Mødedato: 30.05.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Rapport om hjemløse migranter

Se alle bilag

Socialudvalget har bevilget penge til en rapport om hjemløse migranter i København. Rapporten er udarbejdet af Projekt Udenfor. Socialudvalget bedes tage rapporten og dens anbefalinger til efterretning.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget tager rapporten om hjemløse migranter til efterretning

Problemstilling

Over de senere år er der sket en stigning i antallet af hjemløse migranter, der opholder sig i det københavnske gadebillede. Der er dog en meget begrænset viden om denne gruppe – både hvad angår antal og gruppens karakteristika.

Med ønsket om at opnå større viden om denne gruppe, bevilgede Socialudvalget i maj 2011 midler til, at Projekt UDENFOR kunne udarbejde en rapport om hjemløse migranter i København.
Projekt UDENFOR har udarbejdet en rapport (Bilag 1) om hjemløse migranter. Rapporten indeholder en karakteristik af de hjemløse migranter, en vurdering af antallet samt en række anbefalinger til mulige tiltag (Bilag 2). Gennem hele processen har der været løbende dialog med Socialforvaltningen om arbejdet med rapporten. 

Projekt UDENFOR’s rapport om hjemløse migranter er et supplement til SFI’s hjemløsetælling fra 2011, der fortrinsvist beskæftiger sig med hjemløse med permanent og lovligt ophold i Danmark. Projekt UDENFOR’s rapport benytter flere af de samme definitioner og kategorier som SFI, og gør det på den måde lettere at sammenholde resultaterne med den eksisterende viden.
I det følgende opsummeres rapportens hovedpointer, efterfulgt af forvaltningens vurdering af rapporten.

Løsning

Karakteristik af de hjemløse migranter

Rapporten inddeler de hjemløse migranter i tre overordnede kategorier: De særligt sårbare, de boligløse arbejdsmigranter og de øvrige hjemløse migranter.

Den første kategori – de særligt sårbare – er umiddelbart mest sammenlignelig med de mennesker, der normalt betragtes som hjemløse. Altså mennesker med komplekse sociale problemstillinger, herunder psykisk sygdom, misbrug og ofte en opvækst præget af sociale problemer. Det er mennesker, der var socialt marginaliserede, inden de kom til København.

Den anden kategori – de boligløse arbejdsmigranter – er mennesker, der er kommet til Danmark med drømmen om et arbejde og et bedre liv, men som oplever en social deroute, enten som illegal arbejdskraft under tvivlsomme forhold, eller fordi de ikke har fået det job, de var blevet stillet i udsigt. Hvis der var tale om borgere med lovligt ophold, ville de ikke umiddelbart være i målgruppen for de kommunale hjemløseindsatser. En del af dem ville dog være i risikogruppen, og dermed målgruppe for en forebyggende indsats.

Den sidstnævnte gruppe – de øvrige – dækker over pushere, stofmisbrugere og prostituerede af udenlandsk herkomst, der opholder sig i København i en kortere eller længere periode. Da de ikke umiddelbart kan karakteriseres som hjemløse behandles de ikke yderligere i rapporten.

Antal

Rapporten anslår, at der på en tilfældig dag opholder sig 200 hjemløse migranter i København, mens der over et år vurderes at være 500 hjemløse migranter i byen. Disse tal dækker over alle tre ovenstående kategorier. Gruppen af særligt sårbare vurderes at udgøre 20 % af de hjemløse migranter, svarende til 40 individer på en given dag og 100 individer over et års forløb. Projekt UDENFOR angiver, at disse tal skal betragtes som minimumstal.

