Kriterier for udvælgelse af Københavnske plejehjem til ombygning
Kriterier for udvælgelse af Københavnske plejehjem til ombygning
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 1. april 2004
3. Kriterier for udvælgelse af Københavnske plejehjem til ombygning
SOU 29/2004 J.nr. 41/2002
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig de beskrevne kriterier for udvælgelse af 2 – 3 københavnske plejehjem til ombygning med henblik på at kvalitetsforbedre boligerne samtidig med realisering af den pålagte demografireduktion.
RESUME
Københavns Kommune har ca. 3.000 plejeboliger, som ikke lever op til vejledningen om "Indretning af ældreboliger for fysisk plejekrævende m.fl." (Bygge- og Boligstyrelsen m.fl., 1997). Det gælder primært kravet om størrelsen af badeforholdene.
4-ugers garantien for en plejebolig i Københavns Kommune er opfyldt, og antallet af ældre vil falde i de kommende år, hvilket giver mulighed for at kvalitetsforbedre og skabe attraktive boliger til kommunens ældre borgere i fremtiden.
Sundhedsforvaltningens budget bliver årligt demografikorrigeret ved budgetindkaldelsescirkulæret som følge af det forventede fald i antallet af ældre. Til budget 2005 er den forventede reduktion i budgettet på området beregnet til 38,8 mill. kr.
En budgetreduktion på 38,8 mill. kr. kan principielt udmøntes i en reduktion af boliger. Udgiften på en almindelig plejebolig er i gennemsnit beregnet til 316.569 kr. årligt, som i dette tilfælde svarer til lukning af i alt 122 plejeboliger årligt.
I forslaget til "Boligpolitik for ældre i København" anbefaler Sundhedsforvaltningen, at den kommende periodes fald i antallet af ældre udnyttes til at afstemme kapaciteten af plejeboliger i de enkelte lokalområder gennem kvalitetsforbedringer af boligforholdene og dermed fremtidssikre de københavnske plejeboliger.
Med beslutning om igangsætning af ombygningsprojekter på nogle plejehjem kan den pålagte driftsbesparelse i 2005 realiseres. Der er dog ikke taget stilling til den samlede helhedsøkonomi i disse ombygninger, herunder udgifter forbundet med ombygning og ibrugtagning efter endt ombygning.
Sundhedsforvaltningen vil snarest forelægge en indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget omkring helhedsøkonomien i disse ombygningsprojekter og oplæg til et langsigtet udviklingsprojekt på plejeboligområdet i forlængelse af "Boligpolitikken for ældre".
Sundhedsforvaltningen vil ved udvælgelse af plejehjem til ombygning/modernisering sikre, at det sker i tæt samarbejde med bestyrelse og forstander, således at disse kan være med til at sikre den fornødne kontakt til og omhu for beboere, pårørende og personale
Sundhedsforvaltningen anbefaler følgende udvælgelseskriterier:
- Plejehjemmet er utidssvarende, f.eks. ved for små toiletter. Der kan ligeledes være ude fra kommende forhold, som bevirker, at beboerne alligevel må påregne at skulle flytte i en periode, f.eks. ved større genopretning af klimaskærm/betonrenovering af et områdes bebyggelse, hvor plejehjemmet er beliggende, o.lign.
- Plejehjemmet skal være ombygningsegnet under hensyn til størrelse (efter ombygning), bygningskonstruktive forhold og økonomi
- Den demografiske udvikling/efterspørgsel i lokalområderne er retningsgivende for valg af utidssvarende plejehjem til ombygning
- Ombygninger af plejehjem med en reduktion af antallet af plejeboliger til følge skal tage hensyn til, at 4-ugers garantien for tilbud om en plejebolig i København fortsat overholdes. Garantien monitoreres månedligt.
Sundheds- og Omsorgsudvalget vil snarest få forelagt en indstilling vedrørende valg af konkrete plejehjem til ombygning i 2005 og oplæg til det langsigtede udviklingsprojekt på plejeboligområdet i forlængelse af "Boligpolitikken for ældre".
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
4-ugers garantien til en plejebolig er nu en realitet i Københavns Kommune. Det betyder, at den ældre borger senest 4 uger efter godkendelse har et konkret boligtilbud om en af kommunens plejeboliger.
Københavns Kommune har ca. 3.000 plejeboliger, som ikke lever op til vejledningen om "Indretning af ældreboliger for fysisk plejekrævende m.fl." (Bygge- og Boligstyrelsen m.fl., 1997). Det gælder primært kravet om størrelsen af badeforholdene.
