SSP afrapportering af urolige byområder, 1. halvår af 2014
Socialudvalget præsenteres hermed for en status, udarbejdet af SSP København, over områder i København, der i løbet af første halvår 2014 har været præget af uroligheder.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
- at Socialudvalget tager afrapportering af urolige byområder for 1. halvår af 2014 til efterretning.
- at Socialudvalget godkender, at de halvårlige afrapporteringer fremover indgår i den halvårlige ledelsesinformation.
Problemstilling
SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi med det formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP-Sekretariatet, som betjener SSP København, udarbejder to gange om året en status over urolige byområder samt en årlig afrapportering, som beskriver generelle tendenser i udviklingen.
Denne indstilling indeholder den halvårlige status, som viser udviklingen i urolige områder i byen i 1. halvår af 2014.
Løsning
Samlet set vurderer SSP-Sekretariatet, at uro skabt af grupper af unge i 1. halvår af 2014 har været på niveau med tidligere år. Dog har der været flere interne konflikter mellem grupper, men ingen af dem har spredt sig til andre bydele, og alle uroligheder er bragt til ophør af myndighederne.
Akutte beredskabsplaner
Ved særlige alvorlige hændelser udarbejdes der omgående en akut SSP beredskabsplan, som er koordineret af SSP-Sekretariatet, og som indeholder en fælles handleplan mellem kommunens forvaltninger og Københavns Politi for, hvordan den aktuelle situation skal gribes an. Der har i 1. halvår af 2014 været iværksat 3 akutte SSP beredskabsplaner i forbindelse med uroligheder på Islands Brygge, Nørrebrohallen og institutionen Kvisten på Nørrebro. De akutte handleplaner har alle virket efter hensigten.
Bydele præget af uro - forvoldt af unge under 18 år
I Valby har en gruppe på ca. 20 unge i alderen 16-23 år fra Folehaven skabt uro i nærområdet, bl.a. i form af hærværk rettet mod områdets institutioner, trusler rettet mod medarbejdere samt hashsalg. SSP ledergruppen i Valby har derfor igangsat en "tryghedsplan" i januar 2014, som bl.a. omfatter dialogmøder med de unge, hjemmebesøg, forældremøder og øget patruljering i området.
Ligeledes i Valby har der i ungdomsklubben Hoffmanns Minde været slagsmål mellem to ungegrupperinger på ca. 20 personer mellem 15 og 22 år (størstedelen 15-17 år). SSP har efterfølgende bl.a. foretaget konfliktmægling mellem de to grupperinger, og lavet aftaler med størstedelen af de unges forældre, ligesom gadeplansarbejdet blev intensiveret. Situationen er nu rolig, og der har ikke været flere episoder med uro.
I Bellahøj-bebyggelsen har en gruppe på 20-25 børn og unge i alderen 8-15 år skabt utryghed på gadeplan, i kældre og opgange. Der har i 1. halvår 2014 været en ildspåsættelse, hærværk, og der er anmeldt trusler mod beboere. Situationen er ikke eskaleret yderligere, men området er fortsat udfordret. Økonomiudvalget godkendte d. 2. september, at der anvendes 300.000 kr. fra Sikker Bys akutpulje til en ekstraordinær forebyggende indsats omkring Bellahøj i de sidste måneder af 2014.
I Sundby Sydøst har en gruppe på ca. 20 unge i alderen 14-16 år skabt uro i Fritidscentret Gaia. Der har bl.a. været trusler mod personale samt konfrontationer mellem stedets brugere og udefrakommende unge. SSP har derfor bl.a. gennemført hjemmebesøg og igangsat gadeplansarbejde i området. Der har efterfølgende ikke været yderligere uro i Gaia.
I Sundby Nordvest har der i forbindelse med VM i fodbold været uro ved Havnebadet. Udefrakommende grupperinger, bestående af unge både under og over 18 år fra forskellige steder i Københavnsområdet, var indblandet i knivstikkeri og masseslagsmål. SSP ledergruppen i Sundbyvester igangsatte akutberedskabet, og udarbejdede en handleplan, som har virket efter hensigten, og der har efterfølgende ikke være uro.
Bydele præget af uro - forvoldt af unge over 18 år
På Indre Nørrebro har 12-15 unge over 18 år udsat institutionen Kvisten for omfattende hærværk, og som følge heraf fik de unge at vide, at de ikke længere kunne benytte Kvisten som opholdssted. SSP ledergruppen på Indre Nørrebro igangsatte akutberedskabet, hvor formålet med handleplanen var at stabilisere situationen og genetablere en positiv relation til målgruppen af 18-23-årige uden for klubbens rammer. På længere sigt var formålet at integrere gruppen i alternative fritidstilbud, og overfor den enkelte unge at yde rådgivning i forhold til uddannelse og job. Sideløbende hermed skulle Kvisten genåbne for de under 18-årige. Indsatsen bestod af dialogmøder med den uroskabende ungegruppe samt ekstraordinære aktiviteter for og med målgruppen. Der har efterfølgende ikke være uro omkring Kvisten.
