Mødedato: 01.06.2006, kl. 14:30

Status for programplaner for Folkesundhed København 2005

Se alle bilag

Status for programplaner for Folkesundhed København 2005

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. juni 2006

 

 

Sager til efterretning

 

15.      Status for programplaner for Folkesundhed København 2005

 

SOU 187/2006  J.nr. 8/1999

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager statusredegørelsen vedrørende Folkesundhed Københavns arbejde 2005 til efterretning.         

 

RESUME

Denne indstilling giver en tilbagemelding på, hvordan det er gået med implementeringen af de programplaner for Folkesundhed København 2005, som Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på mødet den 18. november 2004.

 

Sagen blev udsat på mødet den 20. april 2006.

 

Den overordnede status for 2005 er, at hovedparten af de opstillede succeskriterier for de tre programplaner Børn- og Unge, Voksne og Ældre er blevet opfyldt. Folkesundhed København arbejder generelt evidensbaseret og udviklingsorienteret med fokus på kvalitetsudvikling. Folkesundhed Københavns aktiviteter når mange deltagere. I 2005 har Folkesundhed København haft direkte kontakt til ca. 25.000 borgere og endnu flere deltagere gennem indirekte kontakt.

 

På baggrund af denne status indstiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager statusredegørelsen vedrørende Folkesundhed Københavns arbejde i 2005 til efterretning.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Status for Folkesundhed København 2005

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger årligt Sundheds- og Omsorgsudvalget en status for, hvordan det er gået med implementeringen af Folkesundhed Københavns arbejde i det foregående år.

 

Det overordnende billede der tegner sig for 2005 er, at hovedparten af de tre programplaners succeskriterier er nået. Folkesundhed København arbejder generelt evidensbaseret og udviklingsorienteret med fokus på kvalitetsudvikling. Folkesundhed København formår gennem deres nytænkende initiativer som fx uddannelse af etniske sundhedsformidlere at sætte dagsordenen for folkesundhedsarbejdet i Danmark.

 

2. Status for de enkelte programplaner i Folkesundhed København

Status for Børn- og Ungeprogrammet

Børn- og Ungeprogrammet har i 2005 haft fokus på mad, motion, rusmidler, alkohol og rygning. Året har været præget af en konsolidering af programmets primære opgaver. Der er udviklet faste tilbud om forebyggelse af rygestart, information og dialog om rusmidler samt forældreinddragelse i forhold til unges alkoholforbrug. I 2005 er samarbejdet med de øvrige forvaltninger, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, som planlagt, blevet udbygget. Samarbejdet med forvaltningerne har bl.a. ført til at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i november 2005 har vedtaget " Sundhedspolitikker – politikker for mad, måltider og bevægelse og hygiejne" for hele dagtilbudsområdet. Ligeledes har Uddannelses- og Ungdomsudvalget i november 2005 vedtaget politikker for mad, måltider og bevægelse i fritidshjem og klubber. Børn- og Ungeprogrammet skal i 2006 i samarbejde med de pågældende forvaltninger være med til at implementere politikkerne.

 

Årsagen til, at nogle af succeskriterier i Børn- og Ungeprogrammet ikke er nået i 2005, er forsinkelser i tidsplanen. Børn- og Unge programmet er afhængige af samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger samt skoler og institutioner. Dette betyder, at det kan være vanskeligt at forudsige tidshorisonten, hvilket medfører, at nogle af succeskriterierne først nås i 200 6. I forhold til succeskriterierne omkring antallet af deltagere eller antal besøg på skoler er nogle af succeskriterierne ikke nået. Dette gælder fx antallet af besøg af rusmiddelkorpset og rygeguider på tekniske skoler og produktionsskoler. Her har det været vanskeligt at lægge besøgene ind i elevernes skemaer. Skolerne er opmærksomme på dette og vil arbejde for at forbedre det i 2006.

 

Status for voksenprogrammet

Voksenprogrammet har i 2005 fortsat haft fokus på generel sundhed og trivsel, rygestop, alkohol og motion. Nogle af de største satsninger i 2005 har været videreudviklingen af Motion og Kost på recept samt sundhed på eget sprog, hvor sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund end dansk er blevet uddannet i at formidle viden om sundhed blandt de syv største etniske grupper i København.

