Godkendelse af visitationskoncept til plejehjemsområdet i Københavns Kommune
Godkendelse af visitationskoncept til plejehjemsområdet i Københavns Kommune
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 1. april 2004
2. Godkendelse af visitationskoncept til plejehjemsområdet i Københavns Kommune
SOU 28/2004 J.nr. 29/2003
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at visitationen af ydelser til borgere på plejehjem sker i form af ydelsespakker, som sammensættes individuelt inden for rammerne af de vedtagne "Kvalitetsstandarder for hjemmepleje- og plejehjemsområdet i Københavns Kommune".
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 1. april 2004
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i mødet den 26. februar 2004 "Kvalitetsstander for hjemmepleje- og plejehjemsområdet i Københavns Kommune" (SOU 9/2004, j.nr. 1/2004). Det fremgik heraf, at en indstilling om visitationskonceptet ville blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i foråret 2004.
I Bestiller-Udfører-Modtager modellen (BUM) er Pensions- og Omsorgskontorerne ansvarlige for myndighedsfunktionen og dermed for visitation og opfølgning på visitation. Udførerenhed/leverandør er ansvarlig for den leverede ydelse og dermed også for kvaliteten af det udførte arbejde.
Udgangspunktet for visitationen er funktionsvurderingen - en grundig afdækning af borgerens funktionsevne, fysisk, psykisk og socialt set i en helhed og ud fra borgerens aktuelle situation. Sundhedsforvaltningen anvender i forbindelse med funktionsvurdering "Fælles sprog på ældre- og handicapområdet", som er en model for funktionsvurdering udviklet af Kommunernes Landsforening.
På grundlag af funktionsvurderingen sammensætter visitator en ydelsestildeling, som er individuel og bygget op ud fra borgerens særlige behov og egne ressourcer. Kvalitetsstandarderne udgør den overordnede ramme for ydelsestildelingen. Indenfor denne ramme skal visitationen ske individuelt på baggrund af en sundhedsfaglig helhedsvurdering af den enkelte borgers behov.
Kvalitetsstandarderne omfatter visitationskriterier, kvalitetsområder og ydelser.
Sundhedsforvaltningen indstiller en visitationspraksis for plejehjemsområdet, hvor borgerne visiteres til "pakker". Der er defineret fem "pakker" samt en opstartspakke. Pakkerne udgør en gennemsnitstildeling for en typisk borger inden for et fastsat funktionsniveauområde.
Det konkrete indhold i pakkerne for den enkelte borger baseres på de individuelle faglige helhedsvurderinger af borgerne. Der kan således være forskel på, om to borgere med samme pakketildeling har samme behov og dermed, hvorledes ydelserne vægtes indenfor pakkerne.
Pakkernes omfang i tid er en gennemsnitsbetragtning og derfor kan en borger i nogle perioder have behov for mindre hjælp rent tidsmæssigt i forhold til den aktuelle pakketildeling, mens der i andre perioder er behov for lidt mere hjælp. I forbindelse med tildeling af pakker, uanset hvilken kombination af pakker der er tale om, kan der endvidere tildeles specifikke enkeltydelser.
I relation til fleksibel hjemmehjælp har borgeren mulighed for at bytte en ydelse indenfor den visiterede pakke efter aftale med hjælperen. Hvis den samme ydelse byttes flere gange, skal det vurderes, om der er belæg for en revurdering.
Med indførelse af visitation af borgere på plejehjem, vil Sundhedsforvaltningen få præcis viden om de enkelte borgeres plejetyngde, via funktionsvurderingerne, og et samlet overblik over plejetyngden på de enkelte plejehjem. Det giver mulighed for en mere fleksibel og præcis ressourcetildeling til de enkelte plejehjem.
Det nye visitationskoncept for plejehjemsområdet vil på sigt blive understøttet af kommunens omsorgssystem - KOS – hvilket også vil forbedre den generelle ledelsesinformation på området.