Mødedato: 30.08.2006, kl. 20:15

Procesplan for borgerinddragelse i forbindelse med etablering af sundhedsrum på Vesterbro (Bilag)

Se alle bilag

Procesplan for borgerinddragelse i forbindelse med etablering af sundhedsrum på Vesterbro (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. august 2006

 

 

10.      Procesplan for borgerinddragelse i forbindelse med etablering af sundhedsrum på Vesterbro (Bilag)

 

SUD 337/2006  J.nr. 337/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

 

at Socialudvalget godkender indeværende plan for inddragelse af borgerne i forbindelse med etablering af sundhedsrum på Vesterbro

 

at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen anvender 105.000 kr. i 2006 og 95.000 kr. i 2007 til realisering af procesplanen.

 

at finansieringen af procesplanen i 2006 og 2007 afholdes indenfor bevillingen til Sundhedsrummet i 2007.

 

at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget anmoder om et lån på 105.000 kr. fra kassen i 2006 til dækning af udgifterne til procesplanen i 2006 mod tilbagebetaling af lånet i 2007 med midler inden for bevillingen til sundhedsrummet.

 

at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget anmoder om at få korrigeret måltallet for de kommunale serviceudgifter med 105.000 kr., svarende til udgifterne ved at igangsætte procesplanen.

 

RESUME

Socialudvalget udtrykte ved udvalgsmøde den 7. juni 2006 ønske om, at der skulle ske en bred borgerinddragelse i forbindelse med etablering af Sundhedsrummet.

 

Socialforvaltningen har på den baggrund udarbejdet nærværende indstilling med forslag om udsendelse af orienteringsmateriale, afholdelse af 2 borgermøder og afholdelse af åbningsreception.

 

Procesplanen har været i høring i en række foreninger. Der er indkommet høringssvar fra DUGNAD, Narkofrit Vesterbro, Center for Narkotika Indsats og Reden.

 

Realiseringen af procesplanen forventes at medføre ekstraudgifter i 2006 på 105.000 kr. og 95.000 kr. i 2007

SAGSBESKRIVELSE

Socialudvalget har på udvalgsmødet 7. juni 2006 (SUD 270/2006) behandlet sag om etablering af et midlertidigt sundhedsrum på Vesterbro. Der blev i den forbindelse vedtaget et ændringsforslag, der bl.a. tilkendegav, at "...socialudvalget ønsker en bred debat på Vesterbro om det kommende sundhedsrum, og pålægger derfor forvaltningen at indarbejde forslag til en bred borgerinddragelse i indstillingen om sundhedsrum, der forelægges udvalget den 16. august."

Forvaltningen har på den baggrund vurderet, at det er nødvendigt at udarbejde en egentlig procesplan for beboernes inddragelse i etablering af et sundhedsrum på Vesterbro.

Procesplanen for beboerinddragelse fremgår nedenfor. Overholdelse af tidsplanen afhænger af, hvornår der findes egnede lokaler til formålet.

Procesplanen har været forelagt for DUGNAD samt øvrige relevante interessenter.

September 2006:    Nedsættelse af følgegruppe for Sundhedsrummet. Følgegruppen forventes at udarbejde plan for brugerinddragelse i forbindelse med etablering og drift af sundhedsrummet.

Oktober 2006:       Borgermøde om Sundhedsrummets formål og indhold. På mødet foreslås der at være foredrag vedr. udenlandske erfaringer, præsentation af formål og indhold i Sundhedsrummet, paneldebat vedr. etablering af Sundhedsrummet. Der udsendes direkte invitationer til deltagelse til 100 tilfældigt udvalgte borgere på Vesterbro.

December 2006:     Borgermøde om placering af Sundhedsrummet (tidspunkt afhænger af, hvornår der er fundet egnede lokaler). Borgermødet er åbent for alle interesserede og annonceres i relevante medier. Derudover inviteres nøglepersoner og der udsendes direkte invitationer til deltagelse til 100 tilfældigt udvalgte borgere på Vesterbro.

Januar 2007:           Udsendelse af folder til alle borgere på Vesterbro om åbning af Sundhedsrummet og beskrivelse af sundhedsrummets formål og indhold.

Februar 2007:        Forventet åbning af Sundhedsrum

Der afholdes åbningsreception, hvor alle borgere på Vesterbro inviteres.

