B-sag. Etablering af nødovernatningspladser på Sundholm over vinteren 2019/2020
Resumé
Socialforvaltningen har igen i år fået bevilget midler fra den nationale nødovernatningspulje til drift af 20 nødovernatningspladser, der tilknyttes Natcaféen på Sundholm i perioden 15. november 2019 til 31. marts 2020. Midlerne er givet med forbehold for politisk godkendelse. Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen åbne 20 nødovernatningspladser pr. 15. november 2019.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender åbning af 20 nødovernatningspladser i tilknytning til natcaféen på Sundholm i perioden 15. november 2019 til 31. marts 2020.
- at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget forhøjes med 796.254 kr. i perioden 15. november 2018 til 31. marts 2019, jf. økonomiafsnittet.
Problemstilling
Det er Socialforvaltningens erfaring, at efterspørgslen på overnatningspladser til både udenlandske og danske gadesovende hjemløse stiger i vintermånederne, hovedsageligt på grund af faldende temperaturer.
Forvaltningen vurderer, at der ligesom i de foregående år, er behov for at etablere 20 ekstraordinære nødovernatningspladser i vinterperioden. Derfor har forvaltningen søgt om midler fra Børne- og Socialministeriets nødovernatningspulje til etablering og drift af 20 pladser i tilknytning til natcaféen på Sundholm (bilag 1).
Baggrunden for ministeriets pulje er et ønske om at forhindre dødsfald, alvorlige forfrysninger med varige skader til følge eller helbredsproblemer for gadesovende hjemløse i vintermånederne.
Løsning
Socialforvaltningen har modtaget midler til drift af 20 nødovernatningspladser fra den 15. november 2019 til den 31. marts 2020 med forbehold for politisk godkendelse.
Forvaltningens budget for åbningen af de 20 nødovernatningspladser i hele perioden er 796.254 kr. Forvaltningen har derfor søgt og fået puljemidler svarende til det halve beløb, hvilket er 398.127 kr. Den anden halvdel af udgiften er dækket af statsrefusion, da tilbuddet drives efter reglerne for herberger og forsorgshjem (servicelovens § 110).
Pladserne placeres i tilknytning til Herbergscentres Natcafé. Der er tale om flere soverum, som er etableret med etagesenge. Der er mulighed for at oprette skærmede pladser til sårbare kvinder eller mænd, samt borgere som medbringer hund.
Det er natcaféernes primære formål at sikre, at hjemløse med særlige sociale problemer har tag over hovedet om natten. Dette afspejles i overnatningsvilkårene på natcafepladserne, som er simple og sparsomme. Til forskel fra en herbergsplads, er der med en natcafeplads tale om et gratis kortere ophold, hvor hjemløse, som af forskellige grunde ikke vil eller kan bo på en egentlig herbergsplads, kan overnatte inden døre. Natcaféerne er som regel kun åbne i sene aftentimer og om natten. I ansøgningen har Socialforvaltningen prioriteret, at der er mulighed for forlænget åbningstid i weekenderne, hvor der ikke er mange åbne tilbud til målgruppen. Forvaltningen har derfor også modtaget midler til en ekstra medarbejderressource i weekenden.
Målgruppen for de ekstra nødovernatningspladser, er hjemløse borgere med lovligt ophold i landet, der ikke kan få plads på et botilbud efter serviceloven, og dermed ellers er i risiko for at skulle overnatte på gaden.
Foruden de 20 kommunale nødovernatningspladser på Sundholm, har ministeriet bevilget midler til, at to private aktører også kan etablere nødovernatningspladser rundt omkring i København. I alt er der i puljen bevilliget midler til etablering af 85 nødovernatningspladser i Københavns Kommune.
Dertil kommer, at der i overførselssagen 2018/2019 blev afsat midler til en § 18-særpulje for at sikre hjemløses adgang til nødovernatningstilbud, hvor Kirkens Korshær modtog en bevilling til oprettelse af 40 overnatningspladser i vinteren 2019. Derudover finansierer Kirkens Korshær selv etableringen af yderligere 36 nødovernatningspladser i deres egne lokaler på Kæmnervej.
Det forventes, at der åbner ca. 161 nødovernatningspladser i alt i vinteren 2019/2020, hvilket er 21 pladser mere end sidste vinter.
Med Budgetaftalen for 2020 er der desuden afsat 0,7 mio. kr. til sikring af overnatningspladser til hjemløse i perioden 2020-2023, som kan søges af frivillige sociale foreninger.
Forvaltningen vurderer, at der dermed vil være et tilstrækkeligt antal pladser til at imødekomme vinterens behov for nødovernatningspladser.
Økonomi
Nødovernatningspladserne er en udvidelse af Natcaféen på Sundholm, som er et kommunalt tilbud efter servicelovens § 110. Kommunen er berettiget til refusion fra staten svarende til 50 pct. af udgiften til pladser efter § 110. Forvaltningen vil også modtage denne refusion for udgifterne til nødovernatningspladserne, svarende til halvdelen af budgettet.
Børne- og Socialministeriet har bevilget det ansøgte beløb, hvilket grundet statsrefusion betyder, at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive opskrevet med 796.254 kr. på bevillingsområde udsatte voksne, funktion 5.38.42.1.
Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive tilpasset med de tilførte midler i den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil de 20 nødovernatningspladser blive åbnet pr. 15. november 2019. Socialforvaltningen måler løbende belægningsprocenterne på forvaltningens herberger og natcafeer, herunder også belægningen over vinteren. Socialudvalget vil blive orienteret om status på belægningen på herberger, natcafeer og nødovernatningspladser via en fredagsmail, hvis vejrforholdene over vinteren 2019-2020 giver anledning til det.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen