Mødedato: 01.04.2004, kl. 15:30

Status for partnerskabspuljen for 2004

Status for partnerskabspuljen for 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. april 2004

 

5. Status for partnerskabspuljen for 2004

SOU 416/2003 J.nr. 9/2003

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager statusredegørelse for partnerskaber på ældreområdet på Bispebjerg til efterretning.

 

RESUME

Udmøntningen af projektet om partnerskaber på ældreområdet sker ved gennemførelse af et pilotprojekt i 2003 og 2004 på Bispebjerg. Pilotprojektet danner grundlag for en partnerskabsmodel for de lokale institutioners samarbejde med lokale frivillige kræfter, som implementeres i hele kommunen fra 2005 og frem.

Partnerskabsprojektet tager konkret afsæt i lokale handleplaner, empowerment som metode ( fokus på ressourcer frem for svagheder), udarbejdelse af en frivillighedspolitik for institutionerne og en Københavnerkonference om partnerskaber, hvor modellen overdrages til hele kommunen.

Der suppleres med en mundlig orientering om partnerskaber på udvalgsmødet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

"Partnerskaber på ældreområdet", der tog sit udgangspunkt i konferencen på Håndværkerforeningens plejehjem den 27. november 2003, er et målrettet samarbejdsprojekt mellem civilsamfundet og institutioner på ældreområdet.

På Bispebjerg bor der ca. 39.000 borgere, hvoraf de 67+ årige udgør ca. 6.000, svarende til ca. 15.5%. De 75-84 årige udgør alene ca. 48 % af ældregruppen. Gennemsnitsalderen udgør for mænd 68,9 år og for kvinder 75,5 år.

Området er velforsynet med servicetilbud, idet der findes 5 plejehjem, et dagcenter og et træningscenter samt en lang række aktivitetstilbud til ældre via frivillige netværker og foreninger.

Det overordnede formål med projektet er at inddrage civilsamfundet i opgaveløsningen på ældreområdet med udgangspunkt i plejehjem, hjemmeplejen, dagcenter og træningscenter, for at fremme livskvaliteten blandt modtagere af kerneydelser.

Herunder:

  • At iværksætte en værdibaseret dialogproces mellem parterne om udviklingsmuligheder, herunder hvordan den svage ældre får synliggjort sit behov og tilbudt hjælp til selvhjælp gennem brug af empowerment-metoden.
  • At udarbejde frivillighedspolitik for den enkelte institution, hvori partnerskabsaftaler indgår med beskrivelse af konkrete mål og opgaver for samarbejdet mellem institutionen og de frivillige.
  • At tilbyde parterne de nødvendige kompetencer og redskaber for at opnå de optimale rammer for samarbejdet og dets udvikling.

Status for partnerskaber på ældreområdet

Partnerskab er et procesredskab, der samler flere interessenter som medejere til at formulere og løse fælles mål. Interessenterne/parterne organiseres i en partnerskabs-gruppe, der selvstændigt formulerer værdigrundlag, mål og midler samt rekrutterer frivillige til de opgaver, der er behov for i og udenfor institutionen.

Siden konferencen er der blevet udarbejdet lokale handleplaner for de enkelte institutioner.

Handleplan

  • Etablering af en partnerskabsgruppe
  • Udarbejde en oversigt over eksisterende tilbud til ældre i lokalområdet (privat/frivillig/offentligt)
  • Undersøge hvilke konkrete aktiviteter der er behov for at sætte i gang / understøtte
  • Undersøge mulighederne for rekruttering / information m.m.
  • Igangsætning af konkrete aktiviteter
  • Kursustilbud til frivillige

Handleplanerne tager afsæt i institutionens forudsætninger og erfaringer med frivillighed. Derfor har én institution allerede etableret en partnerskabsgruppe og er nu i gang med at rekruttere frivillige til konkrete opgaver gennem det netværk partnerskabsgruppen repræsenterer. Én har inviteret til åbenthus-arrangement via annonce i lokalbladet NV, for at skabe synlighed og interesse for projektet og der igennem etablere en partnerskabsgruppe. En tredje gruppe har prioriteret at undersøge hvilke behov og muligheder man kan tage afsæt i på institutionen, inden man indgår i dialog med civilsamfundet. Se bilag.

Der er intentionen at institutionerne har etableret en partnerskabgruppen inden sommerferien og, at de konkrete opgaveønsker som allerede er formuleret er sat i gang med hjælp fra frivillige.

Empowerment

Som et led i partnerskabsprojektet afprøves empowerment som metode og redskab for personalet på institutionerne.

