrige køkkener ophører. Beslutningen om omlægningen af produktionen er truffet efter en samlet afvejning af hensynet til produktionssikkerhed og driftsøkonomi samt forbedret arbejdsmiljø.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer på nuværende tidspunkt, at udgifterne i projektet vil overstige budgetrammerne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil redegøre nærmere for udviklingen i køkkenprojektet på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 23. februar 2006.

 

Efterspørgsselsstyrede overførsler, finansposter og H:S-bidrag

 

Tabel 9. Budget til efterspørgselsstyrede overførsler, finansposter og H:S-bidrag

Budgetposter

1000 kr.

Sikringsydelser

182.453

Sygesikring

1.688.618

Finansposter

19.375

I alt

1.890.446

 

 

Der forventes ikke problemer med budgetoverholdelsen på nuværende tidspunkt.

 

Bidrag til H:S

 

Tabel 10. Budget til H:S-bidrag

Budgetposter

1000 kr.

Bidrag til H:S

5.727.609

 

Københavns Kommunes bidrag til H:S konteres på Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget.

 

Ønsker om bevillingsmæssige ændringer

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker, at der foretages en række bevillingsmæssige ændringer af teknisk karakter i forvaltningens budget 2006, da det vil give et mere korrekt styringsgrundlag. Anmodningerne er nærmere beskrevet i bilag 1.  En enkelt anmodning omhandler en overførsel på 0,5 mio.kr. fra Amtstandplejen under Sundheds- og Omsorgsudvalget til Børne- og Ungdomstandplejen under Børn- og Ungeudvalget. Denne overførsel er aftalt mellem de involverede parter.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Se resumé og sagsbeskrivelse

 

HØRING

Indstillingen har ikke været i høring

 

 

BILAG

Bilag 1: Anmodninger om tekniske budgetændringer

 

 

 

Jesper Fisker                                                                                     

                                                                 /Hanne Baastrup


 

Til top