Fjerde status for omlægning af misbrugsområdet
Socialudvalget forelægges fjerde status for implementering af den nye organisering af misbrugsområdet.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager fjerde status for omlægning af misbrugsområdet til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget godkendte en ny organisering af misbrugsområdet på mødet den 10. juni 2015. I den forbindelse blev det besluttet, at Socialforvaltningen hvert halve år skal udarbejde en status for implementeringen af den nye organisering.
På mødet den 17. maj 2017 fik Socialudvalget forelagt tredje status. Af sagen fremgik det, at næste status vil følge op på Ambulatoriet Vesterbro, Ungebehandlingen, brugerinddragelse, bedre integration af den sociale, sundhedsmæssige og terapeutiske behandling samt, hvordan Center for Rusmiddelbehandling København vil arbejde med effektmåling.
Løsning
Socialforvaltningen har i denne status valgt at fokusere på beskrivelsen af Ambulatoriet Vesterbro, den tværgående ungeindsats og brugerinddragelse. Der gives også en kort status på indsatsen vedr. integration af den sociale, sundhedsmæssige og terapeutiske behandling. Center for Rusmiddelbehandling København har igangsat et arbejde om effektmåling, men det er endnu i sin begyndelse og forvaltningen har besluttet at udskyde status herpå til næste gang. Første skridt har været at få dokumentationssystemerne til at understøtte effektmåling. Næste skridt er at rammesætte den fremadrettede effektmåling. Udvalget vil få forelagt næste status medio 2018.
Ambulatoriet Vesterbro
Ambulatoriet Vesterbro er et nyetableret tilbud i Center for Rusmiddelbehandling København, som erstatter Lægeklinikken Turesensgade. Ambulatoriet er et lavintensivt tilbud til opioidafhængige borgere, der er stabile i substitutionsbehandling. Ambulatoriet åbnede den 1. juni 2017.
Der var 240 indskrevne borgere i Lægeklinikken Turesensgade og 228 er blevet overført til Ambulatoriet Vesterbro, svarende til 95 pct.af borgerne. 42 af de 228 borgere er blevet viderevisiteret fra Ambulatoriet Vesterbro til en substitutionsenhed, da behandlingsbehovet er vurderet til at være større end dét, som ambulatoriet tilbyder. Årsagerne for viderevisitation er især et dårligt funktionsniveau, der indebærer, at borgeren ikke kan transportere sig selv til Ambulatoriet Vesterbro, hvor borgeren har behov for social rusmiddelbehandling eller at der mangler stabilitet i den medicinske rusmiddelbehandling. Det har været en udfordring, da mange borgere har været tilfredse med den hidtidige apotekerudlevering af substitutionsmedicin.
Ambulatoriet Vesterbro har haft åbent i tre måneder. Borgerne i tilbuddet giver udtryk for, at det er for tidligt at sige noget kvalificeret om behandlingen, da de kun har været til en eller to samtaler i Ambulatoriet Vesterbro. Borgerne siger dog bl.a.:”Meget lyse og venlige lokaler. Meget moderne. Det er rart at komme herind”(Mand 56 år). ”Det er fint at gå her. Man bliver tjekket for sundhed. Jeg har fået foretaget EKG og sundhedstjek. Det tog de let på i lægeklinikken” (Mand 53 år).”[...] Det er blevet mere besværligt. Det [lægeklinikken] var mere fleksibelt, hvis man ikke kunne komme til tiden eller slet ikke kunne komme…”, men ”Personalet hernede er søde nok. Der er tid nok til samtale” (Kvinde ca. 45 år).
Behandlingen i Ambulatoriet Vesterbro kan opleves som mindre fleksibel. Det skyldes hovedsageligt, at aftaler hos lægen bestilles på forhånd, så man kan hjælpe flest mulige borgere. Det kan betyde, at der på dagen mangler ledige tider til en borger, der dukker uanmeldt op eller kommer for sent. Socialforvaltningen vil tage borgernes oplevelse omkring fleksibilitet med sig i den videre tilrettelæggelse af arbejdet.
Tværgående ungetilbud
Det tværgående ungetilbud er en behandlingsindsats til unge i alderen 18-25 år. Tilbuddet er et ambulant gruppeforløb med to ugentlige møder. Forløbet er et struktureret og tidsafgrænsetforløb med en varighed på tre måneder med mulighed for forlængelse.
I perioden september 2016 til juni 2017 blev 21 unge henvist til det tværgående ungetilbud, hvoraf 19 mødte frem.Den 15. maj 2017 var der indskrevet 142 borgere i alderen 18-25 år i rusmiddelbehandling. Flertallet af de unge indskrevet i rusmiddelbehandling deltager således ikke i den tværgående ungebehandling, men i anden behandling. Det kan fx være ambulante individuelle og/eller gruppebaserede behandlingstilbud eller døgnbehandling.
