Levering af hjemmepleje til meget plejekrævende børn, unge og voksne
INDSTILLING
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager stilling til, hvilken af de opridsede modeller (model 1 og 2) for levering af hjemmepleje til meget plejekrævende børn, unge og voksne, Socialforvaltningen skal følge.
PROBLEMSTILLING
Socialforvaltningen skal tilbyde hjemmepleje til voksne borgere (under 65 år), der har brug for personlig og praktisk hjælp. Socialforvaltningen skal samtidig skabe grundlag for, at modtagerne af hjemmehjælp kan vælge mellem to eller flere leverandører. Det kan være fx være den kommunale hjemmepleje og en privat leverandør.
Langt de fleste modtagere af hjemmepleje fra Socialforvaltningen får enten leveret hjælpen af Borgercenter Hjemmepleje eller af de to private leverandører af hjælp til voksne og ældre (Hjemmehjælpen A/S og Attendo Danmark Omsorg A/S), som Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen efter udbud har indgået aftale med, med virkning fra 1. oktober 2017.
For de 23 mest plejekrævende voksne har Borgercenter Hjemmepleje imidlertid valgt at udmønte det frie valg af leverandør gennem to private leverandører (Human Care og Olivia Danmark), som begge er fundet gennem et udbud. Aftalen udløber 1. oktober 2018, og Socialudvalget skal derfor tage stilling til, om forvaltningen også fremadrettet skal udbyde hjemmeplejen til de mest plejekrævende voksne til to eller flere private leverandører.
Socialforvaltningen skal også tilbyde personlig og praktisk hjælp i hjemmet til særligt plejekrævende børn og unge med handicap. 16 særligt plejekrævende børn og unge er visiteret til hjælp af Borgercenter Handicap. Der er tale om ældre børn med betydelige funktionsnedsættelser, hvor behovet for personlig og praktisk hjælp ligger udover, hvad man normalt betragter som en forældreopgave. Børnene får leveret mellem 1,20-168 timers ekstern hjælp om ugen. Hjælpen leveres i dag af fire private leverandører (Olivia Danmark, Bruger-Hjælper Formidlingen, Human Care og Hjemmehjælpen A/S).
Forældrene til særligt plejekrævende børn er ikke tidligere blevet tilbudt frit valg mellem de fire leverandører, fordi regelgrundlaget har været uklart. Sundheds- og Ældreministeriet har dog i foråret 2017 oplyst, at børn og unge med behov for personlig og praktisk hjælp skal have et frit valg af leverandør på lige fod med voksne, der modtager hjemmepleje.
LØSNING
Forvaltningen ser to forskellige modeller for den fremtidige levering af praktisk og personlig hjælp i hjemmet til meget plejekrævende voksne og meget plejekrævende børn og unge. Nedenfor er det beskrevet som model 1 og 2.
Model 1: Nyt udbud af hjælp i hjemmet – nu til både meget plejekrævende børn, unge og voksne
Socialforvaltningen kan fastholde, at hjælp i hjemmet til både meget plejekrævende børn, unge og voksne skal leveres af mindst to private leverandører og tilbyde frit valg mellem dem.
Forvaltningen vil i så fald iværksætte en udbudsforretning, med henblik på at indgå en ny aftale pr. 1. oktober 2018, hvor den nuværende aftale udløber. Aftalen vil fortsat være målrettet meget plejekrævende borgere, men vil denne gang også omfatte børn og unge.
Frem mod 1. oktober 2018 vil børn og unge blive tilbudt frit valg mellem deres nuværende leverandør og de eksisterende leverandører af hjemmepleje til meget plejekrævende voksne (Human Care og Olivia Danmark).
Model 2: Udvidelse af den nuværende aftale om levering af hjælp til voksne og ældre, så meget plejekrævende børn, unge og voksne inkluderes
Socialforvaltningen kan også lade opgaven tilfalde leverandørerne af hjemmepleje til voksne og ældre, som Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har indgået aftale med efter udbud tidligere i år (Hjemmehjælpen A/S og Attendo Danmark Omsorg A/S).
