Mødedato: 01.06.2023, kl. 13:45
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om resultaterne af et innovationspartnerskabsprojekt om biologisk lys til ældre på plejehjem

Se alle bilag
Københavns Kommune og Aarhus Kommune har gennemført et succesfuldt innovationspartnerskab med indkøbsoption i tæt samarbejde med en privat leverandør. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres hermed om resultaterne af innovationspartnerskabet.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  • At Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om resultaterne af innovationspartnerskab om test og udvikling af biologisk lys til ældre på plejehjem til efterretning

Problemstilling

Lys har stor betydning for menneskets velbefindende og spiller en væsentlig rolle i regulering af døgnrytme, mental sundhed og aktivitetsniveau. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har siden 2015 brugt biologisk lys til at fremme livskvalitet og trivsel for ældre på enkelte afdelinger på de københavnske plejehjem.

Ældre er i særlig risiko for døgnrytmeforstyrrelser, fordi øjet med alderen bliver dårligere til at optage lys; en 80-årigs lystransmission gennem øjet er kun 55 % af en 32-årigs grundet en gulnende nethinde. Dertil opholder ældre borgere på plejehjem sig også oftere indendørs, hvor lyset er begrænset. Derfor har biologisk lys en særlig værdi for ældre på plejehjem. Biologisk lys er kunstigt lys, som genskaber det naturlige sollys og påvirker hormonproduktionen og immunforsvaret.

Effekten af biologisk lys er veldokumenteret, og forskning på demensplejehjem viser blandt andet forbedring af beboernes søvnkvalitet og døgnrytme samt reduktion af symptomer på depression og urolig adfærd. Også medarbejdere kan have gavn af at optage den rette mængde og type lys på rette tidspunkt. Biologisk lys har dokumenteret positiv effekt på medarbejdernes sundhed især i forbindelse med omstillingen fra nattevagt til dagvagt.

Løsning

I 2021 gennemførtes udbuddet om et innovationspartnerskab om biologisk lys på plejehjem, en særlig udbudsform som muliggør tæt samudvikling med en privat leverandør. Kravene og ønskerne i udbuddet blev formuleret på baggrund af en grundig behovsafdækning, markedsafdækning, test af eksisterende løsninger på markedet og inddragelse af andre kommuner, forskningsinstitutioner og relevante brancheforeninger. Afdækningerne viste, at de daværende løsninger på markedet var dyre, svære at bruge for borgere og medarbejdere og komplicerede at implementere. På den baggrund har Københavns Kommune og Aarhus Kommune i 2022, i tæt samarbejde med konsortiet Belid Lighting & Lyhne Design, i innovationspartnerskabet udviklet og testet en produktserie af lamper, som giver biologisk effekt, er brugervenlige, lette at implementere og lever op til priskravene i udbuddet.

Det er første gang, Københavns Kommune bruger udbudsformen innovationspartnerskab med indkøbsoption og på den måde udvikler nye velfærdsteknologiske løsninger i tæt samarbejde med markedet. Erfaringen er, at det er ressourcekrævende, men har stort potentiale i forhold til at få udviklet løsninger, der matcher både borgernes og medarbejdernes behov.

Arbejdet har været succesfuldt, og der er nu udviklet en produktportefølje, som står på skuldrene af den nyeste forskning indenfor døgnrytmelys. Produkterne er blevet udviklet og testet i tæt samarbejde med i alt 47 borgere og 45 medarbejdere på to testplejehjem i København og Aarhus. Resultaterne lægger sig op ad evidensen fra forskningen. Hos borgerne er der registreret positive ændringer i oplevet søvnkvalitet, døgnrytme, oplevet trivsel, appetit, tryghed og aktivitet samt nedsat forekomst af udadreagerende adfærd og tilsvarende forbedret humør [Bilag 1 og 2]. Som eksempel fortæller plejepersonalet, at lyset understøtter døgnrytmen hos en borger med svær demens, der tidligere vandrede om natten og om en anden borger med alkoholdemens, som nu bruger sit nødkald markant mindre end før.

