Mødedato: 30.11.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udmøntning af midler fra budget 2017 til socialpsykiatrien

Se alle bilag
Der skal være trygge rammer for beboere og medarbejdere på de socialpsykiatriske botilbud. Derfor blev der i budget 2017 afsat midler til at styrke sikkerheden og flytte 35 beboere med risikoadfærd til pladser, der passer bedre til deres behov. Socialudvalget skal udmønte de afsatte midler i budgetaftalen for 2017, til at styrke sikkerheden på de socialpsykiatriske botilbud.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender udmøntningen af de afsatte midler i Budget 2017 til at forbedre sikkerheden på de socialpsykiatriske botilbud.

  2.  at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen udarbejder et need to budgetnotat vedr. finansiering af køb af pladser på et nyt specialiseret tilbud i regionalt regi til budgetforhandlingerne for 2018.

Problemstilling

Efter drabet på en medarbejder på Lindegårdshusene den 25. marts 2016 fik Socialudvalget den 18. maj 2016 forelagt en handleplan for arbejdet med at styrke sikkerheden for beboere og medarbejdere på alle Socialforvaltningens socialpsykiatriske botilbud.

Et af initiativerne i handleplanen er at håndtere påbud fra Arbejdstilsynet vedrørende alenearbejde om beboere som udgør en sikkerhedsmæssig risiko. Et andet initiativ i handleplanen var at flytte de farligste borgere fra Lindegårdshusene og de øvrige socialpsykiatriske botilbud til pladser der bedre kan tilgodese deres særlige behov (i alt 35 beboere), jf. Socialtilsynet påpegede.

Socialforvaltningen beskriver nu, hvordan de afsatte midler i budgetaftalen for 2017 foreslås udmøntet for at styrke sikkerheden på de socialpsykiatriske botilbud og sikre bedre løsninger til de 35 beboere.

Løsning

Med Budget 2017 har Københavns Kommune afsat 112 mio. kr., fordelt over år, til at styrke sikkerheden på de socialpsykiatriske bosteder (jf. budgetnotaterne SO1 og SO5B). Midlerne er dels bevilget til at håndtere påbud vedrørende alenearbejde og dels bevilget til at etablere bedre løsninger for de beboere, som udgør en sikkerhedsrisiko for sig selv, andre beboere og medarbejdere.

Bilag 1 er en oversigt over de bevilgede midler, som forvaltningen ønsker at udmønte. Derudover blev der bevilget følgende anlægsmidler i budgetaftalen for 2017:

 

Tabel 1: Anlægsmidler i budgetaftalen for 2017 (bevillingerne er *markerede og kræver derfor ingen udmøntningssag)

Anlæg (mio. kr., 2017 p/l)

2017

Etablering af specialiseret tilbud (anlæg)

2,0

Planlægningsbevilling Stubberupgård

2,9

Planlægningsbevilling helhedsrenovering Lindegårdshusene

2,2

Udmøntning af midler til håndtering af påbud vedrørende alenearbejde

De bevilgede midler til håndtering af påbud vedrørende alenearbejde anvendes til øget bemanding på botilbuddene samt etablering af et såkaldt ”flyverteam”, der skal yde en indsats på botilbuddene i forhold til udadreagerende borgere med forebyggelse for øje. Fra 2018 reduceres bevillingen i takt med at de udadreagerende beboere med risikoadfærd fraflytter botilbuddene.

Udmøntning af midler til flytning af beboere med udadreagerende adfærd

De bevilgede midler til at finde nye løsninger til at etablere bedre løsninger for de beboere, som udgør en sikkerhedsrisiko anvendes i første omgang til at købe pladser, samtidig med at forvaltningen afdækker muligheden for at etablere et specialiseret tilbud.

Som det fremgår af budgetnotaterne SO1 og SO5B fra Budget 2017, planlagde forvaltningen at flytte 35 beboere med risikoadfærd fra de socialpsykiatriske botilbud ved selv at etablere et specialiseret botilbudet med 12 pladser, ved at købe pladser og ved at 12 beboere flytter til et såkaldt mellemformstilbud fra 2018.

