Mødedato: 31.05.2006, kl. 20:15

Socialforvaltningens samarbejde med Dugnad Vesterbro om ansøgning til Vesterbro-puljen (Bilag)

Socialforvaltningens samarbejde med Dugnad Vesterbro om ansøgning til Vesterbro-puljen (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 31. maj 2006

 

 

14.      Socialforvaltningens samarbejde med Dugnad Vesterbro om ansøgning til Vesterbro-puljen (Bilag)

 

SUD 279/2006  J.nr. 276/2006

 

 

 

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget godkender oplæg til samarbejde med Dugnad Vesterbro vedr. foreningens ansøgning til Vesterbro-puljen om finansiering af åbent værested på Vesterbro og

at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen d. 16. august udarbejder indstilling om tillægsbevilling på mellem 6 og 8 mill. kr. til drift af et sundhedsrum. Hertil kommer evt. et beløb til deponering for lejemål, hvilket også vil kræve tillægsbevilling.

 

RESUME

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har oprettet en såkaldt Vesterbro-pulje med ansøgningsfrist d. 1. juni 2006. Puljen er på 16,0 mill. kr. fordelt over fire år og retter sig mod foreninger mv., der "… kan søge om støtte til dækning af udgifter til udvikling og gennemførelse af lokalt forankrede initiativer, der tager sigte på i bred forstand at forbedre forholdene for stofmisbrugerne og afhjælpe de problemer, som narkomiljøet påfører bydelen. … Initiativer, der hviler på et samarbejde mellem to eller flere foreninger mv. og eventuelt også mellem foreninger og de lokale myndigheder vil således som udga ngspunkt blive foretrukket." (Aftale om udmøntning af satspuljen for 2006 på narkotikaområdet).

Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har givet udtryk for, at man vil se positivt på en ansøgning til Vesterbro-puljen om støtte til et sundhedsrum, der bygger på et samarbejde mellem Københavns Kommune og lokale kræfter. Socialborgmester i København, Mikkel Warming har på den baggrund indbudt relevante frivillige aktører fra Vesterbro til møde om ansøgninger til puljen.

På mødet er det blevet oplyst, at Mændenes Hjem med støtte fra Narkofrit Vesterbro vil søge om støtte til Brobyggerprojektet, ligesom Galleri Riga vil søge om midler til videreførsel af deres beskæftigelsesrettede aktiviteter. Derudover forventes det, at Reden vil søge om økonomisk støtte til bl.a. udvidelse af åbningstiden og at der kommer en ansøgning fra Narkofrit Vesterbro om støtte til lokalt opsyn.

Dugnad Vesterbro har tidligere sendt en ansøgning til både Indenrigs- og Sundhedsministeriet/ Vesterbro-puljen og Københavns Kommune om økonomisk støtte til et Dugnad Center på Vesterbro. Socialforvaltningen fremlægger særskilt indstilling om denne ansøgning efter udmelding af Vesterbro-puljen.

Fra Dugnad Vesterbros side er det blevet oplyst, at man opretholder den oprindelige Dugnad-ansøgning. Herudover har man indledt samarbejde med kommunen om delelementer fra Dugnad-ansøgningen. Det er dette samarbejde som Socialforvaltningen beskriver rammerne for i bilag 1.

Åbent værested på Vesterbro

Socialforvaltningen har efterfølgende været i dialog med repræsentanter fra Dugnad Vesterbro om indholdet af en ansøgning om støtte til et åbent værested på Vesterbro. På den baggrund indstiller Socialforvaltningen, at Socialudvalget godkender forvaltningens oplæg til samarbejde med Dugnad Vesterbro vedr. deres ansøgning til Vesterbro-puljen om støtte til et åbent værested.

Sundhedsrum på Vesterbro

Det åbne værested kan være en del af et samlet sundhedsrum på Vesterbro. Derfor indstiller Socialforvaltningen, at Socialudvalget på sit møde d. 16. august drøfter mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro og den mulige finansiering heraf, såfremt der af Vesterbro-puljen bevilges finansiering til et åbent værested.

