Mødedato: 08.11.2012, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Indstilling om rapportudkast til Strukturudvalget

Se alle bilag

Drøftelse af Økonomiudvalgets bemærkninger vedr. indstilling om første bud på modeller for ny udvalgs- og forvaltningsstruktur og drøftelse af første udkast til rapport.

Indstilling og beslutning

Det indstilles,

1.                                            
at Strukturudvalget drøfter Økonomiudvalgets bemærkninger til indstilling vedr. første bud på modeller for ny udvalgs- og forvaltningsstruktur, som blev behandlet i Økonomiudvalget d. 30. oktober 2012, samt

2.                                            
at Strukturudvalget drøfter første udkast til rapport for Strukturudvalgets arbejde.

Problemstilling

Strukturudvalget godkendte på sit møde d. 12. oktober indstilling vedr. første bud på modeller for ny udvalgs- og forvaltningsstruktur. Indstillingen blev behandlet i Økonomiudvalget d. 30. oktober 2012. Strukturudvalget skal på mødet d. 8. november drøfte bemærkninger fra Økonomiudvalgets behandling af sagen.

 

Strukturudvalget skal derudover drøfte første udkast til rapport. Rapporten tager afsæt i Strukturudvalgets kommissorium, Strukturudvalgets møder og drøftelser samt forvaltningernes input til arbejdet. Særligt udvalgets drøftelser på møderne d. 5. og 12. oktober 2012 har bidraget til den rapport, der nu foreligger.

Løsning

På mødet i Strukturudvalget d. 8. november vil der først være en særskilt drøftelse af Økonomiudvalgets bemærkninger til Strukturudvalgets indstilling, hvorefter rapportudkastet behandles.

 

Økonomiudvalgets bemærkninger til indstilling vedr. første bud på modeller for ny styrelse, herunder ny udvalgs- og forvaltningsstruktur

Formanden for Strukturudvalget giver en mundtlig orientering om Økonomiudvalgets drøftelser.

 

Første udkast til Strukturudvalgets rapport til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen
Første udkast til rapport, der nu foreligger, bygger først og fremmest på opdraget til Strukturudvalget som formuleret i kommissoriet. Heri fremgår det, at udvalget skal komme med forslag til ny udvalgs- og forvaltningsstruktur gældende fra d. 1. januar 2014.

Derudover tager rapporten udgangspunkt i Strukturudvalgets retningsanvisninger og drøftelser af hensyn og dilemmaer på sine møder. Endelig har kommunens forvaltninger, herunder de administrerende direktører som styregruppe og en tværgående arbejdsgruppe, samt de tværgående enheder bidraget til rapportens indhold i samarbejde med Struktursekretariatet.

 

Rapportudkastets opbygning

Strukturudvalget behandlede d. 12. oktober to modeller, som ikke indgår i rapportudkastet som selvstændige modeller.

Det drejer sig om hhv. Københavns Kommunes organisering i dag med Københavns Ejendomme under Økonomiudvalget (tidligere model 1) og Samling af kommunens specialområder i Socialudvalget (tidligere model 2).  Dette skyldes, at de ikke indebærer egentlige organisationsændringer, og derfor ikke kan karakteriseres som modeller for en ny udvalgs- og forvaltningsstruktur. De indgår i stedet i rapportens afsnit om forslag til ændringer indenfor nuværende struktur (afsnit 5, jf. nedenfor). De øvrige modeller, der blev behandlet på Strukturudvalgets møde d. 12. oktober, er indarbejdet i rapportens afsnit 3 og 4, jf. nedenfor.

Siden mødet i Strukturudvalget d. 12. oktober er modeller og forslag blevet kvalificeret, ligesom der opgjort effektiviseringspotentialer.

Generelt gælder det for hele rapportudkastet, at der er tale om foreløbige modeller og forslag. Dette skyldes, at det har været vanskeligt indenfor den besluttede tidsplan at komme med dybdegående og udtømmende forslag til modeller for en ny udvalgs- og forvaltningsstruktur.

Rapporten kan i den videre proces udgøre et grundlag for de videre politiske drøftelser om en ny udvalgs- og forvaltningsstruktur. De enkelte forslag kan som led i de politiske drøftelser blive nærmere kvalificeret i det omfang, der måtte være behov for det, jf. videre proces nedenfor.

 

I det følgende beskrives kort rapportens opbygning:

1)      Indledning: Her beskrives baggrunden for rapporten, præsentation af de hensyn som har været drøftet i udvalget samt de centrale temaer, som danner baggrund for modeller for ny udvalgs- og forvaltningsstruktur


2)     
Politisk ledelse og politikerroller: I dette afsnit behandles, hvordan der kan ske en styrkelse af den politiske ledelse og styring samt tilhørende politikerroller. Dette har været en central debat i Strukturudvalgets arbejde. I afsnittet fokuseres på forslag, der styrker politikerrollen, bl.a. ved at frigøre tid til at være politiker og ved at styre efter overordnede mål. Der indgår endvidere initiativer, der kan styrke den politiske ledelse og et fokus på effekt for borgeren gennem langsigtede tværgående mål.


3)     
To modeller der forudsætter ændret organisering indenfor kommunens nuværende styreform: I dette afsnit præsenteres to modeller for ny udvalgs- og forvaltningsstruktur, som kan implementeres indenfor kommunens nuværende styreform. Modellerne bygger på de hensyn, der er formuleret i udvalgets kommissorium og som udvalget løbende har drøftet, og imødekommer behovet for, at udvalget skal komme med forslag, der reducerer antallet af forvaltninger:

•        Model 1: Samlet prioritering af byens rum ud fra borgerens behov med 6 udvalg og 6 forvaltninger

•        Model 2: Styrket vækst- og beskæftigelsesindsats og samlet prioritering af byens rum med 5 udvalg og 5 forvaltninger

 

4)      To modeller der forudsætter ændret styreform: Her præsenteres to modeller, som bygger videre på at skabe en samlet prioritering af byens rum (model 1) og et styrket fokus på vækst og beskæftigelse (model 2). Det nye ved disse to modeller i forhold til modellerne i afsnit 3 er udover de styreformsmæssige forhold en organisatorisk samling af kommunens velfærdsområder:

•        Model 3A - Fokus på sammenhæng indenfor kommunens velfærdsområder, byens rum og styrket vækst- og beskæftigelsesindsats med 7 udvalg og 3 forvaltninger (styreform med delt administrativ ledelse)

•        Model 3B - Fokus på sammenhæng indenfor kommunens velfærdsområder, byens rum og styrket vækst- og beskæftigelses-indsats med 7 udvalg og en styreform med enhedsforvaltning

Begge forslag indebærer en ændring af kommunens styreform. Model 3A vil kræve lovændring, mens model 3B vil kræve lovændring, hvis udvalgsformændene skal fuldtidsvederlægges.


5)     
Forslag til ændringer indenfor den nuværende struktur: Strukturudvalget har løbende drøftet en række forslag, som kan implementeres indenfor den nuværende udvalgs- og forvaltningsstruktur. Disse forslag har været knyttet an til de hensyn, som udvalget har afvejet og prioriteret. Forslagene omhandler:

·         Den decentrale organisering

·         Sammenhængende indsatser for borgerne

·         Bedre borger- og erhvervsbetjening

·         Effektiv administration

·         Organisatorisk placering af kommunens tværgående enheder

Til afsnittet om sammenhængende indsatser for borgerne og effektiv administration (afsnit 5.2 og 5.4) er der vedlagt delrapporter, som uddyber det faglige indhold, økonomi og fordele/ulemper.

Forslagene vedr. Københavns Ejendomme under Økonomiudvalget (tidligere model 1) og Samling af kommunens specialområder i Socialudvalget (tidligere model 2) indgår i afsnit 5 under hhv. Organisatorisk placering af kommunens tværgående enheder og Sammenhængende indsatser for borgerne.


6)     
Økonomioversigt: Økonomien i de foreslåede modeller til strukturændringer opsummeres i dette afsnit. Økonomioversigten omfatter derudover potentialet ved forskellige forslag fra rapportens afsnit 5 vedr. ændringer indenfor den nuværende struktur.


7)     
Videre proces: Efter BRs behandling af rapporten, kan rapporten udgøre grundlaget for de politiske drøftelser om en ny udvalgs- og forvaltningsstruktur. De enkelte forslag kan som led i de politiske drøftelser blive nærmere kvalificeret i det omfang, der måtte være behov for det.

Økonomi

---

Videre proces

Strukturudvalget skal på baggrund af drøftelserne d. 8. november have forelagt en endelig rapport til godkendelse fredag d. 23. november 2012, som kan oversendes til ØU til behandling d. 4. december. Herefter vil rapporten blive behandlet i BR d. 13. december.


Karoline Amalie Steen                                                                  /Morten Spangenberg

Til top