Mødedato: 30.04.2008, kl. 19:30

Høringsudgave af de reviderede bruger- og pårørendepolitikker på området for borgere med sindslidelser

Høringsudgave af de reviderede bruger- og pårørendepolitikker på området for borgere med sindslidelser

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ekstraordinært møde onsdag den 30. april 2008

 

 

10.      Høringsudgave af de reviderede bruger- og pårørendepolitikker på området for borgere med sindslidelser

SUD 184/2008  J.nr. 184/2008

 

 

 

Socialudvalget skal tage stilling til en høringsudgave af de reviderede bruger- og pårørendepolitikker på området for borgere med sindslidelser.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  At Socialudvalget godkender høringsudgaverne af henholdsvis bruger – og pårørendepolitikken på området for borgere med sindslidelser.

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2008

Punktet blev udsat.

 

 

Problemstilling

Bruger- og pårørendepolitikkerne på området for borgere med sindslidelser er med til at skabe rammerne for brugerindflydelse på alle niveauer i Københavns Kommune – både i centralforvaltningen, lokalforvaltningen, botilbud samt samværs- og aktivitetssteder.

 

De nuværende politikker fra henholdsvis 2000 og 2002 afspejler ikke tidens aktuelle behov og tendenser. Brugere og pårørende oplever bl.a. politikkerne som uoverskuelige og for omfattende, hvilket medfører, at mange ikke læser politikkerne. Dialogforum på psykiatriområdet har endvidere anbefalet, at politikkerne revideres.

 

Løsning

Socialudvalget har den 17. maj 2006 godkendt Strategi og udviklingsplan for Brugerdemokrati og selvforvaltning i Socialforvaltningen. Heri er det angivet, at Socialforvaltningen skal sikre, at der løbende sker kvalificering og nytænkning i relation til inddragelse af Socialforvaltningens forskellige målgrupper i udviklingen af tilbuddene og egen sag. Som et led i denne proces har Socialforvaltningen iværksat en revidering af bruger- og pårørendepolitikkerne på området for borgere med sindslidelser.

 

Som sikkerhed for at politikkerne afspejler tidens aktuelle behov og tendenser, har Socialforvaltningen nedsat en projektgruppe med bred repræsentation fra Dialogforum på psykiatriområdet, bocenterledelse, voksenteamchefer, brugere af samværs- og aktivitetstilbud, beboere i kommunes botilbud og deres pårørende og centralforvaltningen.

 

Projektgruppen har undersøgt brugernes og de pårørendes erfaringer med – og ønsker til bruger- og pårørendepolitikkerne. Brugerne og de pårørende efterspørger bl.a.:

·        information om rettigheder og pligter

·        klare rammer for samarbejdet med medarbejdere i Københavns Kommune

·        overblik over de muligheder, der eksisterer for den enkelte

·        fokus på recovery som fagligt perspektiv i indsatsen

·        præcisering af de dilemmaer, der eksisterer på psykisk sygeområdet.

 

Projektgruppen anbefaler, at bruger- og pårørendepolitikkerne gøres konkrete samtidigt med, at de skal være retningsgivende i forhold til den samlede indsat på området for borgere med en sindslidelse i Københavns Kommune.

 

Socialforvaltningen foreslår, at man inddeler de konkrete politikker efter, hvordan brugere og pårørende har mulighed for indflydelse på fire forskellige niveauer:

1.      Det socialpsykiatriske perspektiv – omhandler de over ordnede rammer for indsatsen i Københavns Kommune. Lovgivning og overordnede værdier er rammesættende for indsatsen.

2.      Indsatsen i Københavns Kommune – omhandler den overordnede planlægning på området.

3.      De enkelte tilbud – omhandler formelle fora, som giver mulighed for at søge indflydelse i forhold til de specifikke tilbuds indhold og tilrettelæggelse.

4.      Den individuelle indsats – omhandler det direkte møde mellem brugere/pårørende og medarbejdere i Københavns Kommune.

 

Bruger- og pårørendepolitikkerne på området for borgere med sindslidelser er formuleret som rettigheder for brugere og pårørende, og skal være medvirkende til at skabe de fornødne rammer for øget indflydelse og inddragelse. Men politikkerne rækker videre. Der stilles krav til alle kommunens tilbud på alle niveauer. Nogle af kravene er, at alle tilbud skal etablere brugerråd, ligesom alle tilbud klart skal definere og nedskrive rammerne for indflydelse. Socialforvaltningen skal sikre, at der sker en systematisk udvikling - og brug af metoder, der sikrer de grundlæggende rettigheder for den enkelte. Socialforvaltningen vil følge op på, at man lever op til kravene. Derfor er politikkerne også et vigtigt element i den kommende samlede plan for den sociale indsats for borgere med en sindslidelse i København.

 

Det er afgørende, at politikkerne reelt bliver implementeret, og at de kan understøtte konkrete hensigter og - tiltag lokalt. Derfor skal politikkerne læses, være læseværdige og opleves som relevante af brugere og pårørende. Socialforvaltningen foreslår derfor, at politikkerne udformes som overskuelige og letlæselige brochurer. Københavns Kommunes hjemmeside skal endvidere udbygges, så yderligere oplysninger og information om eksempelvis bruger- og pårørendeorganisationer, lovgivningsmæssige forhold, kontaktadresser mv. bliver lettilgængelige.

 

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen, vil Socialforvaltningen sende de reviderede bruger- og pårørendepolitikker i høring hos Dialogforum på psykiatriområdet samt alle bruger- og pårørenderåd i kommunens tilbud.

 

D. 26. juni 2008 forelægges Socialudvalget de endelige bruger- og pårørendepolitikker samt høringssvarene.

 

Bilag

1.      Høringsudgave af Københavns Kommunes Brugerpolitik på området for borgere med sindslidelser

2.      Høringsudgave af Københavns Kommunes Pårørendepolitik på området for borgere med sindslidelser.

 

 

         Anette Laigaard                              /Sven Bjerre

 

 

 

 

Til top