Medlemsforslag om ændring af praksis ved udbetaling af enkeltydelser i medfør af Aktivlovens § 81
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
at – Socialforvaltningen undersøger muligheden for en ændring af praksis ved udbetaling af enkeltydelser efter Aktivlovens § 81. I undersøgelsen skal indgå muligheden for:
· At foretage udbetaling af enkeltydelse som også kan omfatte husleje
· Administration af husleje forinden udbetaling af anden hjælp
· Hjælp til husleje på trods af sanktionering
Forvaltningen bedes forelægge forslag til praksisændring for udvalget forinden udgangen af juni måned.
(Stillet af Socialdemokraterne)
Problemstilling
MOTIVERING
Gennem de seneste år er der sket en markant stigning i antallet af mennesker, der udsættes af deres boliger i København. Udsættelserne sker primært fordi, der ikke bliver betalt husleje.
§ 81 i Aktivloven lyder:
”Kommunen kan yde hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter til en person, som har været ude for ændringer i sine forhold, hvis den pågældendes egen afholdelse af udgifterne i afgørende grad vil vanskeliggøre den pågældendes og familiens muligheder for at klare sig selv i fremtiden. Hjælpen kan normalt kun ydes, hvis udgiften er opstået som følge af behov, der ikke har kunnet forudses. Kommunen kan dog efter en konkret vurdering undtagelsesvist yde hjælp, hvis afholdelsen af udgiften er af helt afgørende betydning for den pågældendes eller familiens livsførelse”.
Socialforvaltningen har i et svar af 20. februar 2012 redegjort for forvaltningens tolkning af denne paragraf. Det fremgår af svaret, at, da ”husleje endvidere ikke kan betragtes som en uforudsigelig udgift, er det som udgangspunkt vanskeligt at give løbende hjælp til betaling af husleje eller gentagne gange at betale en huslejerestance efter denne bestemmelse”. Ligeledes har forvaltningen i svar af 23. marts fremsendt en oversigt over udbetalinger på aktivlovens §§ 81-85 i perioden 2008-2011. Af denne fremgår det, at udbetalingerne har været stærkt faldende over årene. Socialforvaltningen bemærker, at den primære årsag til faldet i udbetalingerne skal findes i forvaltningens fokus på kvalitet i sagsbehandlingen og korrekte bevillinger, forstået som genopretning af sagsbehandlingen på enkeltydelsesområdet.
Da Socialforvaltningen udtaler, at § 81 ikke kan anvendes til løbende hjælp til eller gentagen betaling af folks husleje, må det tolkes derhen, at forvaltningen ikke imødekommer folks anmodning om hjælp i denne henseende. Opfattelsen af, at § 81 skal tolkes så restriktivt i forhold til huslejebetalinger deles ikke af Dansk Socialrådgiverforening.
En imødekommelse i særlige tilfælde af anmodning om hjælp til betaling af husleje eller huslejerestance, vil i sidste ende kunne hindre udsættelse af boligen.
Socialdemokraterne mener, at det er tvingende nødvendigt at se sagerne som omfattes af § 81 i et større perspektiv end tilfældet er i dag. Det er langt dyrere for samfundet og Københavns Kommune at mange flere enkeltpersoner og familier end tidligere sættes på gaden. Det har uoverskuelige konsekvenser for de udsatte.
Socialdemokraterne ønsker derfor, at Socialforvaltningen undersøger muligheden for at foretage en praksisændring, således at bestemmelsen i § 81 benyttes til udbetaling af husleje, især henset til sidste punktum i bestemmelsen. Ligeledes må bestemmelsen kunne anvendes til at administrere huslejen, således at hjælpen gives i form af direkte betaling til udlejer.
Kontanthjælpsmodtagere, der bliver sanktioneret i deres udbetaling, bør også i særlige tilfælde kunne få hjælp til huslejen i medfør af § 81. For at hindre udsættelse, bør det være muligt i samarbejde med BIF at udbetale husleje samt -restancer direkte til udlejer – naturligvis med tilbagebetalingspligt for den enkelte.
Oversigten fra forvaltningen af 23. marts viser, at der er sket et markant fald i udgifterne til udbetaling af enkeltydelser. I samme periode er der andets steds i kommunen brugt betydeligt mere på hjælp i forbindelse med udsættelser. Hjælpen skal bevilges før udsættelsen. Der skal sættes ind tidligt, så vi undgår de voldsomme konsekvenser en udsættelse af boligen kan have for en familie – ikke mindst børnene.
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt