Mødedato: 30.10.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Socialudvalgets høringssvar på Københavns Kommunes studiebyspolitik

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal afgive et høringssvar til Københavns Kommunes studiebyspolitik, som Økonomiudvalget har sendt i offentlig høring og i høring i kommunens stående udvalg. Socialforvaltningen har løbende været inddraget i udarbejdelsen af politikken og foreslår, at Socialudvalget afgiver et høringssvar, der bakker op om studiebyspolitikken med en række mindre bemærkninger om, at nye boliger også skal være betalelige for udsatte grupper.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender høringssvar til Københavns Kommunes studiebyspolitik (bilag 1)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 23. august 2018 et medlemsforslag fra Radikale Venstre om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skulle udarbejde et udkast til en politik for København som studieby. Borgerrepræsentationen vedtog samtidig, at elev- og studenterorganisationer, uddannelsesinstitutioner, faglige organisationer og erhvervsorganisationer skulle inddrages i udviklingen af politikken.

Økonomiudvalget godkendte den 24. september 2019, at Økonomiforvaltningens udkast til studiebyspolitikken kunne udsendes i fire ugers offentlig høring, herunder til fagudvalgene.

Løsning

Socialforvaltningen foreslår, at Socialudvalget bakker op om udkastet til studiebyspolitikken, og har udarbejdet et udkast til Socialudvalgets høringssvar, som fremgår af bilag 1.

Forslaget til politik for København som studieby – Studieby København – er udarbejdet af Økonomiforvaltningen i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger (bilag 2).

Studielivspolitikken er bygget op omkring følgende seks temaer:

  • Bolig

  • Job

  • Deltagelse

  • Kvalitet

  • Trivsel

  • Internationale studerende.

For hvert tema er der formuleret en række målsætninger, og til hver målsætning knytter der sig et antal konkrete anbefalinger til, hvordan den pågældende målsætning kan fremmes.

Studiebyspolitikken lægger op til, at der skal oprettes et uddannelsesråd bestående af repræsentanter for de mest centrale aktører på området. Uddannelsesrådet har en rådgivende funktion og sekretariatsbetjenes af Økonomiforvaltningen, og mødes som udgangspunkt en-to gange årligt.

Socialforvaltningen har undervejs kunne komme med bemærkninger til Økonomiforvaltningens forskellige udkast, og har således bidraget til de forskellige temaer, herunder især bolig og deltagelse. I forhold til temaet deltagelse har Socialforvaltningen bidraget med viden om frivillighed.

Socialforvaltningen foreslår, at udvalget i sit høringssvar bemærker, at det er vigtigt at få med, at boligerne skal være betalelige, så udsatte borgere også har råd til at bo i dem. Det foreslås fx, at familieboliger udover at være små, også skal være betalelige.

Økonomi

Indstillingen medfører ikke i sig selv udgifter for Københavns Kommune. En del af de anbefalede initiativer kan dog alene gennemføres, hvis der afsættes midler ved budgetforhandlingerne eller på anden vis skaffes ny finansiering til disse. Dette fremgår af politikken.

Videre proces

Når Socialudvalget har godkendt sit høringssvar, vil det blive sendt til Økonomiudvalget. Efter den offentlige høring og høring i fagudvalgene, forventer Økonomiforvaltningen at forelægge den endelige version for Borgerrepræsentation i december 2019.

 

Nina Eg Hansen

                                            / Emil Dyred

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.
Til top