Mødedato: 30.05.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Årsrapport 2011 fra Revas Aps om socialfagligt tilsyn i Socialforvaltningen

Se alle bilag

Socialforvaltningen orienteres i årsrapport 2011 om socialfagligt tilsyn på forvaltningens botilbud for handicappede voksne og børn, psykisk syge, børn og unge samt udsatte grupper og om forvaltningens opfølgning på anbefalingerne i årsrapporten.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.      At Socialudvalget tager årsrapport 2011 fra Tilsynet (Revas Aps) om socialfagligt tilsyn i Socialforvaltningen til efterretning, jf. bilag 1

2.      At Socialudvalget tager Socialforvaltningens opfølgning på Tilsynets anbefalinger i årsrapporten til efterretning, jf. bilag 2.

Problemstilling

Det private tilsynsfirma Revas Aps har på forvaltningens vegne siden 2009 udført det socialfaglige tilsyn på Socialforvaltningens botilbud. Opfølgningen på tilsynets anbefalinger varetages fortsat af forvaltningen, da selve myndighedsopgaven ikke kan udliciteres til private.

 

Socialforvaltningen fremlægger nu årsrapport for 2011 fra Revas Aps samt forvaltningens opfølgning på anbefalingerne i årsrapporten til Socialudvalgets efterretning. 

Løsning

Revas Aps har for tilsynsåret 2011 afviklet 180 tilsyn, heraf 106 anmeldte og 74 uanmeldte tilsyn. Tilsynene fordeler sig med 67 på handicapområdet, 33 på psykiatriområdet, 35 på udsatteområdet og 45 på børne- og ungeområdet. Revas Aps har i forbindelse med tilsynene været i kontakt med omkring 1.200 borgere, kontaktpersoner for andre borgere, omkring 100 pårørende og 1.000 medarbejdere.

 
1.     
Tilsynets generelle indtryk af tilbuddene

Tilsynet har sammenfattende følgende generelle indtryk af tilbuddene:

 

Om grundlæggende krav

At lovgivningsmæssige krav, kommunens standarder, politikker og retningslinjer samt det etiske kodeks efterleves.

 

At der arbejdes målrettet med udmøntningen af kommunens værdier, lokalt udarbejdede værdiggrundlag og forandringskompasset med henblik på at kunne dokumentere de forandringer, som indsatsen bringer.


Om beboerne og pårørende

At beboerne giver udtryk for og indtryk af, at de er tilfredse.

 

At der ydes en kvalificeret og individualiseret hjælp og støtte, der tager udgangspunkt i den enkeltes ønsker og behov, og at den gives på ordentlig og faglig forsvarlig vis.

 

At beboerne inddrages og er selvbestemmende på en måde, der understøtter deres generelle trivsel og udvikling. Der er ligeledes megen bevågenhed omkring inddragelse af og information til de pårørende med respekt af den enkelte beboers selvbestemmelsesret.

 

At beboerne generelt hører til de beskrevne målgrupper og modtager relevant hjælp med udgangspunkt i deres behov, og at der er relevant fokus på, at beboerne får det tilbud, som de profiterer bedst af.

 

At tendensen er, at beboernes behov udvikler sig i retning af mere kompleksitet. Det er derfor vigtigt fortsat at have opmærksomhed på udviklingen i og de behov, som disse beboere har, og i den forbindelse også have bevågenhed på, at der ved imødegåelsen heraf ikke fragår de øvrige beboere de ressourcer, som de er stillet i udsigt. Det er også vigtigt, at medarbejdernes kompetencer løbende tilpasses beboernes behov for støtte.

 
Om medarbejdere og ledelse

At medarbejdere og ledelse møder og behandler borgerne med respekt og udviser en god og medmenneskelig adfærd, som afspejler sig i udmøntningen af praksis.

 

At medarbejderne arbejder målrettet for at dygtiggøre sig og udviser stor fleksibilitet med hensyn til den enkeltes og hele beboergruppens trivsel og udvikling.

 

At medarbejderne overvejende giver udtryk for tilfredshed med deres arbejdsforhold, herunder det kollegiale samarbejde, samarbejdet med ledelsen, kursusmuligheder m.v.

 

At arbejdsopgaverne generelt er veltilrettelagt, samt at organiseringen og den daglige planlægning ændres i takt med ændringer i beboernes behov.

 

At udviklingen i målgruppernes behov, herunder at flere bliver ældre, giver anledning til overvejelser omkring den fremtidige rekruttering af medarbejdere ligesom behovet for god og grundig introduktion stiger i takt med udviklingen af behovene hos beboerne.

 
Om magtanvendelser og medicinhåndtering

At der overordnet set ikke forekommer unødig anvendelse af magtanvendelse, og at der generelt er opmærksomhed på forebyggelse og vidensdeling samt flere steder inddrages konsulenter i drøftelser af både generel og konkret karakter.

