Mødedato: 01.06.2006, kl. 14:30

Sundhedsberedskab

Se alle bilag

Sundhedsberedskab

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Sundhedsberedskab

 

SOU 173/2006  J.nr. 31/2006

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den reviderede sundheds-beredskabsplan,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at sundhedsberedskabsplanen bliver en delplan til den overordnede civile beredskabsplan i Københavns Kommune.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har, sideløbende med udarbejdelsen af en ny civil beredskabsplan for Københavns Kommune, revideret sundhedsberedskabsplanen. Sundhedsberedskabsplanen er både en selvstændig sundhedsberedskabsplan og en delplan til den civile beredskabsplan.

 

Den civile beredskabsdel er blevet tydeliggjort, herunder Sundheds- og Omsorgsforvaltningens opgave i det civile beredskab. Der er på tværs af forvaltningerne og i samarbejde med Københavns Brandvæsen blevet vedtaget ni scenarier, som planen skal forholde sig til.

 

§        Epidemier

§        Kemikalieulykker, udslip af farlige stoffer etc.

§        Naturkatastrofer

§        Omfattende brand med konsekvenser for mennesker og værdier

§        Omfattende forsyningssvigt

§        Sammenstyrtningsulykker

§     &nbs p;  Systemnedbrud

§        Uroligheder og terror

 

SAGSBESKRIVELSE

Der er i foråret 2006 blevet igangsat et arbejde med fornyelse af den civile beredskabsplan på tværs af Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen er ansvarlig herfor, mens Københavns Brandvæsen fungerer som koordinator på arbejdet. Hver forvaltning skal bl.a. bidrage med en delplan til det samlede plankompleks. Plankomplekset består af den generelle del samt syv delplaner. Det samlede plankompleks skal vedtages i Borgerrepræsentationen til efteråret. Forventningerne til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bidrag er, at forvaltningen skal råde over en:

 

§        Sundhedsberedskabsplan dækkende forvaltningen selv og den primære sundhedstjeneste (delplan)

§        Udpege en repræsentant til den administrative stab

§        Råde over alarmerings- og evakueringsplaner for forvaltningens institutioner

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har revideret sundhedsberedskabsplanen som et led i arbejdet med den civile beredskabsplan. Sundhedsberedskabsplanen skal foruden at være en selvstændig plan også være en delplan til den overordnede civile beredskabsplan i Københavns Kommune.

 

Sundhedsberedskabsplanen er inddelt i tre dele – selve sundhedsberedskabsplanen, en bilagssamling og en tredje del, som består af telefonlister m.m. Den tredje del bliver kun udleveret til relevante aktører i sundhedsberedskabet, da den indeholder private numre på aktørerne. De to andre dele vil være tilgængelig på forvaltningens intranet.

 

Det nye i sundhedsberedskabsplanen er, at den civile beredskabsdel er blevet indarbejdet, så det fremgår mere tydeligt, hvilken rolle Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i såvel civile som sundhedsberedskabssituationer. Der er på tværs af forvaltningerne i BSKK (Beredskabssamordning Københavns Kommune), som sundheds- og Omsorgsforvaltningen er repræsenteret i, blevet vedtaget ni scenarier, som planen skal forholde sig til.

 

§        Epidemier

§        Kemikalieulykker, udslip af farlige stoffer etc.

§        Naturkatastrofer

§        Omfattende brand med konsekvenser for mennesker og værdier

§        Omfattende forsyningssvigt

§        Sammenstyrtningsulykker

§        Systemnedbrud

§        Uroligheder og terror

 

Sundhedsberedskabsplanen forholder sig til den rolle, som forvaltningen spiller i de ni ovenstående scenarier. Forvaltningens grundlæggende opgave er, at driften og ydelserne fungerer på trods af beredskabssituationer. Det vi l bl.a. sige, at planen skal give mulighed for, at hjemmeplejen bedst muligt fortsat kan varetage deres opgaver hos borgerne.

 

Sundhedsberedskabsplanen er bygget op omkring typer af risici – hverdagshændelser, større risici og ekstraordinære risici. Med disse typer af risici følger fire beredskabsniveauer, som er blevet besluttet på tværs af kommunen. Dvs. bestemte typer af hændelser udløser et bestemt beredskabsniveau. En situation kan udvikle sig over tid, dvs. det kan være en mindre hændelse som udvikler sig til en større hændelse, som så kræver iværksættelse af forskellige beredskabshandlinger.