Den tværgående ungeindsats er placeret i behandlingsenheden i Hørsholmsgade. Af de 21 henviste unge var 16 henvist fra behandlingsenheden i Hørsholmsgade. Ungegruppen er et tværgående behandlingstilbud, men har hovedsageligt været benyttet af unge fra behandlingsenheden i Hørsholmsgade. En arbejdsgruppe er i gang med at revidere konceptet for ungetilbuddet i centret, så det bliver attraktivt for en større andel af målgruppen.
Blandt de unge, som har gennemført et ungeforløb, har nogle oplevet en positiv forandring i deres liv. ”Nu har jeg fået kokkejob (…) jeg har i lang tid ikke rigtig kunne finde ud af, hvad fanden jeg skal lave… det blev hele tiden sådan… jeg kunne ikke committe til det, fordi hver gang det blev svært, så orkede jeg det ikke og så blev det for meget, hvor nu har jeg fokuseret rigtig meget på det her kokkejob, og så får jeg det også…”(Mand 22 år). ”Jeg er blevet mere modig, får prøvet nogle ting. Er begyndt at tænke over min fremtid... Jeg er blevet gladere ved mig selv. Man kommer ofte ind med et stort selvhad. Og man kan ikke se på sig selv. Jeg har fået en mere positiv attitude omkring mig selv”(Mand 25 år).
Brugermøder på enhederne
De tre substitutionsenheder i Center for Rusmiddelbehandling København afholder faste brugermøder 1-2 gange månedligt, og der deltager altid en leder og mindst en medarbejder. Møderne bliver bl.a. annonceret på opslagstavler og infoskærme i enhederne. Møderne er åbne for alle brugere i enheden. Implementering af brugermøder er et relativt nyt koncept i substitutionsenhederne, og der er indtil videre fremmødt 2-5 brugere til møderne. På trods af det beskedne fremmøde, er der blandt lederne på enhederne enighed om, at brugermøderne er meningsfulde, da det skaber ejerskab til enheden og en større fælles forståelse for hinanden.
Der afholdes også faste brugermøder på Valmuen (lægeordineret heroinbehandling), Specialenheden Forchhammersvej (specialiseret tilbud) og Stæren (værested). Her kommer der 15-30 brugere til møderne. Forklaringen på det høje fremmøde kan skyldes, at brugermøderne har fungeret i længere tid end i substitutionsenhederne, og at borgerne er indskrevet i længere perioder og ofte med dagligt fremmøde i tilbuddene. Rammerne og organiseringen for møderne er stort set de samme som på substitutionsenhederne.
Der er ikke indført brugermøder i behandlingsenhederne for alkohol, hash og centralstimulerende stoffer. Borgerne er ofte i kortere behandlingsforløb, og de velfungerende borgere ønsker sjældent at opholde sig i enheden længere end højst nødvendigt. Der arbejdes på andre metoder for at sikre brugerinddragelse i disse enheder, herunder et forsøg med brugertilfredshedsstandere i venterummet.
Integration af den sociale, sundhedsmæssige og terapeutiske behandling
Der er iværksat en række initiativer for at understøtte et styrket samarbejde mellem de forskellige faggrupper, til gavn for borgeren. Fx vil medarbejdere fra visitationsenheden, som forsøg, deltage i rusmiddelenhedernes behandlingskonferencer for at understøtte, at borgeren får en sammenhængende og helhedsorienteret behandlingsindsats. Der arbejdes også med en fortsat udvikling af gruppebehandlingen, som er et efterspurgt tilbud, og med sammenhængen til de øvrige behandlingstilbud i Center for Rusmiddelbehandling København. Centret har oprettet en række nye gruppetilbud som forældregrupper, tværgående psykologgrupper samt angst- og mindfulness grupper.
De store organisatoriske ændringer i omlægningsplanen er nu implementeret, og det videre arbejde i centret vil i højere grad have fokus på drift og kvalitetsudvikling. Straksbehandlingen er fuldt implementering og fungerer efter intentionen. 90 pct. af de borgere, der henvender sig med ønske om behandling kommer i straksbehandling, det vil sige, at borgeren indskrives samme dag eller dagen efter. I anden status for omlægning af misbrugsområdet til Socialudvalget fremgår det, at der var 2.609 borgere indskrevet i Center for Rusmiddelbehandling. Aktuelt er der 3.006 borgere indskrevet i centret, hvilket er en fremgang på lidt over 15 pct. fra august 2016.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget vil få forelagt næste status medio 2018. Den vil indeholde en evaluering af en række tværgående indsatser i Center for Rusmiddelbehandling København, herunder Ambulatoriet Vesterbro, den tværgående ungeindsats og brugerinddragelse. Evalueringen er del 2 af ”Evaluering af implementering af omlægning på misbrugsområdet”, som Socialudvalget fik forelagt i forbindelse med den tredje status. I næste status vil der også blive fulgt op på arbejdet med effektmåling.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning.