Mødedato: 30.10.2013, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Københavns Kommunes deltagelse i studie om alkoholbehandling for ældre borgere

Se alle bilag
Socialforvaltningen har med forbehold for Socialudvalgets godkendelse, givet tilsagn om deltagelse i et studie vedrørende behandling af ældre personer med et alkoholmisbrug.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens tilsagn om deltagelse i projektet ” Elderly Study” (jf. bilag 1).

Problemstilling

RESCueH er Danmarks nye forskningsprogram for klinisk alkoholforskning. Formålet med RESCueH er at skabe et vidensgrundlag, der skal forbedre behandling af personer med alkoholmisbrug. RESCueH har et samlet budget på 96 mio. kr. til fem studier vedrørende alkoholbehandling, som samlet strækker sig over 5 år.

 

Alle studierne er kliniske studier, som udføres på og i samarbejde med kommunale alkoholbehandlingstilbud og regionale hospitaler.

De fem studier forventes til sammen at omfatte i alt 3.000 personer med et alkoholmisbrug og er således det største kliniske alkoholprojekt i verden. Resultaterne fra de fem studier forventes at forbedre behandling af alkoholmisbrug i Danmark og internationalt.

Løsning

Københavns Kommunes Alkoholbehandling er inviteret til at deltage i den del af programmet, der handler om ældre, det såkaldte "Elderly Study" om alkoholbehandling for personer over 60 år. Det er et internationalt studie og langt det største blandt de fem studier, der igangsættes om alkoholbehandling under RESCueH-programmet. Foruden Danmark (København, Odense og Aarhus) deltager Tyskland (Dresden og München) og USA (Alberquerque og New Mexico) i "Elderly Study".

Formålet med "Elderly Study" er at udforske effekten af en specielt målrettet behandling af ældre personer med alkoholmisbrug. Deltagelse i studiet er udgiftsneutralt for Københavns Kommune. Projektet løber fra 1. januar 2014 til 30. juni 2015, det vil sige i halvandet år.

Baggrunden for studiet er, at den demografiske udvikling viser, at der bliver flere og flere ældre og at der gennem de seneste år har været en kraftig stigning i ældres alkoholforbrug, hvilket afføder en række udfordringer:

  •  De demografiske forandringer vil bevirke et øget antal ældre med alkoholproblemer (alt andet lige).
  • Ældre har en anden “problemprofil” sammenlignet med yngre alkoholikere, andre behandlingsbehov og måske en anden respons på forskellige former for behandling.
  • Viden om behandling af ældre med alkoholproblemer er begrænset, herunder behandlingsrespons.
  • Der er behov for data om passende behandlingsmuligheder for ældre.

Både i Danmark og i udlandet har målgruppen af borgere over 60 år i alkoholbehandling været overset. Fokus har været på tidlig indsats, at få flere borgere tidligere i behandling.

Deltagelsen i Elderly Study forventes derfor at have en positiv effekt på antallet af borgere over 60 år i behandling. Der vil i projektperioden og efterfølgende være et øget fokus på målgruppen og de metoder som anvendes i behandlingen af de ældre. Alkoholenheden etablerer et samarbejde med Sundhedshusene og Hjemmeplejen hvorfor kendskabet til alkoholbehandling for målgruppen øges. Det er forventningen at deltagelse i Elderly Study vil skabe større opmærksomhed hos målgruppen, samarbejdspartnere og pårørende.

Organisationen vil få et øget kendskab til metoder med kort intervention, som forventes athave en positiv effekt på målgruppen.  Gennem intern undervisning vil medarbejderne efter studiets afslutning kunne implementere metoderne i alkoholbehandlingen.

Alkoholbehandlingen oplever, at der bliver flere ældre misbrugere generelt set og det vil derfor være naturligt at undersøge om resultater og metoder vil kunne bruges andre steder i organisationen. Alkoholenhederne stiller viden og medarbejdere til rådighed, for at kunne formidle resultater og erfaringer til hele organisationen.

