Mødedato: 01.06.2006, kl. 14:30

Faglighed for alle - høring

Se alle bilag

Faglighed for alle - høring

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Faglighed for alle - høring

 

SOU 177/2006  J.nr. 35/2006

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender og videresender denne indstilling som udvalgets høringssvar på Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningens plan for "Faglighed for alle".

 

RESUME

Børne- og Ungdomsudvalget har sendt planen "Faglighed for alle" i høring i de faglige udvalg samt en række relevante bestyrelser og organisationer med henblik på, at høringsparterne prioriterer blandt de foreslåede indsatser. Sundheds- og Omsorgsudvalget kan tilslutte sig "Faglighed for alle" med en række kommentarer og har prioriteret de indsatser, som udvalget finder er de væsentligste.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Børne- og Ungdomsudvalget har på sit møde d. 26. april 2006 besluttet at sende fællesindstillingen vedrørende plan for "Faglighed for alle" i høring i relevante bestyrelser, organisationer, politiske udvalg m.m. Indstillingen og beslutningsprotokollen er vedlagt som bilag til denne indstilling. I høringssvaret bedes parterne om at prioritere det væsentligste i forslagene. Høringsfristen er d. 9. juni 2006

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets svar forholder sig til høringsforslaget på følgende områder:

·        Overordnede kommentarer til "Faglighed for alle"

·        En styrket indsats i dagtilbud

·        Styrket faglighed

·        Skole – hjem samarbejde

·        Sunde børn

·        Demokratisk dannelse

·        Forsøg med heldagsskoler

 

Overordnede kommentarer til "Faglighed for alle"

Sundheds- og Omsorgsudvalget finder det positivt, at der er fokus på børns trivsel og sundhed i skoler og dagtilbud. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har gennem projekter om mad, måltider, bevægelse, alkohol og rusmidler stor erfaring på dette felt og har gode samarbejdsrelationer med dagtilbud og skoler. Sundheds- og Omsorgsudvalget er derfor glad for at være med i høringsfasen og komme med anbefalinger til de prioriteringer, som udvalget finder væsentlige.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget kan tilslutte sig "Faglighed for alle" som et visionært og nødvendigt redskab i udviklingen af børns trivsel, livsglæde og handlekompetencer. Udvalget har en række kommentarer til de dele af planen, der vedrører børns sundhed og trivsel i skoler og dagtilbud. Dette gælder både de i planen foreslåede indsatser og andre områder, hvor udvalget kan se muligheder for fremtidigt tværsektorielt samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen, herunder forankring i "Faglighed for alle" af nogle af de aktiviteter, der aktuelt udvikles i Sundhedsforvaltningen.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har stor opmærksomhed på sociale forskelle i sundhed og bifalder, at der i "Faglighed for alle" er en række indsatser, der på forskellig vis er rettet mod mønsterbrydning for socialt udsatte børn. Blandt de foreslåede, brede indsatser, anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget følgende prioritering: sund og billig skolemad, flere idrætstimer, gratis fritidstilbud i forbindelse med heldagsskolerne og forbedret samarbejde mellem forældre og skole/fritidshjem.

 

Forebyggelse og sundhedsfremme er en opgave, der går på tværs af forvaltningerne. Der er på nuværende tidspunkt et udmærket samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen vedrørende mad-, måltid- og bevægelsespol itikker i dagtilbud og klubber og vedrørende mad og måltidspolitikker i skolerne. Et andet tværsektorielt samarbejde er motionsstrategien 'En by i bevægelse'. Sundheds- og Omsorgsudvalget bifalder generelt de tiltag, der i "Faglighed for alle" foreslås iværksat for at styrke børns fysiske aktivitet, og opfordrer til øget samarbejde på dette felt med udgangspunkt i de initiativer, der er iværksat gennem motionsstrategien "En by i bevægelse" og deltager gerne aktivt i den videre proces.

 

En styrket indsats i dagtilbud

Sundheds og Omsorgsudvalget anbefaler, at forslaget om at øge kvaliteten i dagtilbud prioriteres, så børnene får flere udfoldelsesmuligheder. Et eksempel på en sådan kvalitetsudvikling er implementeringen af de vedtagne sundhedspolitikker for Københavns Kommunes dagtilbud, "Sundhed, trivsel, overskud – i byens dagtilbud", som har fokus på mad, måltider, bevægelse og hygiejne, målrettet de 1-6 årige børn.

