Mødedato: 30.11.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Medlemsforslag om forsøgsordning med håndholdt familiestøtte til udsatte familier

Det foreslås,

  1. At Socialforvaltningen på førstkommende møde i Socialudvalget fremlægger en indstilling om muligheden for at gennemføre en forsøgsordning med en mere håndholdt familiestøtte til 5-10 udsatte familier og efterfølgende gennemføre en erfaringsopsamling indenfor forvaltningens økonomiske ramme. Støtten skal gives som en ekstra håndsrækning til de familier, hvor Socialforvaltningen vurderer, at en intensiv tidlig indsats vil gavne – for eksempel de familier, hvor deres børn helt ned til syv år har kontakt til bandemiljøet. Såfremt det ikke er muligt at gennemføre indsatsen indenfor egen ramme, bedes indstillingen indeholde et estimat på udgifterne til en sådan indsats.

(Stillet af Radikale Venstre og Dansk Folkeparti) 

Motivation

Det er velkendt, at der i København er nogle familier, som er meget udsatte. Det har både store konsekvenser for de berørte familier og udgør store udgifter på Socialudvalgets område. Derfor ønsker Radikale Venstre og Dansk Folkeparti at indføre en midlertidig ordning, hvor en enkelt sagsbehandler (case worker) er opsøgende og ude ved familien ca. én gang om ugen. Denne sagsbehandler skal i den tid støtten gives, håndtere alle familiens relationer til Københavns Kommune, fremfor at kontakten varetages af en række sagsbehandlere i forskellige forvaltninger.

Vi tror på, at en fokuseret indsats vil gøre det markant lettere at understøtte familierne og forebygge, at de bliver yderligere udsatte. Forslaget skal også ses i lyset af, at vi finder det bekymrende, at børn ned til syv år - ifølge SSP – har kontakt til bandemiljøet. Vi tror på, at en tidlig fokuseret indsats overfor børnene og deres familie er vigtig. Samtidig kan en fokuseret indsats forhåbentlig resultere i, at andre kommunale udgifter til familien kan reduceres eller elimineres.

10 kommuner er i øjeblikket i gang med et projekt om nyudvikling af indsatsen over for udsatte familier, som udløber af kontanthjælpsreformen fra 2014. En central del af projektet er, at der fokuseres på hele familien og sættes ind med en kommunal indsats, der går på tværs af forvaltninger og fagligheder. Midtvejsevalueringen fra projektet peger på, at både andelen af voksne i familierne på kontanthjælp og andelen af børn og unge med svære eller omfattende problemer er faldet, ligesom familierne har fået større livskvalitet og børnene har fået mindre fravær i skolerne.

Konkret foreslår vi, at en medarbejder i et halvt år får som opgave at levere håndholdt familiestøtte til 5-10 udsatte familier. Medarbejderen skal komme i familiens hjem jævnligt og opbygge en tillidsfuld relation til familien. Dette skal både gøre det muligt at tage flere initiativer med familien og følge op på, at indgåede aftaler overholdes. Ordningen skal være et tilbud til familierne.

Efter forsøgsperioden skal Socialudvalget forelægges en rapport, som beskriver erfaringerne med ordningen, herunder om det med indsatsen er lykkedes at skabe forbedring i familiernes trivsel og om der er kommunale udgifter til familien, som det er lykkedes at reducere eller eliminere.  Rapporten skal også indeholde vurderinger fra de enkelte familier – har det været meningsfyldt for dem at få den ekstra støtte, og hvordan kan et sådan projekt forbedres set med deres øjne.

Såfremt det er muligt at igangsætte forsøgsordningen indenfor forvaltningens egen økonomiske ramme, ønskes ordningen igangsat hurtigst muligt.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med en bemærkning om, at forvaltningen i januar 2017 skal vende tilbage med en beskrivelse af to modeller til forsøgsordning med håndholdt familiestøtte til udsatte familier.

Til top