 

Sundhedsberedskabet råder over forskellige beredskabshandlinger:

§        Ekstraordinær udskrivning af indlagte patienter

§        Kriseterapeutisk beredskab

§        Evakuering

§        Lægemiddelberedskab

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil efter revideringen af sundhedsberedskabsplanen især fokusere på beredskabsplanlægningen på plejehjemmene, uddannelse og kurser til de plejehjem, som skal modtage ekstraordinært udskrevne patienter, opdatering af beredskabsaftaler, evakuering af større områder (koordinator Københavns Brandvæsen) og deltagelse i øvelser.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen holder sig løbende opdateret, hvis der sker ændringer som bør medføre en opdatering af forvaltningens sundheds-beredskabsplan. En gang årligt opdateres hele sundhedsberedskabsplanen i forbindelse med, at der skal sendes en statusredegørelse til beredskabskommissionen. Den tredje del af planen indeholdende telefonlister opdateres hver 6. måned.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udpeget tre repræsentanter til den administrative stab – en ældrechef og to fuldmægtige.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens plejehjem har i løbet af foråret sat fokus på brandsikring. Det har været et krav til plejehjemmene, at de skal have en opdateret evakuerings- og brandsikkerhedsplan senest den 1. juni 2006.

 

Pr. 1. januar 2007 følger sundhedsberedskabet ikke længere sygesikringsloven, men overgår til at følge sundhedsloven § 210 + 211. Det betyder, at regionsrådet og kommunalbestyrelsen i fællesskab skal udarbejde og vedtage en sundhedsberedskabsplan. Denne reviderede sundhedsberedskabsplan er således gældende, indtil en ny plan er blevet udarbejdet i det nye samarbejde med regionen i løbet af de kommende år. 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte første gang sundhedsberedskabsplanen i 2002 (SOU 79/2002) (BR 437/02). Frederiksberg og Københavns kommune udarbejdede på det tidspunkt en fælles plan med bistand fra H:S med henblik på at sikre et sammenhængende sundhedsberedskab i det storkøbenhavnske område. Planen fungerer indtil videre stadig som en fælles plan for de to kommuner, da det er en fordel bl.a. at kunne afholde fælles kurser og indgå fælles beredskabsaftaler.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender sundhedsberedskabsplanen som en selvstændig plan og som en delplan til den civile beredskabsplan, som vil blive forelagt Borgerrepræsentationen til efteråret.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Det vurderes, at de økonomiske omkostninger til bl.a. uddannelse og kurser vil beløbe sig til ca. 500.000 kr. Der er budgetmæssig dækning indenfor forvaltningens økonomiske rammer.

 

HØRING

Sundhedsberedskabsplanen har været sendt i en kort høring hos Ældreråd, H:S, Embedslægeinstitutionen, Den Sociale Døgnvagt, Københavns Brandvæsen og internt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til arbejdsgruppe, styregruppe og P&O- og Æ ldrechefer. Der er modtaget høringssvar fra følgende:

Københavns Brandvæsen: sundhedsberedskabsplanen er godt afstemt med udkastet til den generelle civile beredskabsplan, herunder brugen af den samme terminologi.

Frederiksberg Kommune: høringssvaret har fokus på samspillet mellem Frederiksberg og Københavns Kommune. Frederiksberg Kommune forventer i nær fremtid at gennemgå kommunens egen civile beredskabsplan samt sundhedsberedskabsdelen, som kan medføre nogle ændringer i Frederiksberg Kommunes kommunikationslinier.

Ældreråd: Ældrerådene udtrykker tilfredshed med, at der opbygges et beredskab til håndtering af ekstraordinære situationer. De påpeger endvidere, at det er vigtigt, der afsættes ressourcer til uddannelse og beredskabsplanlægning på plejehjem.

Ældresagen: Ældresagen påpeger, hvor vigtigt det er at afholde øvelser, da de kan være med til at forbedre beredskabsplanen. Herudover foreslås, at sundhedscentre inddrages i det videre beredskabsarbejde til bl.a. at aflaste og understøtte de praktiserende læger i en beredskabssituation.

H:S: H:S udtrykker, at sundhedsberedskabsplanen er omfattende og detaljeret og at det fremgår tydeligt, at sundhedsberedskabet i Københavns Kommune er meget tæt forbundet med hele sygehusberedskabet. H:S påpeger endvidere, at det er glædeligt at planen bygger på og er opdateret i forholdt til den netop udkomne Håndbog for Sundhedsberedskab fra Sundhedsstyrelsen. H:S har herforuden haft en række redaktionelle rettelser, som er indført i planen.

Den Sociale Døgnvagt: ingen kommentarer.

Herudover er der kommet redaktionelle rettelser og forslag til områder, der skal tages op i det videre arbejde fra forvaltningens interne system.

 

BILAG

Eksterne høringssvar, sundhedsberedskabsplanen, bilagssamling samt disposition for den tredje del.

 

 

 

Lene Sillasen

/Jens Egsgaard


 

Til top