Socialforvaltningens udgangspunkt er, at et evt. sundhedsrum på Vesterbro bør bestå af tre elementer: Et åbent værested med tilhørende frivillig rådgivning, et socialfagligt rådgivningstilbud og nogle sundhedsfunktioner. Socialforvaltningen forudsætter, at en ansøgning fra Dugnad Vesterbro til Vesterbro-puljen rummer støtte til værestedsfunktionen med tilhørende frivillig rådgivning, mens sundhedsfunktionerne og det socialfaglige tilbud bør drives af Socialforvaltningen. Denne organisering af et Sundhedsrum på Vesterbro er beskrevet i Socialforvaltningens oplæg til Dugnad, jvf. bilag 1.

SAGSBESKRIVELSE

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Vesterbro-puljen er på i alt 16,0 mill. kr. fordelt på følgende måde: 9,3 mill. kr. i 2006, 2,2 mill. kr. i 2007 og 2,1 mill. kr. i hvert af årene 2008 og 2009.

Socialforvaltningen foreslår, at Dugnad Vesterbro ansøger om støtte til dækning af årlige udgifter på i alt mellem 2,5 og 3,0 mill. kr. i 3 år til drift af et åbent værested. Det foreslås derudover, at der ansøges om støtte til dækning af engangsudgifter på i alt 4,5 mill. kr. I alt foreslås det, at Dugnad Vesterbro ansøger om mellem 12,0 og 13,5 mill. kr. fra Vesterbro-puljen. Hvis dette skal lade sig gøre er det nødvendigt, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet omprioriterer fordelingen af midlerne, således, at der anvendes færre midler det første år og flere de efterfølgende. Socialforvaltningen vil rette henvendelse til ministeriet herom.

I det nedenstående gennemgås de samlede udgifter, som foreslås indeholdt i en ansøgning til Vesterbro-puljen fra Dugnad Vesterbro om etablering af et åbent værested med tilknyttede frivillige.

Figur 1 Udgifter og finansiering (mill. kr.)

Udgiftspost

Ansøgning til Vesterbro-puljen

 

årligt i 3 år

engangsudgifter

Løn til leder og medarbejder i værested

0,75 – 1,0

 

Øvrig drift af værested

0,75 – 1,0

 

Evaluering af samlet sundhedsrum

 

1,5

Etablering og indretning af samlet sundhedsrum*

 

3,0

Ejendomsudgifter*

1,0

 

I alt

2,5 – 3,0

4,5

* Der er tale om anslåede udgifter, da der endnu ikke er fundet lokaler til sundhedsrummet.

 

I det tilfælde, at Socialudvalget på sit møde d. 16. august beslutter at etablere et samlet sundhedsrum på Vesterbro skal kommunens medfinansiering tilvejebringes. De samlede udgifter til et sundhedsrum kombineret med et åbent værested forventes at beløbe sig til mellem 6 og 8 mill. kr. afhængigt af, hvor mange sundhedsfunktioner, der skal rummes. Socialforvaltningen vil udarbejde budget i sammenhæng med indstilling om sundhedsrum, der forelægges socialudvalget den 16. august 2006.

Hertil kommer en mulig engangsudgift på anslået 5 mill. kr., såfremt der skal foretages deponering i forbindelse med indgåelse af lejemål.

Socialforvaltningen kan på nuværende tidspunkt ikke anvise ledige midler til formålet. Der er således behov for en tillægsbevilling til at dække Københavns Kommunes medfinansiering af udgifterne til et samlet sundhedsrum på Vesterbro. Socialforvaltningen vil udarbejde indstilling til d. 16. august om en sådan tillægsbevilling.

 

BILAG

1.      Oplæg til Dugnad Vesterbro om deres ansøgning til Vesterbro-puljen

 

 

Grethe Munk  /                    Jens Elmelund


 

Til top