Redegørelse om situationen for hjemmeplejen i lokalområde Christianshavn/Amager
Redegørelse om situationen for hjemmeplejen i lokalområde Christianshavn/Amager
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 1. april 2004
9. Redegørelse om situationen for hjemmeplejen i lokalområde Christianshavn/Amager
SOU 31/2004 J.nr. 12/2004
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelsen vedrørende situationen for hjemmeplejen i lokaleområde Christianshavn/Amager til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 1. april 2004
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
Sundheds- og Omsorgsudvalget bad om at blive holdt orienteret om udviklingen.
RESUME
Der gives i denne indstilling en redegørelse for den konkrete situation for hjemmeplejen i lokalområde Christianshavn/Amager. Redegørelsen omhandler overordnet følgende emner:
- Den økonomiske baggrund for Christianshavn/Amager
- Status vedrørende arbejdsnedlæggelsen
- Information til det politiske niveau
Den økonomiske baggrund for Christianshavn/Amager
Den økonomiske ramme for hjemmeplejen er generelt blevet ændret, hvilket stiller øgede krav til økonomistyringen.
Der er etableret en BUM-struktur for hjemmeplejen, således at hjemmeplejen kun tildeles de budgetmidler til pleje, der visiteres til af Pensions- og Omsorgskontoret. Hjemmeplejens aktivitetsniveau og medarbejderantal skal tilpasses det faktiske antal visiterede timer. Udover midler til hjemmehjælpsydelser tildeles hjemmeplejen kapacitetsbudgetter til dækning af f.eks. husleje, kørsel m.m.
Den samlede økonomiske ramme for hjemmeplejeenhederne er reduceret pga.:
- De interne ordninger, f.eks. tøjvaskordningen, der hidtil har været udført af hjemmeplejen er pr. 1. januar 2004 overgået til private leverandører.
- Der foretages demografiregulering af hjemmeplejebudgettet.
- Frit valg af leverandør.
Den nye organisering af Sundhedsforvaltningen har netop bl.a. til hensigt at sikre, at der ved etableringen af ældrekontorer tilvejebringes en lokal ledelse, der er i stand til at følge tæt op på den konkrete økonomitilpasning i hjemmeplejens enheder.
Procedurer og organisering af økonomistyringen i den nye struktur blev etableret fra og med medio 2003. Ældrekontorerne overtog ansvaret for den økonomiske opfølgning per oktober 2003, og begyndte fra denne måned at foretage en månedlig rapportering om den økonomiske status.
Opfølgningen på økonomien viste et merforbrug, som illustreret i tabel 1:
Tabel 1: Hjemmeplejen Amagers merforbrug 2003 (mio.kr.)
April | Juli | Oktober | November | Feb. 04 | |
Forventet årsresultat | 5,3 | 9,9 | 7,7 | 16,3 | |
Regnskabsresultat | 16,7 |
Omfanget af merforbruget på over 16 mill. kr. var således først konstateret sidst på året 2003. Samtidigt havde ældrekontoret iværksat tiltag, se senere, til skabelse af balance i økonomien, hvilket, grundet det sene tidspunkt for etablering af ældrekontoret, først sent kunne konstateres ikke var tilstrækkelige. Der er derfor behov for at iværksætte yderligere og forstærkede tiltag i 2004.
I en BUM-struktur er det hjemmeplejens opgave er at levere de ydelser, Pensions- og Omsorgskontoret bestiller til den fastsatte timepris. For hjemmeplejen på Christianshavn/Amagers vedkommende er det således deres opgave at tilpasse omkostningerne ved levering af ydelserne til den udmeldte timepris.
Tilpasningsproblemet vil være endnu større i 2004, da det budgetterede antal timer i 2004 er mindre end i 2003, hvilket kan illustreres således:
Tabel 2: Timer 2003 og 2004
Regnskab 2003 | Budget 2004 | |
Antal timer: | 644.565 | 627.803 |
Her i er ikke medregnet, at det i budgettet indgår, at 8% af det budgetterede antal timer budgetmæssigt er forudsat at gå til private leverandører. De kommunale hjemmeplejer skal derfor foretage yderligere tilpasning til dette.
I de visiterede timer for Christianshavn/Amager indgår, at visitationsniveauet i de benchmarkanalyser der er lavet på alle lokalområder i kommunen er over gennemsnittet i resten af kommunen. Derfor har PO-kontoret særlig fokus på de områder, som indgår i Sundhedsforvaltningens arbejde med at kvalitetssikre visitationen, jf. sidste års beslutning i forbindelse med omstillingsbidraget.