Københavns Kommune er samtidig i den situation, at befolkningstallet for gruppen af ældre borgere i Københavns Kommune vil falde i de kommende år - en tendens, der er stik imod udviklingen i resten af landet. Det giver hermed tid og plads til at løse de udfordringer, der er forbundet med at skabe fremtidens attraktive boliger til kommunens ældre borgere. En sådan indsats kræver en langsigtet planlægning. Senere vil Sundhedsforvaltningen udarbejde en indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget omhandlende et udviklingsprojekt og økonomien heri på plejeboligområdet i forlængelse af "Boligpolitikken for ældre".
Som følge af det forventede fald i antallet af ældre bliver Sundhedsforvaltningens budget årligt demografikorrigeret ved budgetindkaldelsescirkulæret. Til budget 2005 er den forventede reduktion i budgettet på området beregnet til 38,8 mill. kr.
Med et uændret serviceniveau på området vedrørende plejeboliger for ældre, midlertidige boliger og daghjem til ældre beregnes den forventede nedgang i behovet for disse tilbud ved at fastfryse de gældende dækningsgrader for de 0-66 årige og pr. ét-årsinterval for de over 67- årige.
Da dækningsgraderne stiger med alderen, indebærer dette, at der på nuværende tidspunkt forventes et faldende behov for ovennævnte boliger til ældre også efter 2009, hvor antallet af ældre over 67 år samlet set forventes at stige. Årsagen er, at der fortsat forventes et fald i antallet af de over 80- årige, for hvem der er høje dækningsgrader.
En reduktion af budgettet på 38,8 mill. kr. kan principielt udmøntes i en reduktion af boliger. Udgiften på en almindelig plejebolig er i gennemsnit beregnet til 316.569 kr. årligt. En besparelse på 10 mill. kr. kan således opnås ved at lukke 32 plejeboliger. Ved ovennævnte sparemål svarer det til lukning af i alt 122 plejeboliger.
Sundhedsforvaltningen foreslår imidlertid, som anbefalet i forslaget til "Boligpolitik for ældre i København", at den kommende periodes fald i antallet af ældre udnyttes til gennem kvalitetsforbedringer af boligforholdene at afstemme kapa citeten af plejeboliger i de enkelte lokalområder og dermed fremtidssikre de københavnske plejeboliger.
Sundhedsforvaltningen har udarbejdet nedenstående kriterier for denne udvikling, som kan anvendes allerede til opfyldelse af det første sparemål ved udvælgelse af 2-3 plejehjem til ombygning. Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender kriterierne, vil Sundhedsforvaltningen fremsætte forslag til konkret udvælgelse af plejehjem til ombygning i forbindelse med arbejdet med budget 2005. Ombygningerne på plejehjemmene giver umiddelbart en driftsbesparelse i 2005.
Sundhedsforvaltningen vil ved udvælgelsen af plejehjem til ombygning/modernisering sikre, at det sker i tæt samarbejde med bestyrelse og forstander, således at disse kan være med til at sikre den fornødne kontakt til og omhu for beboere, pårørende og personale.
Sundhedsforvaltningen anbefaler følgende udvælgelseskriterier:
- Plejehjemmet er utidssvarende, f.eks. ved for små toiletter. Der kan ligeledes være ude fra kommende forhold, som bevirker, at beboerne alligevel må påregne at skulle flytte i en periode, f.eks. ved større genopretning af klimaskærm/ betonrenovering af et områdes bebyggelse, hvor plejehjemmet er beliggende, o.lign.
- Plejehjemmet skal være ombygningsegnet under hensyn til størrelse (efter ombygning), bygningskonstruktive forhold og økonomi
- Den demografiske udvikling/efterspørgsel i lokalområderne er retningsgivende for valg af utidssvarende plejehjem til ombygning
- Ombygninger af utidssvarende plejehjem med en reduktion af antallet af plejeboliger til følge skal tage hensyn til, at 4-ugers garantien for tilbud om en plejebolig i København fortsat overholdes. Garantien monitoreres månedligt.
Sundheds- og Omsorgsudvalget vil snarest få forelagt en indstilling vedrørende valg af konkrete plejehjem og oplæg til det langsigtede udviklingsprojekt på plejeboligområdet i forlængelse af "Boligpolitikken for ældre".
MILJØVURDERING
Der er ingen direkte miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser af tilslutningen for kriterier til valg af plejehjem til ombygning.
Ved valg af plejehjem til ombygning kommer der en driftsbesparelse i ombygningsperioden, men omvendt etableringsudgifter i forbindelse med montering, servicearealer mv. ved genåbningen ca. 3 år senere.
HØRING
Ingen
BILAG
Ingen
Lau Svendsen-Tune
/Lars Bo Bülow