Aftalen med de to leverandører afgrænser alene målgruppen til borgere, der er visiteret til § 83 og omfattet af reglerne om frit valg efter § 91 i serviceloven. Derfor kan den også omfatte de mere plejekrævende børn, unge og voksne.
Fordele ved model 1
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget vælger model 1 både ud fra et fagligt og et økonomisk synspunkt.
Det er forvaltningens forventning, at de leverandører, der byder ind på netop denne opgave, vil have et særligt fokus på og erfaring med meget plejekrævende beboere. De forventes at lægge vægt på relationen mellem borger og hjælper og derfor at minimere antallet af forskellige hjælpere i det enkelte hjem.
De leverandører, som har budt ind på opgaven med at levere hjemmehjælp til mindre plejekrævende voksne i Socialforvaltningen og ældre i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, har i højere grad et sundhedsfagligt fokus. Det har været et krav til dem, at 89 % af medarbejderne er social- eller sundhedsassistenter. Dette er med til at gøre timeprisen højere, end den der forventes at kunne opnås med et særskilt udbud, uden at de konkrete borgere profiterer heraf, da deres behov først og fremmest er basal pleje og relationsarbejde.
Fordelene ved de enkelte modeller er uddybet i bilag 1.
Børn og unge ind i eksisterende aftaler
For begge modeller gælder det, at børn og unge med handicap ikke har været nævnt i de eksisterende aftaler med leverandørerne, så leverandørerne har ikke haft mulighed for at tage stilling til, om de ønsker at levere hjælp til denne gruppe. Det vurderes imidlertid ikke problematisk, da leverandørerne må antages at have en interesse i så stort et marked som muligt. Uanset valg af model, vil forvaltningen ved næste udbud inkludere børn og unge i aftalerne i overensstemmelse med udbudsreglerne.
Leverandørskifte
Uanset hvilken model, Socialudvalget vælger, vil nogle af de 16 børn og 23 voksne blive nødt til at skifte hjælper. Hvor mange og hvem der skal skifte afhænger dels af, hvilken leverandør de tidligere har haft, og hvem der vinder et evt. nyt udbud. I enkelte tilfælde kan forvaltningen, på baggrund af en konkret og individuel vurdering, undtage borgere for et evt. skift af leverandør. Ydelserne til de undtagne borgere må samlet set ikke overstige 6 mio. kr. i alt, da ydelserne ellers er udbudspligtige.
Både børn, unge og voksne kan fortsætte med eksisterende leverandører indtil de nye leverandøraftaler er indgået, men der vil blive skabt mulighed for et frit valg for forældrene til børn og unge blandt de eksisterende leverandører.
ØKONOMI
Ved valg af model 1 forventes en merbelastning af budgettet i Borgercenter Hjemmepleje på 1-2 mio. kr. årligt samt en merbelastning af budgettet i Borgercenter Handicap på 1-2 mio. kr. årligt. Det skyldes, at leverandørernes priser forventes at være steget siden sidste udbud bl.a. på grund af en række konkurser på hjemmeplejeområdet. Socialforvaltningen vil finde midlerne inden for den eksisterende økonomiske ramme.
Merbelastningen ved model 2 forventes at være betydeligt højere, nemlig 5,6 mio. kr. årligt i Borgercenter Hjemmepleje og ca. 3 mio. kr. årligt i Borgercenter Handicap, fordi den enkelte time er dyrere. Såfremt udvalget vælger model 2, vil forvaltningen anvise finansiering som en del af samlede omprioriteringskatalog til budget 2019. Besparelsesbehovet til budget 2019 vil dermed stige med 8,6 mio. kr.
VIDERE PROCES
Hvis Socialudvalget vælger den anbefalede model (model 1), vil der blive iværksat en udbudsforretning for at få etableret en ny og dækkende underleverandørordning for meget plejekrævende børn og unge samt voksne, med opstart fra 1. oktober 2018. Frem mod 1. oktober 2018 vil børn og unge blive tilbudt et frit valg mellem deres eksisterende leverandør og de eksisterende leverandører.
Hvis Socialudvalget vælger model 2, vil meget plejekrævende børn, unge og voksne blive inkluderet i den nuværende leverandøraftale om hjælp til voksne og ældre.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt, idet der var enighed om model 1.