I budget 2004 er budgettet til de direkte borgerydelser udmeldt til pensions- og omsorgskontorerne, således at disse har budget til køb af hjemmeplejeydelser fra såvel private som kommunale leverandører. Hjemmeplejebudgettet er udmeldt på baggrund af opgørelse over forventede visiterede timer, som herefter er ganget med de udmeldte priskrav i henhold til frit valg. Det forudsættes, at pensions- og omsorgschefer og ældrechefer indgår aftale om levering af hjemmeplejeydelser.
Tilpasninger i hjemmeplejen i 2003 og 2004
På ældrekontoret Christianshavn /Amager blev der i efteråret 2003 nedsat en arbejdsgruppe, som skulle komme med forslag til vurdering og krav af den fremtidige organisering af hjemmeplejen.
Ældrekontoret har derfor etableret en ny struktur på Christianshavn/Amager. Der er nu fire hjemmeplejeenheder i stedet for fem. Målsætningen er at skabe en effektiv hjemmepleje, som den nye struktur skal være med til at sikre ved at skabe mulighed for en koordineret indsats på tværs af alle enhederne og med mulighed for stordriftsfordele.
Der er blevet indført teamledelse i den nye struktur, som skal sikre driftsoptimering, ensartet dokumentation, kvalitetsudvikling samt videndeling
. Herudover har teamledelsen ansvaret for at koordinere udviklingen indenfor de forskellige tiltag, og sørge for en hensigtsmæssig og fælles prioritering i udførelsen af disse, bl.a. fælles vikar- og fraværspolitik.For at sikre en ressourceoptimering af de administrative og økonomiske funktioner er der etableret en administrativ stabsfunktion, hvor de administrative medarbejdere fra hjemmeplejeenhederne bliver samlet den 1. april 2004.
Fra det tidspunkt hvor Ældrekontoret overtog ansvaret for den økonomiske opfølgning, blev der afholdt møder med hjemmeplejelederne, hvor den overordnede planlægning og organisering blev drøftet med henblik på at foretage den nødvendige ressourceoptimering.
I sidste halvår af 2003 blev der således taget initiativ til følgende tiltag i de enkelte hjemmeplejeenheder:
- Opsigelse af medarbejdere i forbindelse med lukning af vaske- og indkøbsordninger.
- Øget ressourcestyring på gruppelederniveau.
- Mere effektiv arbejdstilrettelæggelse.
- Bedre organisering af aftenvagten.
- Minimering af genbesættelse i vakante stillinger og en minimering af vikarforbrug.
Da Ældrekontoret ultimo 2003 konstaterede, at ovenstående initiativer ikke kunne forhindre et større merforbrug i 2003, blev hjemmeplejelederne i forbindelse med budgetudmeldingen 2004 anmodet om, at udarbejde en handleplan for budgettilpasning.
Det er disse handleplaner, der, sammen med forbrugstallene fra januar og februar 2004, er udgangspunktet for de planlagte tilpasninger i 2004, der i sin helhed blev præsenteret for Direktionen den 9. marts 2004.
Tilpasningsproblemerne er ikke lige store i alle hjemmeplejeenheder. De enheder, hvor der ikke forventes tilpasningsproblemer i 2004, er således friholdte for personalemæssige tilpasninger.
Personaletilpasning
I forbindelse med budgettilpasningen vurderes det, at det er nødvendigt med en større personaletilpasning. Det forventes, at det overvejende vil være hjemmehjælpere og social- og sundhedshjælpere, der bliver overtallige som følge af budgettilpasningen.
Sundhedsforvaltningen vil i første omgang drøfte forskellige tiltag i de lokale samarbejdsudvalgsregi, herunder frivillige ordninger om f.eks. nedsat tid og fratrædelsesaftaler i henhold til seniorpolitikken for at minimere antallet af overtallige.
Herudover skal det tages i betragtning, at personaleomsætningen for disse faggrupper erfaringsmæssigt er meget stor
. Det er derfor muligt at tilbyde de berørte medarbejdere anden ansættelse inden for Sundhedsforvaltningens område, såfremt medarbejderne er indstillet på at flytte til andre lokalområder og/ eller jobområder.Konkret tilpasningsplan
Budgettilpasningen vil blive gennemført efter følgende tidsplan:
- Frem til den 1. april 2004 skal hver hjemmeplejeleder for egen enhed og med inddragelse af medarbejderne gennemgå enhedens arbejdsgange og arbejdstilrettelæggelse, og foretage nødvendige og mulige effektiviseringer.