Empowerment er en metode og tankegang der sætter fokus på ressourcer, som afsæt for handling, frem for svagheder. Metoden giver medarbejderne et redskab til at støtte brugerne i at komme ud af magtesløshed, ved at sætte fokus på deres ressourcer og styrke disse. Metoden kan bruges i et 1:1 forhold, mellem medarbejder og bruger, kolleger imellem og mellem institution og nærmiljø. Det er en ny måde at inddrage brugeren i løsning af opgaven på, fordi brugeren opmuntres/tvinges til at tage et medansvar for/ aktiv deltagelse i beslutningsprocessen.

Metoden implementeres som et kursustilbud til et antal ansatte på hver institution.

Kurset er opdelt i 4 moduler.

Modul 1 – teoretisk gennemgang af empowerment som begreb og redskab

Modul 2 – individet og empowerment – læring på jobbet med konkrete cases

Modul 3 – kollegial respons – læring om at bruge hinandens kompetencer i et kollegialt team

Modul 4 – lokalsamfundet og empowerment – at inddrage nærmiljøet i konkrete cases

På længere sigt bør det overvejes om de frivillige også skal tilbydes et lignende kursus.

Intentionen er også, at de ansatte, der har gennemgået kurset, i det videre forløb skal stille sig til rådighed med viden og supervision for andre institutioner, således der etableres læring i jobbet gennem kollegial respons som et bæredygtigt læringsforløb.

Ældrekontoret og Pensions- og Omsorgskontoret har hver holdt en temadag om empowerment, som har givet lejlighed til refleksion. Pensions- og Omsorgskontoret overvejelser om metoden kan anvendes i rådgivning til folkepensionister og hvordan dette kan ske.

 

Udarbejde en frivillighedspolitik og partnerskabsaftaler

I andet halvår af forsøgsprojektet ( ultimo 2004 ) udarbejdes der en frivillighedspolitik for institutionerne på baggrund af de erfaringer, som deltagerne har fået. Frivillighedspolitikken vil hovedsagelig beskrive de rammer, der skal være vejledende for andre institutioner med henblik på at indgå i partnerskaber på ældreområdet. Indholdsmæssigt vil frivillighedspo litikken beskrive forslag til proces og metode samt konkrete forslag til handleplan, rekruttering, forankring og udformning af aftaler.

Der vil endvidere være en beskrivelse af de konkrete aktiviteter, der blev etableret i forsøgsprojektet og hvordan de blev igangsat skridt for skridt.

Projektlederen har i samarbejde med tovholderne indledt udarbejdelse af et arbejdspapir, hvor relevante emner og aspekter som bør indgå i frivillighedspolitikken bliver drøftet og formuleret til senere brug.

Nye netværksgrupper

Sideløbende med disse aktiviteter har projektlederen taget initiativ til netværksmøder med nøglepersoner, beboerforeninger, Ældreråd, Kvartersløft NV, Pensions- og Omsorgskontoret, Kulturhuset Bispebjerg, Folkesundhed København, Multietnisk forening m.fl.

Formålet er at opbygge et netværk der kan tage initiativ, støtte ønsker om samarbejde og sikre en lokal forankring af igangsatte initiativer samt være ambassadører for projektet.

Det første møde blev holdt i marts, hvor deltagerne redegjorde for egne projekter/initiativer med det formål at udveksle viden og erfaringer for i fællesskab at drøfte samarbejde om fælles indsatsområder og løsningsforslag.

Gruppen har beslutte at udarbejde et fælles projekt for "Det gule palæ" om trivsel og naboskab med det formål at bygge en "venskabsbro" til institutionerne Stærebo, Dortheagården og Dagcentret Nordre Fasan.

Database

I forbindelse med partnerskabsprojektet er der indledt en registrering af aktiviteter for ældre. Det er en fortsættelse af det arbejde, der blev indledt i Sund By regi og omhandler samtlige aktiviteter på Bispebjerg hvor ældre indgår som målgruppe. Denne registrering skal bruges til at måle de konkrete resultater af partnerskabsprojektet.

Samtidigt er der indgået et samarbejde med andre forvaltninger, Kvartersløft projekter m.fl. om at etablere en fælles database med aktiviteter der vedrører sundhed og forebyggelse.

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.

ØKONOMI

Ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

HØRING

Ingen

 

BILAG

Bilag 1: Skema over partnerskaber på Bispebjerg.

 

 

 

Susanne Boch Waldorff

/ Jens Egsgaard

 

 

 

Til top