 

Som kommentar til punkt tre, Kost og bevægelse, anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget, at renoveringen og udbygningen af køkkenfaciliteter ikke kun foretages i de børnehaver, der er interesserede i at tilbyde børnene mad på daglig basis, men foretages i alle de børnehaver, der ikke opfylder relevante krav. Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler tillige, at køkkenfaciliteterne indrettes, så det er inspirerende for børnene at deltage i madlavningen. Derudover foreslås en løbende opkvalificering af køkkenpersonalet/madmødrene.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget bifalder forslaget om at udvide antallet af idrætsvuggestuer og idrætsbørnehaver. Sundheds- og Omsorgsudvalget mener, at den faglige kompetence inden for idræt og bevægelse skal løftes generelt i Københavns Kommunes dagtilbud. Et sådant løft kan for eksempel være udvidelse og forankring i "Faglighed for alle" af bevægelseskorpset, der er teams af pædagoger og idrætsinstruktører. Der er stor efterspørgsel og behov for forøgelse af denne uddannelseskapacitet, som ikke kan indfries inden for de nuværende rammer. Bevægelseskorpset tilbyder institu­tionens medarbejdere og børn ny inspiration til fysisk aktivitet i form af bevægelses­lege og bevægeaktiviteter samt besøg i forbindelse med et forældrearrangement, hvor forældrene inspireres til at bevæge sig sammen med deres børn.

 

Styrket faglighed

Som kommentar til punkt syv, Flagskibe, ser Sundheds- og Omsorgsudvalget muligheder for tværsektorielt samarbejde i forbindelse med etablering af en idrætsskole, idet forslaget kan understøttes af de tiltag som foregår i flere af projekterne i "En by i bevægelse".

 

Skole-hjem samarbejde

Sundheds- og Omsorgsudvalget ser meget positivt på en styrkelse af forældresamarbejdet som et kerneelement i at nå børnene. Som kommentar til punkt 1, Hjemmebesøg i alle 1., 4. og 6. klasser, foreslår udvalget, at hjemmebesøgene til socialt udsatte børn opfølges af samtaler med og evt. besøg af skolesundhedsplejersken, og at skolens sundhedspleje inddrages i udviklingsarbejdet.

 

Gennem projektet "En teenager i familien" har Sundhedsforvaltningen gode erfaringer med forældresamarbejde i de ældre klassetrin vedrørende alkohol og rusmidler. I dette projekt, der er et samarbejde med SSP København, tilbydes gennem skolerne et forældrearrangement, der bl.a. sigter på at give forældrene redskaber til at styrke kommunikationen mellem forældrene og mellem forældre og børn. Der arbejdes for eksempel på at skabe forældrenetværk og udarbejde alkoholpolitikker. Dette tilbud kan med fordel indarbejdes i "Faglighed for alle".

 

Sunde Børn

Som kommentar til punkt et, Undersøgelse vedr. model for sund skolemad, kan Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutte sig planerne om en styrket indsats omkring skolemad og ser med forventning frem til at bidrage til en beskrivelse af en egnet model til skolemadsordningen. Udvalget foreslår, at der parallelt hermed udvikles mad- og måltidspolitik på skoleområdet i et samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen på samme måde som det eksisterende samarbejde på fritidshjem og klub-området vedrørende planlægning og implementering af de vedtagne "Politikker for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber".

 

Som kommentar til punkt to, Bevægelse og motion, ser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med velvilje på forslaget om tilbud til kurser for interesserede lærere med fokus på integrering af bevægelse og motion i den daglige pædagogiske undervisning på skolen. Som en del af motionsstrategien "En by i bevægelse" har Sundhedsforvaltningen igangsat et projekt med det formål at uddanne et rejsehold til skolebørn, som kan komme ud på skolerne og inspirere børn og lærerpersonalet til mere bevægelse i skoletiden. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen håber, at der kan etableres et organisatorisk samarbejde om disse tiltag, så parallelle tilbud undgås.

 

På tilsvarende vis anbefaler Sundheds- og Omsorgsudvalget, at to eksisterende projekter med fordel kan udvides, indarbejdes og økonomisk forankres i "Faglighed for alle". Dette drejer sig om "Idræt og samvær" og "Containeridræt".

 

Demokratisk dannelse

Sundheds- o g Omsorgsudvalget tilslutter sig forslaget om, at elever skal medinddrages i demokratiske processer på skolen. En mulighed kunne være nedsættelse af et sundhedsudvalg på forskellige klassetrin

 

Forsøg med heldagsskoler

Sundheds- og Omsorgsudvalget støtter forslaget om heldagsskoler i bydele, der er præget af social og etnisk polarisering. Disse heldagsskoler kan med fordel koordineres med de boligsociale indsatser, der aktuelt planlægges i Sundhedsforvaltningen. Derudover kan "Idræt og samvær", der allerede nu tilbydes på Tingbjerg Skole, der er en af de foreslåede heldagsskoler, såvel som legepatruljer til 6. – 7. klasses elever, tænkes forankret i heldagsskolen.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Der er ikke foretaget økonomiske overvejelser i nærværende høringssvar.

 

 

HØRING

Ingen.

 

 

BILAG

·      Beslutningsprotokol og indstilling fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen vedrørende "Faglighed for alle".

 

 

Ib Haurum                                                                                                                                                                                  /Kirsten Lee                     


 

Til top