Mødedato: 01.10.2001, kl. 14:30

Brdr. Soldenfeldts Stiftelse - bemyndigelse (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 17. september 2001)

Brdr. Soldenfeldts Stiftelse - bemyndigelse (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 17. september 2001)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 1. oktober 2001

 

6. Brdr. Soldenfeldts Stiftelse - bemyndigelse (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 17. september 2001)

SOU 327/2001 J.nr. 14/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger forvaltningen til

at indgå aftale med beboerne om gennemførelse af ombygningsarbejderne i overensstemmelse med det af SBS Byfornyelse forelagte skitseprojekt og udkast til aftale med beboerne herom,

at anmode Plan&Arkitektur, Bygge- og Teknikforvaltningen om at træffe beslutning om bygningsfornyelse og supplerende arbejder i henhold til aftale med beboerne herom,

at indgå øvrige nødvendige aftaler til gennemførelse af bygningsfornyelsesbeslutningen og supplerende arbejder.

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede et byfornyelsesprojekt for Brdr. Soldenfeldts Stiftelse i mødet den 29. januar 2001 (SOU 35/2001). I fortsættelse heraf fremlægges - som et resultat af drøftelserne med beboernes repræsentanter - et af SBS udarbejdet, revideret ombygningsprojekt, der under respekt for de gældende myndighedskrav, i videst muligt omfang søger at imødekomme de fremsatte beboerønsker. Det foreslås, at forvaltningen bemyndiges til på stiftelsens vegne at foretage de videre fornødne foranstaltninger til projektets gennemførelse.

SAGSBESKRIVELSE

I Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 29. januar 2001 (SOU 35/2001) tiltrådte udvalget, at det byfornyelsesprojekt, der forelå med tilhørende skitser til bofællesskaber i ejendommen, skulle fremlægges for samtlige stiftelsens beboere på et planlagt møde den 6. februar 2001 med samtidig tilkendegivelse af, at der vil kunne tages hensyn til beboerønsker, der ikke strider mod myndighedskrav. Udvalget tilkendegav ønske om:

at ejendommen fastholdes til boligformål,

at der i byfornyelsesprojektets udformning af boliger tages hensyn til opfyldelse af fundatsens formål og muligheden for at etablere bofællesskaber,

at myndighedskrav overholdes,

at der i mødet den 6. februar 2001 deltager relevante embedsmænd med henblik på at sikre den tilstrækkelige information af beboerne.

På beboermødet den 6. februar 2001 enedes man efter ønske fra beboerne om ikke at foretage nogen afstemning og i stedet lade mødet være en gennemgang af det foreliggende projekt med drøftelse af eventuelle tilpasninger i samråd med beboerne. Det blev yderligere aftalt, at beboerne kunne tilknytte en arkitektrådgiver efter eget valg inden for en økonomisk ramme på 30.000 kr. med henblik på, at deres ønsker til projektet ville blive præciseret og i videst muligt omfang tilgodeset.

Beboerne valgte arkitekt J. Raaschou-Nielsen som konsulent. Beboernes drøftelser med denne og de ideer disse afstedkom, er indgået i det videre arbejde og har medvirket til de foretagne ændringer, jfr. nedenfor.

Der har således frem til udgangen af august måned 2001 været afholdt en række møder med beboerbestyrelsen og dennes byggegruppe, beboernes advokat, SBS, David Bretton-Meyers Tegnestue og Sundhedsforvaltningen med henblik på imødekommelse af beboerønskerne.

Møderne har resulteret i vedlagte etageplaner, der indebærer opretholdelse af et større antal små lejligheder, grupperet som 6 opgange, hvor alle forudsætninger i relation til såvel Byfornyelseskontoret, Boligkommission, Brandmyndigheder og Skov- og Naturstyrelsen er opretholdt.

De nye etageplaner indebærer opretholdelse af 57 lejligheder i arealstørrelse 62,41 til 68,56 m2 bruttoetageareal og med et nettoareal varierende fra 39-45 m2. Samlet vil antallet af lejligheder blive reduceret fra de nuværende 122 til fremtidigt 88. Det bemærkes, at tagetagen alene forberedes til fremtidig udnyttelse.

Med hensyn til bofællesskaber er foreslået en løsning, hvor tre oprindelige lejligheder er lagt sammen til en lejlighed med fælles entré og fælles bad, men fortsat med 3 køkkener. Bofællesskabsmodellen indgår i relation til Ryesgade-fløjen på 2. og 3.sal med i alt 4 enheder. Ifølge SBS Byfornyelse vil modellen, såfremt beboerne på længere sigt ikke finder løsningen brugbar, på et senere tidspunkt give mulighed for ombygning uden større omkostninger og uden tab i relation til den foretagne investering

Som udgangspunkt etableres der to nye elevatorer, således at tre af de seks opgange vil være forsynet med elevatorer. Måtte der vise sig mulighed for etablering af tre nye elevatorer indenfor ombygningsbudgettet, vil fire opgange få elevator. Under alle omstændigheder vil fire opgange som led i ombygningen være forberedt hertil.