Forvaltningen forventer at deltagelse i Elderly Study vil give en del opmærksomhed, både nationalt og internationalt. Studiet er et af de største kliniske studier i verden af sin karakter og Alkoholbehandlingen i Københavns Kommune forventer med deres deltagelse at styrke deres position som et af de førende alkoholbehandlingssteder i Danmark.

I de lande, der deltager i studiet er der ikke etableret en målrettet behandling specifikt til målgruppen af ældre borgere over 60 år med et alkoholmisbrug. I studiet vil man benytte to metoder som målrettes de ældre og herved måle og sammenligne effekten af disse metoder. Den ene metode, på dansk kaldet ”den motiverende samtale”, er en metode til dels at hjælpe mennesker til at arbejde sig gennem den ambivalens, man naturligt føler overfor større forandringer, dels at forpligte sig på denne forandring, fx ændring af alkoholvaner. Den motiverende samtale udforsker klientens ambivalens og herunder egne argumenter for en forandring, den såkaldte ’forandringssnak’. Målet med forandringssnakken er at styrke klientens forpligtelse overfor sig selv i forhold til forandring. Den motiverende samtale er en kort intervention bestående af 4 sessioner. Den anden metode består af den motiverende samtale (4 sessioner) samt en overbygning på 8 sessioner, som bl.a. omhandler udredning af helbred og relationer til venner, familie og andre. Om deltageren tilbydes den ene eller anden behandlingsmetode afgøres ved lodtrækning.

Det primære mål for behandlingen er, at en endnu ikke fastsat andel af de deltagende efter endt behandling har en alkoholindtagelse, der ligger under risikogrænsen (30 dage og op til 6 måneder efter behandlingsstart).

Københavns Kommune forpligter sig i studiet til følgende:

  • Enheden for Klinisk Alkoholforskning har kontinuerlig adgang til de +60årige patienter i Alkoholbehandlingen.
  • Personalet i Alkoholbehandlingen kan frikøbes i perioder med henblik på at indgå i forskningssamarbejdet.
  • Kontorarbejdsplads i Alkoholbehandlingen til de involverede forskere.
  • Udlevering af kliniske data og interviewdata, når patienten og/eller datatilsynet har givet samtykke/tilladelse hertil.   

Studiets organisering

Der nedsættes en styregruppe for samarbejdet med repræsentanter fra Enheden for Klinisk Alkoholforskning og fra de deltagende behandlingsinstitutioner.

 

Økonomi

RESCueHs samlede budget på 96 mio. kr. til de fem studier er primært finansieret af bevillinger fra Lundbeckfonden og Trygfonden samt Region Syddanmark og Syddansk Universitet.

 

Københavns Kommunes deltagelse i "Elderly study" under RESCueH programmet er udgiftsneutralt for kommunen. Københavns Kommune tilføres 1,55 mio. kr. af Enheden for Klinisk Alkoholforskning som kompensation for deltagelse i studiet i løbet af studieperioden på halvandet år.

 

Midlerne skal hovedsageligt anvendes til frikøb af medarbejdere, men også til at dække transport, ophold i forbindelse med møder og konferencer i forbindelse med studiet.

 

Bevillingen fordeler sig med 2/3 i 2014 og en 1/3 af i 2015, jf. tabel 1.

 

Tabel 1. Projektmidler til frikøb af personale i Alkoholbehandlingen.

 

Bevilling

2014

2015

Hele perioden

Budget

978.316 kr.

570.684 kr.

1.549.000 kr.

 

Såfremt Socialudvalget godkender deltagelsen i projektet, placeres indtægts- og udgiftsbevillingen med den ovennævnt fordeling i 2014 og 2015 på bevillingsområdet udsatte voksne i forbindelse med førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

 

Videre proces

Socialudvalgets beslutning eftersendes til Enheden for Klinisk Alkoholforskning.

 

 

 

                    Anette Laigaard/

 

                                                                 Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top