Socialforvaltningen har i første omgang afsøgt mulighederne for at etablere et specialiseret tilbud på Sjælland. Konklusionen er, at der godt vil kunne etableres et tilbud med 12 pladser, der vil kunne fungere i en midlertidig periode, men det vil ikke leve op til Socialforvaltningens standarder for boligstørrelse mv., ligesom det først kan stå klar fra midten af 2017. Derfor ønsker Socialforvaltningen i stedet i første omgang at anvende driftsmidlerne til at købe pladser til 12 beboere. Ved at købe pladser bevarer forvaltningen fleksibiliteten ift. anvendelsen af midlerne, når nogle af disse beboere sidenhen skal rykke til de nye specialiserede regionale tilbud. Socialforvaltningen afdækker fortsat muligheden for at etablere et midlertidigt tilbud.

Sideløbende med afdækningen af muligheder for at etablere et specialiseret tilbud, har forvaltningen undersøgt muligheden for at købe pladser til alle 35 borgere. Forvaltningen finder det realistisk at tilvejebringe det fornødne antal pladser inden udgangen af 1. kvartal 2017, ved at købe hos regionale, kommunale og private tilbud. I budgetaftalen er der afsat 1,5 mio. kr. pr. beboer til flytning til en specialiseret plads.

I takt med beboerne flyttes til købte pladser, nedlægges et tilsvarende antal pladser på de socialpsykiatriske botilbud. Der nedlægges imidlertid ikke 12 pladser på Lindegårdshusene, men i stedet justeres der i forhold til antallet af kommende pladser i forbindelse med realiseringen af udflytningen fra Granvej (se særskilt sag herom, der også behandles på Socialudvalgets møde d. 30. november).

Aftale om nyt mellemformstilbud

Efter at der blev indgået aftale om budget 2017, indgik satspuljepartierne en aftale om en national handleplan, der skal forebygge vold på botilbud. Heri indgår etablering af 150 pladser på specialiserede socialpsykiatriske afdelinger i de fem regioner, som forventes oprettet fra begyndelsen af 2018. Pladserne skal anvendes til målgruppen af borgere med svære psykiske lidelser, udadreagerende og uforudsigelig adfærd, gentagne indlæggelser, afbrudte behandlingsforløb og ofte misbrug og/eller dom til behandling, der således lever et relativt kaotisk liv med stor ustabilitet.

I satspuljeaftalen er pladsprisen sat til 1,75 mio. kr. og finansieringen skal ske via en takstmodel, hvor den kommunale finansiering fastlåses til 80 pct., svarende til 1,4 mio. kr. Regionerne finansierer de resterende 20 pct.

I budgetforslaget til budget 2017 kalkulerede forvaltningen imidlertid med at skulle finansiere halvdelen af en pladspris på 1,8 mio. kr. svarende til 0,9 mio. kr. Det betyder, at der i budgetaftalen for 2017 mangler 0,5 mio. kr. pr. plads, svarende til 3,0 mio. kr. til finansiering af de seks pladser. Hertil kommer behov for 8,4 mio.kr. til finansiering af de resterende seks pladser, jf. SO5B. Det blev besluttet at udskyde finansieringen af 6 pladser på det nye specialiserede tilbud til budgetforhandlingerne for 2018, som et need to-behov.

Socialforvaltningen vil, til forhandlingerne om Budget 2018, komme med et oplæg om finansiering af køb af pladser på det nye specialiserede tilbud på i alt 11,4 mio. kr. (2017-pl), jf. 2. at-punkt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vender tilbage med en status på anvendelsen af midlerne til at styrke sikkerheden på de socialpsykiatriske botilbud, i foråret 2017, således at de aktuelle behov kan drøftes ifbm. forhandlingerne om Budget 2018.

 

Nina Eg Hansen

              / Eva Stokbro Jensen     

Beslutning

Kontorchef Siggi Kristoffersen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning og 2., 3. og 4. at-punkt blev godkendt.

Til top