Opstilling til formandskabet for Eurocities Social Affairs Forum (Bilag)
Opstilling til formandskabet for Eurocities Social Affairs Forum (Bilag)
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 30. august 2006
16. Opstilling til formandskabet for Eurocities Social Affairs Forum (Bilag)
SUD 336/2006 J.nr. 336/2006
INDSTILLING
Socialforvaltningen indstiller,
at Socialudvalget drøfter, at København repræsenteret
ved Socialborgmester
RESUME
Eurocities Social Affairs Forum skal på generalforsamlingen i november 2006 have ny formand. Malmø repræsenteret ved viceborgmester Kent Andersson afslutter sit formandskab efter 4 år som formand med udgangen af 2006.
Socialborgmester Mikkel Warming har indvilget i at stille op til valg til formand for Social Affairs Forum.
Formandskabet vil i praksis varetages af Socialforvaltningen i samarbejde med sekretariatet for Social Affairs Forum i Eurocities kontor i Bruxelles.
De samlede rejseaktiviteter forbundet med formandskabet anslås til 75.000 kr. pr. år på baggrund af de oplysninger om rejseaktiviteter som Malmø Stad har oplyst.
Under henvisning til politik for aktivt ejerskab, der blev
vedtaget af Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2005, indstiller
Socialforvaltningen, at Socialudvalget inden forelæggelsen for Borgerrepræsentationen
drøfter
Efter udvalget behandling af sagen vil denne blive forelagt Borgerrepræsentationen. Den endelige indstilling af Mikkel Warming som kandidat til formandskabet for Social Affairs Forum skal behandles af Borgerrepræsentationen på møde 5. oktober 2006.
SAGSBESKRIVELSE
1. Baggrund
Eurocities blev oprettet i 1986 som et netværk af store europæiske byer med et indbyggertal på 250.000 og derover.
Eurocities fungerer som en platform for vidensdeling, analyse af fælles problemstillinger og udvikling af innovative løsninger til gavn for de store byer. Eurocities forsøger samtidig at påvirke europæisk politik og varetage de store byers interesser indenfor rammerne af EU. Dette sker gennem 6 tematiserede fora, arbejdsgrupper, fælles projekter m.v.
Under Eurocities er nedsat et forum for det sociale område, uddannelse, integration, sundhed og beskæftigelse - Social Affairs Forum.
Social Affairs Forum har i 2006 fokus på 2 hovedmålsætninger:
1) bekæmpelse af fattigdom og eksklusion,
2) at skabe lige muligheder for alle i respekt for forskellighed, herunder at sikre en større integration af minoriteter.
København har i de forløbne år deltaget i Social Affairs Forum og arbejdsgrupper under forummet med repræsentanter fra Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen.
I perioden 2003 – 2006 har Malmø haft formandsposten ved viceborgmester Kent Andersson. I denne periode har København været næstformand for Social Affairs Forum i 2005 – 2006. Næstformandsposten deles i 2006 af Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Der er kutyme for, at næstformanden stiller op til formandsposten for Social Affairs Forum i forbindelse med en ny valgperiode. Med vedtægtsændringerne pr. 1. januar 2005 vælges formanden for ét år ad gangen med mulighed for at blive genvalgt én gang. Et evt. kandidatur har været drøftet mellem borgmestrene for de 3 forvaltninger, der har næstformandskabet i dag, og Socialborgmester Mikkel Warming har indvilget i at stille op.
Formandskabet indebærer, at borgmesteren skal lede 2-3 årlige møder i Social Affairs Forum af 1½ - 2 dages varighed. Formanden deltager i den årlige 2 – dages generalforsamling i Eurocities og inviteres to gange om året til møde med Eurocities bestyrelse. Formanden får derudover indbydelse til at repræsentere Social Affairs Forum/storbyerne på forskellige møder, hvor han kan deltage selv eller ved en stedfortræder.
