Mødedato: 30.03.2017, kl. 13:00
Mødested: Skriftlig votering

Skriftlig votering. Nordisk Storbykonference om børn og unge - FÆLLESINDSTILLING SOF, BUF

Udvalgene skal tage stilling til, om København som led i det nordiske samarbejde om børne- og ungekonferencer i nordiske storbyer skal påtage sig værtskabet for storbykonferencen i 2019.

Tidligere beslutninger

Socialudvalgets beslutning på udvalgsmødet den 29. marts 2017:

Der var ved mødets start enighed om at sende sagen i skriftlig votering.

Indstilling

Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget

  1. at beslutte, om Købehavn skal være værtsby for Nordisk storbykonference i 2019.

  2. at godkende finansiering af underskudsgarantien på 300.000, som deles 50/50 mellem Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget, såfremt begge udvalg beslutter, at København skal være værtsby.

Problemstilling

Nordisk Storbykonference er et samarbejde mellem de nordiske storbyer i Finland, Island, Sverige, Norge og Danmark. Storbyerne planlægger og afholder en ungdomskonference hvert andet år i en by i Norden. Regeringerne i de nordiske lande er ikke involveret.

Konferencen blev stiftet i 1996 af Nordisk Ministerråd og blev afholdt første gang i Aarhus i 1997. Siden er der afholdt konference hvert andet år i byerne Reykjavik, Stockholm, Oslo, Helsingfors, Odense, Göteborg, Bergen, Aalborg og Malmø. Næste konference afholdes i Trondheim i oktober 2017. København er den eneste nordiske hovedstad, der endnu ikke har været vært for konferencen, og Købehavn er af de øvrige storbyer blevet opfordret til at være vært for konferencen i 2019.

Løsning

Konferencen handler om unges opvækstvilkår i de nordiske storbyer og deltagerne består af praktikere, politikere, repræsentanter fra den kommunale administration, forskere og andre repræsentanter fra kulturlivet, socialarbejdet, uddannelsessektoren, byudviklingen og politiet.  Antallet af deltagere varierer mellem ca. 250 og 350. Selve konferencen løber over tre dage og er typisk bygget op over ca. 4 hovedtalere og workshops/seminarer med deltagere fra de nordiske landes storbyer. På konferencen præsenteres den mest aktuelle forskning i Norden i emner, der vedrører unges opvækstvilkår. Eksempelvis blev erfaringer med MST, et behandlingstilbud til familier med unge, der har alvorlige adfærdsproblemer, præsenteret af Oslo på en nordisk storbykonference, ligesom nordmændene og svenskerne generelt har været langt fremme i forhold til antimobningstænkningen og profilskole-tankegangen. Omvendt har mange svenske og norske byer fundet stor inspiration i den københavnske SSP- organisering.

Forud for konferencen i Trondheim er der i februar 2017 blevet afholdt en minikonference for de unge, hvor København sendte 6 unge af sted fra Københavns Kommunes fælles elevråd, Ungdomsskolen og Ungepanelet. Her skulle de indgå i forskellige arbejdsgrupper med unge fra resten af Norden og bla diskutere, hvordan man deltager aktivt i det demokratiske fællesskab.

En konference i København kan anvendes som lejlighed til at vise gode københavnske eksempler frem for de nordiske kolleger, og f.eks lade de unge selv stå for en del af konferencen.  

Eksempler på temaer på konferencen gennem årene er: ”Mind the gaps, how to create equal opportunities for all youth” (Malmø 2015) ”Ung i en mangfoldig digital verden” (Aalborg 2013), ”Inkludering og deltagelse” (Bergen 2011) og ”By, identitet og familie” (Helsingfors 2005). Se mere om konferencen i Trondheim i 2017 på hjemmesiden www.ungnord.com.

Organisering og planlægning af konferencen

Der er en styregruppe, der består af medlemmer fra alle de nordiske lande. Fra København er der tre styregruppemedlemmer fra hhv. Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og SSP. Den samlede styregruppe hjælper med planlægningen af konferencens overordnede linjer, men værtsbyen har den endelige beslutningskompetence, når fx konferencens tema skal vælges.

En lokal arbejdsgruppe forankres i SSP organisationen, som er en neutral og vidtrækkende platform til relevante tilbud i kommunen. Også herfra vil det være muligt at søge fondsmidler, som ikke blandes sammen med forvaltningernes indtægts- og udgiftsbudgetter.

Tema for konferencen  2019 vil blive besluttet på et styregruppemøde, som afholdes efter konferencen i Trondheim. Et bud på et overordnet tema kunne være uddannelse og misbrug, men det skal afstemmes med de øvrige storbyer. Det vil være værtsbyen for konferencen i 2019, der inviterer til dette styregruppemøde.

Økonomi

Selve konferencen er deltagerfinansieret. Den endelige pris for deltagelse findes, når der er et overblik over de faktiske udgifter. Indeholdt i deltagergebyret ligger der udgifter til forplejning under konferencen, leje af lokaler og udstyr, udgifter til oplægsholdere, materiale og andet, der knytter sig til afholdelse af selve konferencen. Deltagerne betaler derudover selv for hotelophold.

Forrige år var deltagergebyret til konferencen 3.496 – 4.695 kr. afhængig af tidspunktet for tilmelding. 

Der ansøges om fondsmidler til at ansætte en projektleder. Såfremt det ikke lykkes at få midler til et helt årsværk på 600 t. kr., vil halvdelen af årsværket blive finansieret over deltagergebyret til konferencen. Det betyder, at der ved 300 deltagere lægges ca. 1000 kr. oveni deltagergebyret. Såfremt det slet ikke lykkes at opnå fondsfinansiering, vil den øvrige halvdel skulle afholdes af Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget inden for den eksisterende økonomiske ramme.

Underskudsgarantien er på 300.000, som deles 50/50 mellem Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget. For Børne- og Ungdomsudvalgets vedkommende finansieres de 150.000 kr. fra bevillingsområdet undervisning, funktion 3.22.01.1 og for Socialudvalgets vedkommende finansieres de 150.000 kr. fra bevillingsområdet børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.21.1.

Videre proces

Såfremt det besluttes, at København skal have værtskabet i 2019, vil arbejdsgruppen i Danmark gå videre med planlægningen og fondsansøgning til ansættelse af en projektleder. Udvalgene vil blive orienteret herom forud for konferencen.

Såfremt det besluttes, at København ikke skal have værtskabet i 2019, vil forvaltningerne vurdere, om København fortsat skal være repræsenteret i styregruppen for Nordisk Storbykonference.

Nina Eg Hansen                           Tobias Børner Stax

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top