Handleplan for styrket myndighedsindsats i sociale børnesager i København
Socialforvaltningen ønsker at kvalitetssikre myndighedsarbejdet i Borgercenter Børn og Unge og fremlægger en handleplan, som skal sikre borgernes retssikkerhed og grundlaget for sociale indsatser, der øger udsatte børn, unge og familiers sociale mobilitet.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager handleplan for styrket myndighedsindsats og kvalitetssikring af myndighedsarbejdet i sociale børnesager til efterretning.
Problemstilling
Socialforvaltningen har i de seneste år arbejdet med at give udsatte børn, unge og familier en sagsbehandling af høj kvalitet, som kan være med til at skabe positive forandringer i familierne. Forvaltningen har bl.a. udviklet og implementeret et fælles fagligt grundlag for sagsbehandlingen, som bygger på den løsningsfokuserede metode og ”Signs of Safety”, en række styringsredskaber, som understøtter de forskellige faser og dokumentationen i sagsbehandlingen – bl.a. IT sagsstyringsredskabet CSC Social – og et omfattende kompetenceudviklingskatalog for sagsbehandlerne.
Lovgivningen på anbringelsesområdet er meget kompleks, og Statsrevisorernes beretning om indsatsen over for anbragte børn fra august 2016 og erfaringer fra Den Permanente Task Force under Socialstyrelsen viser, at kommunerne er udfordret i forhold til at sikre en tilstrækkelig kvalitet i behandlingen af sociale børnesager.
Socialforvaltningen har aktuelt screenet en række børnesager i forbindelse med Borgerrådgiverens igangværende egen drift undersøgelse om anbringelse og samvær i sociale børnesager. Forvaltningen har i den sammenhæng konstateret, at der ikke er den kvalitet i sagsbehandlingen på det sociale børneområde, som forvaltningen har som mål. Forvaltningen ønsker derfor at gennemføre en række initiativer for at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen i Borgercenter Børn og Unge.
Løsning
Forvaltningen har i sommeren 2016 screenet 78 sager med anbragte børn og unge, som indgår i Borgerrådgiverens aktuelle egen drift undersøgelse af samvær og anbringelse i sociale børnesager. Screeningen har haft fokus på en række udvalgte parametre og viser bl.a., at børnesamtaler bliver holdt i en stor del af sagerne, men ikke i alle. Screeningen viser også, at der er foretaget korrekt partshøring i stort set alle sager; der er givet klagevejledning, hver gang forvaltningen træffer skriftlige afgørelser; og der er børnefaglige undersøgelser i alle sager.
Forvaltningens screening viser dog samtidig en række udfordringer i sagsbehandlingskvaliteten. Der er bl.a. problemer med dokumentationen i sagerne i forhold til børnesamtaler og i forhold til begrundelser for de afgørelser, som forvaltningen har truffet med hensyn til valg af anbringelsessted og beskrivelse af rammer for samvær.
Forvaltningen har i screeningen også konstateret problemer i forvaltningens vejledning til borgeren. Det drejer sig om vejledningen til børn og unge om muligheden for bisidder. Det drejer sig også om forvaltningens vejledning til forældre, så de kan give et informeret samtykke til anbringelsen af deres barn uden for hjemmet.
Screeningen viser desuden en udfordring i forhold til at sikre handleplaner i alle sager, før barnet anbringes uden for hjemmet, og i forhold til sondringen mellem støttet samvær og overvåget samvær.
Borgerrådgiveren har i august 2016 udgivet sin rapport om børnefaglige undersøgelser og handleplaner. Her har Borgerrådgiveren undersøgt 15 sociale børnesager, hvor Socialforvaltningen har modtaget en underretning, og hvor der efterfølgende har været et længerevarende forløb i forvaltningen. Borgerrådgiveren finder det beklageligt, at forvaltningen i tre ud af de undersøgte 15 sager ikke har afsluttet den børnefaglige undersøgelse indenfor 4 måneder, og at forvaltningen i tre ud af 15 sager ikke har kvitteret for modtagelse af underretning inden for den fastsatte frist.
Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet en handleplan for styrket myndighedsindsats og kvalitetssikring af myndighedsarbejdet i sociale børnesager (bilag 1). Handleplanen omfatter aktiviteter, som bl.a. skal styrke ledelsestilsynet og den faglige ledelse på området.
Socialforvaltningen har været i dialog med Den Permanente Task Force under Socialstyrelsen, som støtter kommunerne i at styrke kvaliteten i deres sagsbehandling på børneområdet. Handleplanen samler i forlængelse heraf en række aktiviteter, der skal understøtte en sikker myndighedsudøvelse i Borgercenter Børn og Unge. Målet er, at lovgivningen overholdes og kvaliteten i sagsbehandlingen styrkes, og at kritikpunkter fra bl.a. klager fra borgerne, Ankestyrelsen og Borgerrådgiveren omsættes til læring og handling.
Handleplanen er dynamisk og vil bl.a. blive tilpasset anbefalinger fra Den Permanente Task Force. I takt med at Borgerrådgiveren gennemfører sin egen drift undersøgelse, vil Borgerrådgiverens anbefalinger ligeledes blive indarbejdet i handleplanen.
Handleplanens indhold er beskrevet i bilag 1. Vedlagt som bilag 2 er Socialforvaltningens brev af 15. august 2016 til Borgerrådgiveren om forvaltningens screening af sager om samvær og sager om anbringelser af udsatte børn og unge.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen vil i starten af 2017 orientere Socialudvalget om status på implementeringen af handleplanen.
Nina Eg Hansen
/ Ane Kristine Christensen
Beslutning
Kontorchef Ane K. Christensen, borgercenterchef Anne Steenberg, Katrine Wilms Binzer, kontorchef, Socialstyrelsen og Adam Paaby, faglig leder, Socialstyrelsen deltog under punktets behandling.
Punktets behandling blev indledt med oplæg af Nina Eg Hansen, Anne Steenberg og Adam Paaby.
Indstillingen blev taget til efterretning.