Forslag til fremtidige foranstaltninger

I rapportens del 2 fremlægges en række forslag til foranstaltninger, der skal begrænse omfanget af hjemløse migranter. Anbefalingerne dækker over kommunale og nationale tiltag, samt tiltag på EU-niveau:

Aktivitet

Forudsætninger

Koordineret og professionel indsats

Bør være en national indsats

Opsøgende gadeplansindsats

Bør være en national indsats

Adgang til basal hjælp

Lovgivning

Adgang til eksisterende hjemløsetilbud

Lovgivning

Adgang til rådgivningstilbud

Bør være en national indsats

Den gode hjemsendelse

Bør være en national indsats

Opbevaringsbokse til ejendele

Finansiering

Akutindlagte skal ikke kunne udskrives til gaden

Lovgivning

Billige overnatningstilbud til arbejdsmigranter

Ikke kommunal opgave

Mulighed for at anvende offentlige midler til hjemløse migranter

Bør være en national indsats

Midler til indsamling af viden

Bør være en national indsats

Minimumsrettigheder for hjemløse migranter

EU-initiativ

EU-fond til refusionssystem

EU-initiativ

Ansvar for egne borgere – modtagelse af hjemvendte migranter

EU-initiativ

Socialforvaltningens vurdering

Med rapporten bidrager Projekt UDENFOR med ny og interessant viden om en marginaliseret gruppe i det danske samfund, som København som kommune har meget begrænsede handlemuligheder i forhold til. Rapporten er desuden et positivt bidrag til en bedre forståelse for de mekanismer der ligger til grund for, at mennesker havner i en hjemløshedssituation i Danmark.

Ser man på det anslåede antal, må det betragtes som positivt, at omfanget ikke er større end de ca. 40 individer, som rapporten anslår der er i gruppen af særligt sårbare på en given dag. Dels kunne man have frygtet et langt større omfang, og dels vidner det om, at der er tilstrækkelig kapacitet på de nødovernatningspladser, som de private hjælpeorganisationer driver i vinterperioden.

Projekt UDENFOR fremlægger en række forslag til tiltag for hjemløse migranter. Helt overordnet kan man sige, at det er mest hensigtsmæssigt, hvis tiltagene på kommunalt niveau beror på et nationalt initiativ, idet man ellers risikerer en skævvridning mellem kommunerne. Desuden vil en del af Projekt UDENFOR’s anbefalinger til kommunale foranstaltninger kræve ændringer i lovgivningen, idet de går på at tilbyde hjemløse migranter sundhedsydelser og ydelser under Serviceloven. Københavns Kommune er derfor fortsat afhængig af private tiltag, så længe den nuværende lovgivning er gældende.
Som nævnt i oversigten over tiltag har Socialforvaltningen i regi af Hjemløseenheden allerede et forsøgsprojekt med to gadeplansmedarbejdere, der opsøger udenlandske hjemløse og forsøger at bygge bro til de forskellige hjælpesystemer, ligesom de motiverer til hjemrejse. Når de udenlandske hjemløse ønsker at vende tilbage til hjemlandet, bistår medarbejderne med alt fra selve hjemrejsen til kontakt med myndighederne i hjemlandet. Denne indsats ligger tæt op ad Projekt UDENFOR's forslag om opsøgende og koordinerende arbejde samt den gode hjemsendelse. Indtil videre har forvaltningen gode erfaringer med indsatsen. Man kan på den baggrund overveje at arbejde for en national indsats på dette område og/eller eventuelt en opgradering af den eksisterende indsats.

Rapporten belyser desuden et bekymrende problem, der ikke er en decideret hjemløshedsproblemstilling. Det drejer sig om den gruppe af arbejdsmigranter, der bevæger sig i en gråzone mellem selvforsørgelse og hjemløshed. Det kan overvejes, om de eksisterende rådgivningstilbud i beskæftigelsessystemet kan forbedres, så udenlandske arbejdssøgende får lettere ved at gennemskue det danske arbejdsmarked, og på dem måde forebygge at udenlandsk arbejdskraft kommer til landet på falske forudsætninger og risikerer at opleve en social deroute. Projekt UDENFOR foreslår, at der etableres et rådgivningstilbud inspireret af "Crossroads" i Stockholm. Det er et tilbud, der drives af en række hjælpeorganisationer og tilbyder fattige og hjemløse EU-borgere i Stockholm hjælp til at komme ind på det svenske arbejdsmarked, bl.a. gennem sprogkurser, rådgivning og ved at agere bindeled til forskellige myndighedsinstanser.

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

Videre proces

Rapporten sendes til Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet samt KL til orientering.

Anette Laigaard

                                        /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt og forvaltningen pålagt at udarbejde brev til ministeren fra udvalget med opfordring til at oprette transitrum til udenlandske migranter.

Til top