 

At medarbejderne gennemgående har et godt kendskab til gældende regler om magtanvendelse og indberetningspligten.

 

At det er indtrykket, at de nye fysiske rammer i de forskellige tilbud har haft en positiv effekt på antallet af konflikter og deraf følgende magtanvendelser.

 

At den del af medicinhåndteringen, herunder medarbejdernes kendskab til vejledninger og beredskab, varetages på betryggende og forsvarlig vis og i overensstemmelse med gældende retningslinjer. Der er givet anbefalinger til f.eks. forebyggelse af fejlmedicinering, systematik og sikkerhed i opbevaringen samt betryggende udluftningsforhold. Der er behov for at sikre, at forvaltningens retningslinjer er kendte og anvendte, hvor sådanne findes.

 

Om dokumentation

At der er god forståelse for den skriftlige dokumentations betydning for en kvalificeret indsats.

 

At der foreligger relevant og brugbar skriftlig dokumentation, men at der er behov for at øge detaljeringsgraden og skabe en mere overskuelig systematik og struktur. I takt med overgangen til elektronisk dokumentation bør det sikres, at der kun dokumenteres et sted, så der ikke opstår fejl begrundet i dobbeltdokumentation.

 

Om fysiske rammer

At de fysiske rammer generelt vurderes som velegnede til formålet, og at flere beboere er flyttet i nye og mere tidssvarende rammer. På udsatteområdet er de fysiske rammer dog fortsat et udviklingspunkt.

 
Om samarbejde mellem dag- og døgntilbuddene

At der generelt er et velfungerende samarbejde mellem døgn- og dagtilbuddene, men at der flere steder, særligt i samarbejdet mellem skole- og behandlingstilbud/bodel er behov for fokus på betydningen af et godt og smidigt samarbejdsforløb.

 

Om organisationsændringer

At medarbejderne på en robust og omstillingsparat måde har været i stand til at navigere rundt i processerne omkring organisationsændringer i forbindelse med tilbud, der er blevet lagt under ny ledelse eller som er tilknyttet et nyt center, eller hvor et tilbud er lukket eller et nyt tilbud er åbnet. Medarbejderne har samtidig været i stand til at sørge for, at beboerne har mærket mindst mulig til det, og for nogle beboeres vedkommende, at de kunne se muligheder i forandringerne. Det er også indtrykket, at der er behov for, at forandringerne får lov til at bundfælle sig, så fokus kan rettes på kerneydelserne.

 

2.      Forvaltningens forslag til opfølgning på Tilsynet anbefalinger

Tilsynet har i forlængelse af det generelle indtryk af tilbuddene anført nogle anbefalinger for hvert af de fire målgruppeområder. Der henvises til bilag 2, hvor forvaltningens opfølgning på de enkelte anbefalinger nærmere er uddybet. Nedenfor fremhæves, hvordan forvaltnnigen vil følge op på de væsentligste anbefalinger:


Sammenhæng mellem udviklingen i beboernes behov og medarbejdernes kompetenceudvikling

Forvaltningen vil fortsat have fokus på, at der ved medarbejdernes løbende kompetenceudvikling tages højde for udviklingen i målgruppernes behov, herunder at flere bliver ældre.

 

Organisationsændringer

Forvaltningen fortsætter den ledelsesmæssige indsats for at fastholde medarbejdernes positive indstilling som udgangspunkt for en fortsat udvikling af det pædagogiske, behandlingsmæssige og omsorgsmæssige arbejde. Forvaltningen er enig med Tilsynet i, at de medarbejdere, som har været eller stadig er underlagt organisationsændringer, fortsat har behov for ledelsens bevågenhed, også efter at justeringerne er faldet på plads.

 

Dokumentation

Forvaltningen implementerer den kommende tid blandt andet det elektroniske dokumentationsværktøj CSC Social, som vil øge deltaljeringsgraden og give en mere overskuelig systematik i dokumentationen. Det forventes at give en standardiseret og mere systematisk skriftlig dokumentation på forvaltningens tilbud.

 
Samarbejdet mellem undervisningstilbud og behandlingstilbud på børne- og ungeområdet

Forvaltningen har opmærksomheden rettet på et konstruktivt samarbejde mellem undervisningstilbud og behandlingstilbud. Der arbejdes blandt andet målrettet på ved samarbejdet mellem egne institutionstilbud og det kommunale skoleområde at reducere andelen af udsatte børn og unge, som har ”bekymrende fravær”, samt omkring anbragte - og tidligere anbragte - unges overgang til voksenlivet. Der arbejdes desuden på at systematisere og forbedre samarbejdet mellem de forskellige aktører, som er i kontakt med barnet/den unge og familien.

 

Økonomi

Ingen

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre i 2012 med årsrapportens bemærkninger samt forvaltningens opfølgning på årsrapportens anbefalinger.



Anette Laigaard     
                            /    Nanna Møller

Beslutning

Aase Møller og Henning Jakobsen fra Revas ApS overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt

Til top