- Den 1. april 2004 afholder den nye teamledelse møde og iværksætter arbejdet med at implementere de nye arbejdsgange og omrokere medarbejderne.
- Ultimo maj 2004 afholder teamledelsen, Ældrekontoret og Direktionen endnu et statusmøde, hvor det konstateres at:
Endvidere skal hver hjemmeplejeleder vurdere hvor mange stillinger, der skal nedlægges, hvilke stillingstyper og hvornår.
Endelig skal hjemmeplejelederen beslutte hvilke medarbejdere der skal omrokeres som følge af stillingsnedlæggelserne.
Endvidere tilrettelægges arbejdet med at implementere fraværspolitik, vikarordning og normeringsprincipper for hele hjemmeplejen på Christianshavn/Amager
Endelig iværksættes en undersøgelse af, hvor mange ressourcer/tid, der i lokalområdet anvendes på transporttid/vejtid.
De besluttede tiltag iværksættes snarest, idet det er af afgørende betydning, at hjemmeplejens drift bringes i balance hurtigst muligt. Teamledelsen og ældrekontoret afholder statusmøde ultimo april 2004 med særlig fokus på hvorvidt enkelte tiltag ikke er iværksat.
De nye normeringsprincipper er godkendt og iværksat, så de er indført for hele området.
Fraværspolitik og fælles vikarordning for hele området er godkendt og implementeret.
Resultatet af undersøgelsen om ressourcer på transporttid/vejtid foreligger og der er iværksat initiativer til driftsoptimering
Set i lyset af, at et eventuelt merforbrug i 2004 overføres til følgende budgetår, er det vigtigt at indhente så meget af merforbruget som muligt i indeværende budgetår.
Det forudsættes at budgettilpasningen gennemføres på en måde, der sikre at hjemmeplejen kan fastholde serviceniveauet overfor brugerne, og således at samarbejds- og arbejdsmiljøregler, overenskomster og varslingsfrister overholdes.
I hele 2004 skal der udarbejdes månedsvise indberetninger af det forventede regnskab. Den månedlige opfølgning omfatter en redegørelse over visiterede timer samt eventuelle øvrige væsentlige ændringer i prognoserne. Indberetningerne vil blive gennemgået i månedlige møder mellem teamledelsen og ældrekontoret
.Status vedrørende arbejdsnedlæggelsen
Der fandt torsdag den 18.marts 2004 en arbejdsnedlæggelse sted i hjemmeplejen Sundby Nord.
Årsagen til arbejdsnedlæggelsen var bl.a., at hjemmeplejen var presset, idet vakante stillinger ikke var blevet genbesat. Der blev iværksat et nødberedskab, der fungerede tilfredsstillende. Hjemmeplejelederen og efterfølgende ældrechefen og faglig sekretær fra FOA deltog herefter i møde med medarbejderne. Mødet havde karakter af en konstruktiv dialog om nødvendigheden af budgettilpasninger. Medarbejderne havde et ønske om at blive hørt mere og medinddraget. Mødet sluttede kl. 12.00. Medarbejderne tog imod tilbud om at indgå i arbejdsgruppe om effektivisering af arbejdsgange og af arbejdstilrettelæggelsen.
Arbejdet i Sundby Nord blev genoptaget den følgende dag og arbejdsgruppen er nedsat. Aften- og Natplejen har på intet tidspunkt været berørt af arbejdsnedlæggelsen.
Information til det politiske niveau
Sundhedsforvaltningen har bl.a. igennem den rutinemæssige orientering om det forventede regnskabsresultat orienteret Sundheds- og Omsorgsudvalget om den generelle økonomiske situation. Der har ikke før den 17. marts 2004 været orienteret særskilt om situationen på Amager. Sundhedsforvaltningen har taget til efterretning, at informationen til Sundheds- og Omsorgsudvalget om den konkrete sag ikke er kommet tidsnok, og ikke har været tilstrækkelig.
På baggrund af den konkrete sag vil Sundhedsforvaltningen fremover som hidtil orientere Sundheds- og Omsorgsudvalget om eventuelle problemområder angående den overordnede økonomi. Desuden vil Sundhedsforvaltningen orientere udvalget om større og/eller kritiske problemer på lokalt niveau. Dette vil primært ske i forbindelse med den sædvanlige fremlæggelse af økonomirapportering for udvalget. Men i nødvendigt omfang kan der finde særlige orienteringer sted.