 

På tobaksområdet har der i 2005 været en stor vækst i den mere driftsmæssige indsats omkring afholdelse af rygestopkurser. Især har en markedsføring med lønsedlen til kommunens ansatte givet en meget positiv respons. Således er succeskriteriet om, at 1.300 borgere eller ansatte skulle have gennemført et rygestopkursus langt overgået med 2.900 deltagere i rygestopkurser. Herudover har Voksenprogrammet haft fokus på udsatte grupper med tilbud om rygestopkurser til fx taxachauffører og psykisk syge.

 

Grunden til at nogle af succeskriterierne ikke er nået i 2005 er primært, at der ikke har været den forventede tilslutning til enkelte af de tilbud Voksenprogrammet har udbudt. Fx har tilslutningen til Motion og Kost på recept været præget af, at antallet af nyhenviste er faldet til lidt over halvdelen fra april til august 2005. Det har betydet, at succeskriteriet om, at 1.100 deltagere har gennemført Motion og Kost på recept i 2005 ikke er nået. På baggrund af dette har Folkesundhed København øget annonceringen om tilbuddet, og der er åbnet for, at H:S kan henvise til tilbuddet. På nuværende tidspunkt ser det ud til, at antallet af nyhenviste er på vej op igen.

 

Et andet eksempel på et succeskriterium, der ikke er opfyldt på grund af manglende tilslutning, er succeskriteriet om at mindst to forvaltninger i 2005 har udarbejdet en sundhedspolitik for deres medarbejdere. Det er endnu ikke lykkedes at få nogen forvaltning som helhed til at udarbejde en sundhedspolitik for medarbejdere. Dette er til gengæld sket i enkelte institutioner. I december 2005 er HSU'erne i samtlige forvaltninger på ny blevet opfordret til at udarbejde en sundhedspolitik. Der vil blive fulgt op på dette i 2006 og Folkesundhed København vil overveje en ny strategi. En sundhedspolitik for arbejdspladsen kan bl.a. medvirke til at nedbringe sygefraværet.

 

Status for Ældreprogrammet

Ældreprogrammet har i 2005 fortsat haft fokus på faldforebyggelse og fysisk aktivitet. Endvidere har der særligt været fokus på brugerdemokrati og integration af etniske minoriteter i ældreklubberne. Klubberne støttes af midler efter Servicelovens §65. Partnerskabsprojektet er blevet videreudviklet og der indledt et samarbejde med fem frivillige organisationer og 16 plejehjem om at styrke det frivillige engagement til glæde for beboerne. Dette har resulteret i rekruttering af 55 nye frivillige.

 

Ældreprogrammets borgerrettede tilbud har i 2005, som planlagt, været tilbud om Nærgymnastik, Walk & talk samt motion for etniske minoriteter. I 2005 har Ældreprogrammet nået succeskriteriet om at forankre Walk & talk lokalt, og Ældreprogrammet har i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen gennemført et partnerskabsprojekt omkring administration af Nærgymnastikken. Et succeskriterium som Ældreprogrammet ikke har nået i 2005 er etablering af 15 motionshold for etniske minoriteter. En af udfordringerne har været, at der ikke er tradition for at dyrke motion blandt etniske minoriteter, og det derfor tager lang tid at etablere kontakt og fastholde igangværende deltagere. Der er således et stort behov for en samlet strategi for tilbud om motion til etniske minoriteter. En sådan strategi vil blive udarbejdet i løbet af 2006.

 

I forhold til faldforebyggelsen har Ældreprogrammet i 2005 gennemført omfattende undervisning af medarbejdere i forebyggelse og sundhedsfremme. I flere lokalområder er der gennemført registrering af fald såvel på plejehjem som i hjemmeplejen. Alene på plejehjemmene blev der i 2005 registreret mere end 5.000 fald. Dette har tilvejebragt væsentlig viden om faldulykker, som danner grundlaget for den videre faldforebyggelse. En videre udbygning af faldforebyggelsen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens enheder er en forudsætning for et forsat fald i antallet af lårbenshalsbrud.

 

3. Borgerkontakt, evaluering og omtale i medierne

 

Antallet af deltagere i Folkesundhed Københavns programmer

Nedenstående tabel viser antallet af deltagere i de største af Folkesundhed Københavns projekter i 2005.