I Valby har enkelte unge over 18 år deltaget i urolighederne i Folehaven og slagsmålene i Hoffmanns Minde ungdomsklub, som beskrevet ovenfor.
I Sundby Nordøst har der været to knivstikkerier. En ung over 18 år fra lokalområdet blev stukket ned, og som hævn blev en ung fra en anden gruppering stukket ned. Dagen efter kom der besøg af grupperinger udefra med tilknytning til Værebros Hårde Kerne, som bar våben, og havde en truende adfærd. Gadeplansmedarbejdere fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen, som var massivt til stede på gaden, sikrede at de unge blev fulgt hjem hver aften, og havde et tæt samarbejde med politiet. Konflikten gik i sig selv efter ca. 14 dage, og den massive tilstedeværelse på gaden blev herefter langsomt nedtrappet.
Ligeledes i Sundby Nordvest har unge over 18 år deltaget i de uroligheder, der var i forbindelse med DRs dækning af VM i fodbold, hvor der var konflikter mellem bandegrupperinger, hvoraf flere var udenbys grupperinger. Der blev igangsat en akut handleplan, hvis formål det var at forhindre, at unge under 18 år blev involveret. Ligeledes skulle akutplanen forebygge pludseligt opståede konflikter. Indsatserne omfattede gadeplansindsats fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen samt regelmæssige patruljeringer i området. SSP handleplanen har virket efter hensigten.
Nogle bandemedlemmer har benyttet Nørrebrohallen på Ydre Nørrebro som opholdssted og til åbenlys hashhandel, hvilket har skabt utryghed blandt unge under 18 år. På baggrund af SSP ledergruppens bekymring blev der igangsat en akut handleplan, hvis formål det var at øge trygheden blandt de under 18–årige, som færdes i området, og beboerne i øvrigt omkring Nørrebrohallen. Indsatsen omfattede bl.a. kontakt til bandemedlemmerne, synlig politiindsats samt en ekstraordinær gadeplansindsats. SSP handleplanen har haft den ønskede effekt. Der har ikke været konkrete episoder med uro, der har givet anledning til en forlængelse af handleplanen.
SSP enkeltsager
I forhold til konkrete unge følger SSP det såkaldte enkeltsagskoncept. Her sikrer SSP, at kriminalitetstruede og kriminelle unge fra 12 til 18 år får koordineret deres sag mellem politiet og de forvaltninger, der skal bidrage til en samlet handleplan for den unge. I første halvår af 2014 var der i alt 750 unge, som fik koordineret deres sag via enkeltsagskonceptet. Til sammenligning var der i første halvår af 2013 367 unge i enkeltsagskonceptet. Sidenhen er målgruppen for enkeltsagskonceptet blevet ændret til også at inkludere de 16-17-årige, hvilket har medført et øget antal sager.
Fra det 18. til det 25. år er det SSP+ enkeltsagskonceptet, der benyttes efter samme princip, som for unge under 18 år - dog alene i forhold til unge voksne, der begår gentagen alvorlig og/eller personfarlig kriminalitet. Der er kontinuerligt ca. 100 aktive SSP+ sager, som er fordelt over hele byen. I første halvår af 2014 har 94 unge over 18 år fået deres sag koordineret i SSP+, hvilket svarer til niveauet sidste år.
Orientering af de politiske udvalgt og SSP afrapporteringerne
Socialudvalget vedtog i december 2012, at afrapporteringerne skal forelægges Socialudvalget halvårligt, så udvalget har mulighed for at følge udviklingen i uroligheder i København. Ligeledes blev det besluttet, at Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen hver især sørger for at orientere deres politiske udvalg.
Børne- og Ungdomsudvalget forelægges SSP afrapporteringerne som en indstilling til efterretning, og med deltagelse af sekretariatschefen en gang årligt, i forbindelse med årsafrapporteringen.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges de halvårlige SSP afrapporteringer i en samling af sager til orientering, med deltagelse af sekretariatschefen for SSP en gang årligt, i forbindelse med årsafrapporteringen Med bortfald af tryghedsindekset, er det sandsynligt, at sekretariatschefen for SSP ikke længere vil deltage på udvalgsmødet under behandling af årsafraporteringen.
Idet der med SSP afrapporteringerne ikke er tale om beslutningssager, vurderer Socialforvaltningen, at SSP afrapportering af urolige byområder egner sig bedre til fremover at indgå som en del af den løbende ledelsesinformation.
Økonomi
Videre proces
Såfremt 1. at - punkt i indstillingen vedtages, vil Socialudvalget fremover modtage de halvårlige afrapporteringer i forbindelse med den halvårlige ledelsesinformation.
Anette Laigaard
/ Ane K. Christensen
Beslutning
Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, og indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.