 

Ud over involvering af beboerne gennem møder foreslås det, at der etableres et sted, hvor borgere kan finde information om Sundhedsrummet og kan komme med gode ideer til udvikling af Sundhedsrummet. Det kunne fx ske ved opstilling af en informationsstander på Halmtorvet.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

 

Socialforvaltningen kan ikke anvise finansiering for procesplanen. Socialforvaltningen indstiller på den baggrund, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at udgifterne til procesplanen i 2006 og 2007 afholdes indenfor det kommende budget til sundhedsrummet i 2007.

 

For så vidt procesplanen i 2006 anbefales det, at udgifterne hertil finansieres ved et lån fra kassen mod en tilbagebetaling af lånet i 2007 med midler inden for bevillingen til sundhedsrummet.

 

For ikke at overskride Socialforvaltningens måltal anmodes om, at måltallet for de kommunale serviceudgifter korrigeres med 105.000 kr., svarende til udgifterne ved at igangsætte procesplanen.

 

Nedenfor i tabel 1 angives forventet budget til realisering af procesplanen.

 

Tabel 1: Budget for realisering af procesplan for borgerinddragelse i 2006 og 2007.

 

2006

2007

Borgermøde vedr. placering

25.000

-

Borgermøde vedr. sundhedsrum

60.000

 

Stander

20.000

 

Foldere (udsendelse og trykning)

 

50.000

Åbningsfest

 

45.000

I alt

105.000

95.000

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Procesplanen har været i høring til DUGNAD, Narkofrit Vesterbro, Reden, Cafe Riga, Center for Narkotikaindsats og Mændenes Hjem.

 

Der er indkommet skriftlige høringssvar fra Michael Lodberg og Niels Vestergård (DUGNAD), Narkofrit Vesterbro og Nanna Godtfredsen (Center for Narkotika Indsats). Derudover er der fra Reden givet mundtlig tilbagemelding om, at de ikke havde kommentarer.

 

DUGNAD har kommenteret, at nøglepersoner også skulle inviteres til borgermøderne. Procesplanen er tilrettet, således at det fremgår, at nøglepersoner også skal inviteres.

 

Derudover beklager DUGNAD samt Center for Narkotika Indsats, at Sundhedsrummet først forventes at åbne til februar 2007.

 

Socialforvaltningen vurderer ikke, at det er realistisk at Sundhedsrummet åbner tidligere.

 

Narkofrit Vesterbro kommenterer procesplanen og har derudover kommentarer vedr. selve etablering af sundhedsrummet.

 

Narkofrit Vesterbro kommenterer, at procesplanen tager udgangspunkt i at der skal etableres et Sundhedsrum, og mener at der i først bør foretages en borgerhøring, om der skal etableres et Sundhedsrum.

 

Socialforvaltningen har i procesplanen taget udgangspunkt i, at det politisk besluttes, at der etableres et Sundhedsrum.

 

Narkofrit Vesterbro kommenterer, at der i procesplanen alene lægges op til at debattere placeringen af et Sundhedsrum, når der er fundet placering. Narkofrit Vesterbro ønsker, at der sker en drøftelse af kriterierne/holdningerne for placering af Sundhedsrummet

 

Socialforvaltningen foreslår på den baggrund, at kriterierne for placering af Sundhedsrummet drøftes i følgegruppen.

 

Center for Narkotika Indsats efterlyser deltagere i følgegruppen.

 

Socialforvaltningen vil, når nærværende procesplan er vedtaget, tage initiativ til nedsættelse af følgegruppen. Der kan ikke på nuværende tidspunkt peges på deltagere.

 

Center for Narkotika Indsats foreslår, at informationen om Sundhedsrummet gives så tidligt som muligt i processen, og ikke venter til december måned.

 

Socialforvaltningen har som følge heraf lagt borgermøde om sundhedsrummets formål og indsats allerede i oktober.

 

Center for Narkotika Indsats foreslår, at der etableres IT-forum med debat og høring.

 

Socialforvaltningen er for så vidt enig i forslaget. DUGNAD er dog undervejs med en hjemmeside vedr. Sundhedsrummet. Socialforvaltningen vurderer, at det vil være uhensigtsmæssigt med to "konkurrerende hjemmesider".

 

De skriftlige høringssvar er vedlagt som bilag.

 

BILAG

1.      Høringssvar fra Michael Lodberg

2.      Høringssvar fra Niels Vestergård

3.      Høringssvar fra Narkofrit Vesterbro

4.      Center for Narkotika Indsats

 

 

 

Grethe Munk                       /                     Jens Elmelund


 

Til top