 

Børn og Ungeprogrammet

Antal deltagere

I alt

13.090

Voksenprogrammet

Antal deltagere

 I alt

 6.580

Ældreprogrammet

Antal deltagere

I alt

5.345

 

Folkesundhed Københavns har haft kontakt med borgerne både direkte og indirekte.

Tabellen viser den samlede direkte kontakt for Folkesundhed Københavns største projekter. Det samlede deltagerantal i 2005 var ca. 25.000. Deltagerantallet angiver antallet af personer, der har været "ansigt til ansigt" kontakt med samt har været i telefonisk rådgivning vedr. rygestop.

Den indirekte kontakt omfatter bl.a. instruktører/trænere og sundhedsformidlere, som Folkesundhed København har uddannet eller efteruddannet i årets løb. Endvidere er der formentlig flere tusinde borgere, som indirekte har haft gavn af Folkesundhed Københavns arbejde, fx via en sundhedspolitik på arbejdspladsen, undervisning af medarbejdere i et lokalområde eller ved modtagelse af informationsmateriale. For en yderligere uddybning, se bilag.

 

Evaluering af Folkesundhed Københavns projekter

Der har i den årlige evalueringsplan for Folkesundhed København været planlagt 13 evalueringer for 2005. Alle 13 evalueringer er blevet gennemført, bortset fra en enkelt som er ændret til status. Yderligere tre evalueringer er blevet gennemført i årets løb, sådan at der alt i alt er blevet gennemført 15 evalueringer. Evalueringerne omhandler projekter vedr. forebyggelse og sundhedsfremme for børn, unge, voksne og ældre samt et tværgående emne om social ulighed i sundhed. Alle evalueringer har givet anledning til justeringer eller kursændringer, både på projektniveau og det strategiske programniveau. Evalueringerne bidrager dermed til at styrke fokus og kvaliteten i Folkesundhed Københavns arbejde.

 

I bilag 1. "Status Folkesundhed København 2005" s. 30 er der en oversigt over de gennemførte evalueringer i 2005.

 

Folkesundhed København omtalt i medierne

Folkesundhed København har i 2005 formået at markere sig i medierne. Et led i den generelle oplysning om sundhedsfremme og forebyggelse samt information om Folkesundhed Københavns tilbud til borgere er omtale i medierne. Folkesundhed Københavns aktiviteter har i løbet af 2005 været omtalt 293 gange i lokale, regionale og landsdækkende nyheds- og fagmedier.

 

 

På baggrund af ovenstående indstiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager statusredegørelsen for Folkesundhed Københavns arbejde 2005 til efterretning.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Programplanerne 2005 for Børn og Unge, Voksne og Ældre er gennemført inden for rammerne af et driftsbudget på 22.764.000 kr. (Forebyggelsespuljen). Herudover har Folkesundhed København gennemført projekter og aktiviteter for 15.899.000 kr., heraf kommunalt finansierede for 10.512.000 kr. og statsligt finansierede for 3.623.000 kr.

Det skal nævnes, at beløbet i forebyggelsespuljen ved en fejl blev sat for lavt i den indstilling, hvor programplanerne for 2005 blev præsenteret for udvalget (SOU 18.11.2004). Det korrekte beløb er 22.764.000 kr.

Budgetposterne er følgende:

 

Budgetposter – kommunale

Budget 2005

Driftsbudget Børn og Unge, Voksne og Ældre

22.764.000

Aidsforebyggelse

2.312.000

Sex og samfund

1.680.000

Motion og Kost på recept

5.140.000

Partnerskaber og Netværk

1.380.000

Budgetposter – statslige tilskud

 

Abortforebyggelse

197.000

Sundhed på dit sprog

1.090.000

Nationalt Center for Sunde Arbejdspladser

470.000

Nationalt Center for Rygeafvænning

2.880.000

STOP-linien

750.000

I alt kr.

38.663.000

 

HØRING

Ingen.

 

 

BILAG

Nedenstående bilag er udsendt med dagsordenen til Sundheds- og Omsorgsudvalget møde den 20. april 2006. Bilagene er elektronisk tilgængelige på følgende adresse (klik her):  http://www2.kk.dk/of/dagsorden.nsf/d397f517a3db228ec125685e002ebe06/c1256d0900319173c125685e00316e16?OpenDocument

 

Bilag 1. Status Folkesundhed København 2005

Bilag 2. Programplaner for Folkesundhed København 2005

 

 

Ib Haurum

 

 /Jens Egsgaard

 


 

Til top