Mødedato: 31.05.2006, kl. 20:15

Redegørelse for udviklingen i antallet af hjemløse og en status for indsatsen (bilag)

Se alle bilag

Redegørelse for udviklingen i antallet af hjemløse og en status for indsatsen (bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 31. maj 2006

 

 

12.      Redegørelse for udviklingen i antallet af hjemløse og en status for indsatsen (bilag)

 

SUD 248/2006  J.nr. 248/2006

 

 

 

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at redegørelse om den aktuelle udvikling på hjemløseområdet samt status for indsatsen på området tages til efterretning, jf. bilag 1.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelse af budget for 2003 at afsætte 10,0 mill. kr. som kompensation for, at et ekstraordinært statstilskud til Københavns Kommunes indsats på hjemløseområdet bortfaldt. Dette er baggrunden for, at der årligt udarbejdes redegørelser til Socialudvalget og Borgerrepræsentationen vedrørende den aktuelle udvikling på hjemløseområdet, herunder antallet af hjemløse samt indsatsen for denne gruppe (jvf. H34).

 

Der er forskellige typer af botilbud til hjemløse i Københavns Kommune. I vedlagte redegørelse gives en status for de forskellige slags botilbud, opdelt på de midlertidige herberger og kvindekrisecentre etableret efter §§ 94 og 93a i lov om social service og de mere specialiserede botilbud etableret efter § 91 i lov om social service.

 

I 2005 rådede Københavns kommune over 314 herbergspladser (§ 94), 234 kvindekrisecentrepladser (§§ 94 og 93a) og 301 pladser (§ 91) på de specialiserede botilbud. Den gennemsnitlige belægningsprocent på herbergerne var 94 procent, mens den var 96 procent på kvindekrisecentrene.  

 

Det vurderes, at kapaciteten af pladser til hjemløse og kriseramte kvinder i dag er fornuftig, hvilket også afspejles i den relativt høje belægningsprocent.

 

Der har det seneste år været følgende tendenser:

 

Nedgang i antallet af indskrevne på herberger og kvindekrisecentre

Der var et lille fald i antallet af indskrevne på herberger og kvindekrisecentre i forhold til 2004. Antallet af brugere vurderes dog fortsat at være stabilt og giver dermed ikke anledning til at overveje kapacitetstilpasninger.

De unges andel af de indskrevne er uændret

 

Andelen af indskrevne unge på herberger og kvindekrisecentre i aldersgruppen 18-24 år ligger fortsat stabilt.

 

Fald i antallet af brugere med dansk statsborgerskab mens antallet af brugere med anden etnisk baggrund er uændret

Der var et fald i antallet af herbergsbrugere med dansk, nordisk og vestligt statsborgerskab i forhold til 2004. Antallet af indskrevne på herberger eller kvindekrisecentre med andet statsborgerskab end dansk, nordisk eller vestligt ligger fortsat stabilt.

 

Stigning i antallet af indskrevne kvinder

Antallet af indskrevne personer på kvindekrisecentrene fortsatte med at stige i 2005. Dette skyldes, at antallet af indskrevne på Egmontgården nærmere sig sit tidligere niveau før ombygningen af Egmontgården fra 2001-2003.

 

Fokusområder i 2006

Københavns Kommune har udover ovenstående opbygget en omfattende opsøgende gadeplansindsats overfor hjemløse, der bor og opholder sig på gaden rundt omkring i byen. De opsøgende gadeplansmedarbejdere har jævnligt kontakt med ca. 600 personer. I 2006 sættes der fokus på at udvikle og implementere et dokumentations og vidensopsamlingssytem. Dette skal fungere som styrings-, arbejds- og koordineringsredskab for gadeplansindsatsen.

 

Indsatsen på hjemløseområdet vil i 2006 - foruden videreførsel af den eksisterende indsats - især dreje sig om forelæggelse af Socialudvalgets Boligplan 2006-2008 for hhv. Socialudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Boligplanen opgør det behov for udbygning af boliger på socialforvaltningens område, herunder særboliger og skæve boliger til hjemløse.

 

Derudover vil der blive udarbejdet mål for den fremtidige indsats på hjemløseområdet til politisk beslutning i Socialudvalget.

SAGSBESKRIVELSE

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Nærværende redegørelse har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Redegørelse om hjemløshed 2005

 

 

Grethe Munk /Jens Elmelund


 

Til top