Medarbejderne oplever, at det biologiske lys har haft en positiv indflydelse på deres fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Det berettes, at det er lettere at udføre plejeopgaver, at belysningen er med til at give mere energi i løbet af dagen, og at den dæmpede belysning om aftenen har en beroligende effekt på både medarbejderne selv og beboerne. Derudover døjer færre med hovedpine. [Bilag 1 og 2]

De nye lysløsninger har fået stor, positiv opmærksomhed fra pressen. Der har været indslag og interviews i både TV og radio, i nationale og regionale nyhedsmedier.

På baggrund af de gode erfaringer vurderer forvaltningen, at der er potentiale for en bred implementering og anbefaler derfor, at biologisk lys udbredes på flere af kommunens plejehjem.

Økonomi

De udviklede produkters pris udgør ca. halvdelen af prisen på de største konkurrerende løsninger på markedet. Den nyudviklede produktportefølje forventes klar til implementering i oktober 2023.

Biologisk lys forventes at spare ml. 15-20% energi ift. almindelig belysning på eksisterende plejehjem og være energineutralt ift. nybyggede plejehjem, da produkterne lever op til de nyeste EU-standarder ift. energiforbrug og genanvendelse og f.eks. dæmpes om natten.

En implementering af biologisk lys i borgernes boliger, på plejehjemmenes gange og over spisebordene i fællesarealerne vurderes at have størst værdi for borgerne. Det vil koste ca. 10.000 kr. pr. borger, dvs. omkring 1 mio. kr. for biologisk lys på et plejehjem med 100 beboere ekskl. montering. Ønskes der også et optimalt arbejdsmiljø for medarbejderne, skal løsningen suppleres med biologisk lys på trapper, personalekontorer samt personaletoiletter. Denne løsning forventes at koste ca. 12.000 kr. pr. borger.

Ved nybyggeri viser en sammenligning med priser fra det sidst projekterede plejehjem i København med priser på de nyudviklede lysløsninger, at der er en besparelse på ca. 17 %, eller 4.000 kr., hvis alle relevante, fastinstallerede projekterede lamper udskiftes med biologisk lys. Priserne kan variere fra byggeri til byggeri, men med afsæt i denne beregning forventes det, at implementering af biologisk lys vil kunne holdes indenfor rammen.

I innovationspartnerskabet mellem Aarhus og København er Ballerup, Gladsaxe, Halsnæs, Helsingør, Hørsholm, Odense, Vejle og Aalborg med på en indkøbsoption, som samlet beløber sig til 160 mio. kr. over en periode på op til fire år. Optionen betyder, at kommunerne har mulighed for at købe løsningerne, men ikke har pligt til at købe dem. Ud af de 160 mio. kan Københavns Kommune købe for op til 40 mio. kr. Produkterne kan også indkøbes af andre forvaltninger, herunder fx Socialforvaltningen eller Børne- og Ungdomsforvaltningen. De øvrige kommuner har udvist stor interesse, og flere har valgt at lægge budgetsager op til budget 2024.

Videre proces

Der er indenfor rammen af udviklingsprojektet afsat midler til indkøb og implementering af biologisk lys i de resterende boliger på testplejehjemmet Kastanjehusene.

Inden for de eksisterende økonomiske rammer forventes biologisk lys at kunne implementeres ved nybyggeri.

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget ønsker at udbrede biologisk lys på øvrige eksisterende plejehjem, skal der tilføres budget. Det kan enten være ved overførselssagen, nationale puljer eller via andre muligheder som måtte opstå eller ved at der afsættes en egentlig budgetramme til formålet. En mulighed er at opstarte med implementering på 2-3 eksisterende plejehjem.

I de kommende år står en del plejehjem overfor en tvungen udskiftning af kompaktlysrør, da disse udfases. Implementeres biologisk lys i den forbindelse, vil udgifterne pr borger være reduceret.

Bilag 1.a. på 315 sider, som understøtter bilag 1: Evaluering af Innovationspartnerskab - Biologisk Lys_KK_AaK, eftersendes gerne på efterspørgsel.

Per Bennetsen 

                                                                                            /Nanna Skriver

 

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede, at der bestilles et budgetnotat eller en innovationscase på etablering af biologisk lys på udvalgte plejehjem.  

Til top