Mødedato: 30.10.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Omlægning af bofællesskabsområdet i socialpsykiatrien (fortrolighed ophævet pr. 26/11 2019)

Resumé

Socialforvaltningen fik i 2017 påbud fra Socialtilsynet for den juridiske konstruktion af bofællesskaber og solistboliger, der er etableret i almene boliger. Boligerne er etablerede efter servicelovens § 107. Af påbuddet fremgår det, at det ikke er lovligt at etablere midlertidige botilbud efter servicelovens § 107 i almene boliger, hvilket 37 pladser i dag er. Socialudvalget blev senest orienteret herom den 29. marts 2019. Socialforvaltningen har trods dialog med Socialtilsynet og de almene boligorganisationer ikke kunnet finde en korrekt juridisk konstruktion til pladserne, og samtidig har Socialtilsynet indskærpet, at det nu haster med at finde en løsning. En del af pladserne står tomme, og der arbejdes på løsninger for de øvrige borgere. Det indstilles, at Socialudvalget godkender, at pladserne afvikles.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at 37 bofællesskabs- og solistbolig pladser i socialpsykiatrien, der er etableret som midlertidige botilbud i almene boliger, afvikles som følge af påbud fra Socialtilsynet, da konstruktionen ikke er lovmedholdelig. Socialforvaltningen finder individuelle løsninger for det fremadrettede støttebehov for alle de borgere, som i dag bor på en af disse pladser.

Problemstilling

Socialforvaltningen fik i 2017 påbud fra Socialtilsynet for 37 bofællesskabs- og solistboligpladser på socialpsykiatriområdet, som er etableret i almene boliger. Der er tale om botilbudslignende tilbud/pladser, hvor borgerne er blevet visiteret til et midlertidig botilbud efter servicelovens § 107. Af påbuddet fremgår det, at det ikke er lovligt at etablere midlertidige botilbud i almene boliger, da det er en forudsætning, at borgere i almene boliger har egen lejekontrakt, og boligen er dermed en permanent bolig.

Socialtilsynet har i forlængelse af møde i januar 2019 med Socialforvaltningen skrevet, at de: ”… understreger, at det er ulovligt at visitere til ikke godkendte tilbud, og at Socialtilsynet forventer, at Socialforvaltningen inden for en kortere periode vil bringe overensstemmelse mellem borgernes visitationsgrundlag og boformens juridiske grundlag.”

Socialforvaltningen har siden påbuddet søgt at afdække muligheder for at få etableret en juridisk korrekt konstruktion for disse botilbudslignende pladser. Dette er sket i dialog med Socialtilsynet og de almene boligorganisationer. Det har ikke været muligt at finde en korrekt juridisk konstruktion. Med påbuddet er Socialforvaltningen forpligtet til at hjælpe borgerne videre til juridiske korrekte tilbud.

Socialtilsynet er løbende blevet orienteret om fremdriften i arbejdet og har anmodet om tre statusnotater i løbet af 2019, hvor de i særlig grad har bedt om en status på, om der er fundet lovmedholdelige løsninger for de konkrete boliger. På baggrund af dette har Socialforvaltningen påbegyndt arbejdet med at finde fremadrettede løsninger for borgerne. 

Socialtilsynet har i september 2019 indskærpet over for Socialforvaltningen, at der skal sikres en endelig afklaring af pladsernes/boligernes juridiske konstruktion og en lovliggørelse heraf senest den 1. november 2019.

Løsning

Socialforvaltningen har siden påbuddet afdækket mulighederne for at bibeholde pladserne i en anden konstruktion til den pågældende målgruppe. Da boligerne er almene, har det ikke været muligt at finde en model, som juridisk er holdbar, og som vil kunne godkendes af Socialtilsynet. Socialforvaltningen indstiller derfor, at de 37 pladser afvikles, hvilket betyder, at en række borgere skal fraflytte deres nuværende bolig. Dette uddybes nedenfor. 

I arbejdet med at finde andre tilbud til de berørte borgere har Socialforvaltningen gennemgået alle boligerne sammen med de respektive boligorganisationer med henblik på af få afdækket, om borgerne kan overtage boligen med egen lejekontrakt - evt. med bostøtte. Dette forventes at blive muligt for 5 borgere.  

I de resterende tilfælde, hvor det ikke har været muligt for borgerne at overtage boligen, forsøger Socialforvaltningen at indgå en aftale med boligorganisationerne om, at boligerne først afvikles, når forvaltningen har fundet andre løsninger til borgerne. Når borgerne er fraflyttet, vil boligerne blive returneret til boligorganisationerne. 

Socialforvaltningen har allerede i flere af sagerne fundet andre løsninger for borgerne. Her har borgerne enten fået anvist en bolig - evt. med støtte efter servicelovens § 85 - eller fået tilbud om et botilbud. Det betyder, at der pt. er 18 tomme boliger, og at der er 19 borgere tilbage på pladserne. 

Nedenstående tabel 1 viser, at det, ud af de 19 resterende borgere, forventes, at fem borgere kan overtage deres nuværende bolig med egen lejekontrakt med eller uden støtte, mens otte borgere enten er indstillet til eller vil blive indstillet til egen bolig gennem den boligsociale anvisning. Der bliver her ligeledes taget stilling til, om borgeren har et støttebehov i boligen. 

Derudover har tre borgere fremadrettet behov for et botilbud efter servicelovens § 107 eller § 108, mens én borger er vurderet til at være i målgruppen for et tilbud i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Endelig er der to borgere, hvor andre muligheder afklares. En af borgerne ønsker at flytte tættere på sin familie, og i det andet tilfælde pågår der en dialog med hjemkommune om støttebehovet.

Tabel 1. Status for fremadrettede løsninger for borgerne

Tomme

Overtager boligen enten med eller uden bostøtte/fleksibel bostøtte (§ 85)

Boligindstilles - evt. med § 85 støtte

Botilbud

SUF

Andet

I alt

18

5

8

 

3

1

2

37

Økonomi

Den ændrede pladskapacitet har ingen økonomiske konsekvenser. Midlerne fra de afviklede pladser benyttes til at styrke de tilbageværende tilbud på bofællesskabsområdet, så de fremadrettet vil være målrettet borgere med mere omfattende behov for støtte.

Videre proces

Socialforvaltningen forsætter det igangværende arbejde med at sikre løsninger for de resterende 19 borgere i de nævnte almene boliger. Borgerne inddrages i dette arbejde. Det forventes, at der er en plan på plads for alle borgere inden den 1. november 2019, hvor Socialtilsynet skal have ny status på processen.

De konkrete boliger vil blive afviklet i dialog med boligorganisationerne i takt med, at borgerne fraflytter. Derefter vil boligerne blive returneret til boligselskaberne.

Der er løbende dialog med Socialtilsynet, som følger processen tæt. Der skal ske en orientering af tilsynet senest den 1. november 2019, hvor tilsynet forventer, at der er overensstemmelse mellem den juridiske konstruktion og boformen.

 

Nina Eg Hansen                    

                                                         / Eva Stokbro Jensen 

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top