Det reviderede ombygningsprojekt er anslået til at ville koste ca. 82 mio. kr. mod tidligere ca. 87 mio. kr. Heraf finansieres 47 mio. kr. med tilskud og et 30-årigt lån med en fast ydelse på 5% af kommunens byfornyelsespulje, mens resten ca. 35 mio. kr. ydes som lån af Grundejernes Investeringsfond (GI) til en rente på 1,5 og 4 %.

De af SBS Byfornyelse, i tilknytning til det reviderede projekt, opstillede regneark vedr. ombygningsbudget, finansiering og beregning af huslejekonsekvenser vedlægges.

SBS Byfornyelse anser det for realistisk, at arbejderne vil kunne påbegyndes ca.1.august 2002 med afslutning i december2003.

Som udgangspunkt vil alle beboere i Soldenfeldts Stiftelse kunne kræve at blive permanent genhuset og dermed få tilbudt en erstatningsbolig, som typisk vil være en traditionel 2-værelses lejlighed af tidssvarende karakter. Det forventes, at der blandt de unge beboere (studerende) vil være et udbredt ønske om permanent genhusning, da disse kun vil have en tidsbegrænset bomulighed ved tilbagevenden til stiftelsen efter ombygning. De ældre beboere derimod forventes at flytte tilbage til stiftelsen efter ombygning.

Det nu foreliggende projekt indebærer iflg. selskabet, at 69 beboere (i praksis alle de ældre) vil kunne flytte tilbage til en lejlighed af tilnærmelsesvis samme størrelse, som de har i dag, og at byfornyelsesboligsikringen også vil gøre dette økonomisk muligt. Det er derfor forventningen, at projektet nu har fået en form, der indebærer at den kraftige kritik, som tidligere er udtrykt skriftligt af 32 beboere, blandt andet i en henvendelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget, næppe vil blive opretholdt.

Det tilstræbes, at beboerne, hvis de ønsker det, kan vende tilbage til den lejlighed, de bebor i øjeblikket, uanset at ingen lejemål efter ombygningen vil være identiske med de nuværende lejemål. Hvis flere beboere skulle ønske den samme lejlighed, som er en anden end deres oprindelige lejlighed, foreslås boanciennitet i ejendommen anvendt som tildelingskriterium.

Det er aftalt med beboerbestyrelsen, at der den 25. september d.å. kan afholdes fællesmøde i stiftelsen, hvor alle beboere er inviteret. På mødet vil alle projektets aspekter blive gennemgået med henblik på indgåelse af en aftale mellem stiftelsen og beboerne om projektets gennemførelse i henhold til byfornyelseslovens §11, stk.5 og med moderniseringsarbejder finansieret med lån i Grundejernes Investeringsfond, jfr. vedlagte blanket til forhåndsaccept.

På fællesmødet vil SBS Byfornyelse tilbyde efterfølgende konsultationsmøder på stiftelsen med deltagelse af beboernes advokat for at sikre et optimalt informationsniveau i relation til de beboere, som måtte være forhindret i at deltage i mødet den 25. september 2001.

Det foreslås på denne baggrund, at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til at træffe de videre nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af ombygningsprojektet.

 

ØKONOMI

Finansieringen af ombygningen på 82 mio. kr. dækkes af tilskud og lån fra kommunens byfornyelsespulje samt lån fra Grundejernes Investeringsfond. Driftsudgifterne skal afholdes af stiftelsen selv over den opkrævede husleje. Lejerne vil delvist blive kompenseret for den forøgede husleje, der anvendes til forrentning og afskrivning af investeringen ved byfornyelsesboligsikring og almindelig boligsikring/boligydelse, der er en lovbunden udgift. Da man ikke kender til beboernes indtægtsforhold, kendes beløbet ikke. Omkostningerne ved beboernes genhusning afholdes over byfornyelsessagen. Der er ingen omkostninger forbundet ved ombygningen, der bortset fra ovennævnte boligstøtte berører Sundhedsforvaltningens budget.

 

BILAG

  1. Etageplaner med tilhørende arealberegning.
  2. SBS. Revideret ombygningsbudget, finansiering og huslejekonsekvensberegning.

3. Aftaleudkast (blanket til forhåndsaccept).

Lau Svendsen-Tune

/Jesper Maarbjerg

 

 

Til top