I det daglige vil det være Socialforvaltningen, der i samarbejde med Social Affairs Forums sekretariat i Eurocities kontor i Bruxelles, varetager kommunikation, forberedelse og gennemførelse af formandsarbejdet, som det har været praksis i den foregående periode under Malmøs formandskab.
2. Begrundelse for opstilling.
I politik for aktivt ejerskab, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2005 er der opstillet en række anbefalinger vedrørende udpegning af repræsentanter fra kommunen til diverse selskaber, organisationer, institutioner mv.
Formålet med udarbejdelse af en politik for aktivt ejerskab har været at sætte varetagelsen af kommunens interesser i diverse selskaber, bestyrelser m.v. på den politiske dagsorden.
Anbefalingerne går overordnet på, at der forud for udpegningen til bestyrelsesposter m.v. skal være en drøftelse i det udvalg, hvorunder hvervet er forankret om kommunen (fortsat) har den fornødne interesse i at deltage/være repræsenteret i organisationen og/eller ledelsen heraf.
Det er forvaltningens vurdering, at formandskabet kan få positiv betydning for København på følgende måde:
- at formandskabet kan fremme Københavns mulighed for at få indflydelse på de dele af EU´s politikker, der vedrører de fire forvaltninger,
- at formandskabet kan medvirke til at synliggøre København som en væsentlig partner i det internationale samarbejde, og
- at formandskabet vil medvirke til at styrke det internationale arbejde i de involverede forvaltninger.
Det er ligeledes forvaltningens vurdering, at København som formand har stor mulighed for at præge retning og prioriteringer i arbejdet i Social Affairs Forum.
Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen har i forbindelse med kandidaturet til formand for Social Affairs Forum udarbejdet et udkast til en sama rbejdsaftale, der skal sikre at København kan udøve et effektivt og kvalificeret formandskab (se bilag 1.). Der er ligeledes udarbejdet et opstillingsgrundlag for kandidaturet. (se bilag 2.
)2. 1. Københavns
Kommunes internationale strategi.
Deltagelse i Social Affairs Forum og kandidaturet til formand for Social Affairs Forum ligger i forlængelse af Københavns Kommunes Internationale strategi vedtaget af Borgerrepræsentationen i 2004. Den internationale strategi opererer med 3 hovedindsatsområder: "Den lærende by", "Den indflydelsesrige by" og "Byen i vækst":
"Den lærende by" – Deltagelse i Social Affairs Forum giver København adgang til at videndele med og lære af en række udviklingsorienterede og engagerede storbyer i Europa, som på mange områder arbejder med de samme problematikker som i København.
"Den indflydelsesrige by" – deltagelse i Social Affairs Forum og formandskabet for Social Affairs Forum kan medvirke til at styrke Københavns indflydelse på indretningen af de dele af europæisk politik der hører ind under forummet, og
"Byen i vækst" – deltagelse i Social Affairs Forum og formandskabet for Social Affairs Forum kan være med til at synliggøre København som en socialt velfungerende by i konkurrence med andre storbyer i Europa.
Det indstilles på baggrund heraf, at Socialudvalget drøfter, at København repræsenteret ved socialborgmester Mikkel Warming indstilles til ny formand for Social Affairs Forum.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af forvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Medlemskab af Eurocities finansieres af Økonomiforvaltningen. Der betales ikke særskilt bidrag for deltagelse i Social Affairs Forum.
De samlede rejseaktiviteter forbundet med formandskabet anslås til 75.000 kr. pr. år på baggrund af de oplysninger om rejseaktiviteter som Malmø Stad har oplyst. Udgifterne afholdes over administrationskontoen.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
· Notat af 8. august 2006 "Opstillingsgrundlag for København i forbindelse med opstilling til formand for Social Affairs Forum"
·
Notat af 8. august 2006 "Udkast til
samarbejdsaftale om formandskabet for SocialAffairs Forum mellem
Grethe Munk / Carsten Stæhr Nielsen