Mødedato: 29.10.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag: Godkendelse af ansøgning til pulje i Sundhedsstyrelsen til familieorienteret alkoholbehandling

Se alle bilag
Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens ansøgning om midler fra en statslig pulje til familieorienteret alkoholbehandling.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning til Sundhedsstyrelsens pulje for ”Familieorienteret alkoholbehandling” (jf. bilag 1) om 2,99 mio. kr. fordelt på årerne 2015 og 2016. Ansøgningen kræver ikke kommunal medfinansiering.

Problemstilling

Sundhedsstyrelsen har som led i det sundhedspolitiske udspil ”Mere borger, mindre patient – et stærkt fælles sundhedsvæsen” afsat en pulje til styrkelse af kommunernes indsats på alkoholområdet gennem systematisk tidlig opsporing og kvalificeret alkoholbehandling med særligt fokus på den familieorienterede alkoholbehandling.

Puljen er på 56 mio. kr. for perioden 2014-2016, og havde ansøgningsfrist den 19. september 2014. Socialforvaltningen har derfor fremsendt ansøgning til puljen med forbehold for Socialudvalgets godkendelse.

Løsning

Forvaltningens ansøgning om puljemidler til familienorienteret alkoholbehandling vil supplere den eksisterende indsats på området, og vil betyde et yderligere løft af indsatsen rettet mod børn og unge i familier med alkoholproblemer. Ansøgningen er blevet udarbejdet i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Formålet med ansøgningen til Sundhedsstyrelsens pulje er dels at styrke inddragelsen af familien, herunder børn, i alkoholbehandlingen yderligere og dels at styrke samarbejdet på tværs af kommunens forvaltninger i forhold til en tidlig opsporing af børn, der lever i familier med alkoholproblemer.

Det er Alkoholenheden, som organisatorisk er forankret i Center for misbrugsbehandling og pleje, der varetager alkoholbehandlingen i Københavns Kommune. Men det vurderes muligt at opspore flere børn som vokser op i en familie med alkoholproblemer tidligere og mere systematisk generelt i kommunen. Herved kan der sættes tidligere ind med støtte og behandling for både børn og forældre og afbøde de negative konsekvenser som et alkoholmisbrug har for særligt børnene, såsom psykisk belastning, fysiske overgreb og anbringelse uden for hjemmet. 

Ansøgning om familieorienteret alkoholbehandling 
En tidlig opsporing af børn i familier med alkoholproblemer kan ske ved at klæde frontmedarbejderne bedre på til at fange signalerne fra disse børn. Ligeledes kan frontmedarbejderne blive bedre til at varetage opgaven tidlig opsporing og motivation til behandling blandt voksne med et alkoholproblem. Det er ikke blot frontmedarbejderne i Socialforvaltningen som her er målgruppen men i høj grad også frontpersonalet i Børne- og Ungeforvaltningen.

Socialforvaltningens ansøgning til Sundhedsstyrelsens pulje er inddelt i fire delelementer. Nedenfor er de fire delelementer beskrevet. Forvaltningen har i alt ansøgt puljen om 2.990.000 kr. i perioden 2015-2016.


Ansøgning om lønmidler til tværgående koordinator til planlægning af kompetenceudvikling af frontmedarbejdere

For at understøtte at flere familier med alkoholproblematikker bliver opsporet tidligere på tværs af forvaltninger og får tilbudt rådgivning og behandling søges der puljemidler til ansættelse af en tværgående koordinator. Koordinatoren skal bl.a. understøtte samarbejde mellem forvaltningerne om tidlig opsporing af børn i familier med alkoholproblemer og varetage planlægning af undervisningsforløb til relevante frontmedarbejdere.

Ansøgning om frikøb af undervisere til kompetenceudvikling af frontmedarbejdere

Frontmedarbejderne i Københavns Kommune skal klædes ordentligt på til opgaven omkring tidlig opsporing og det at tage den svære samtale om alkohol i familien.  Der etableres derfor et underviserkorps, som skal stå for den relevante kompetenceudvikling. Undervisningskorpset består af fire til fem medarbejdere, svarende til to hele årsværk i 2015 og et helt årsværk i 2016. Korpset skal sammen med koordinatoren planlægge undervisningsforløb for relevante frontmedarbejdere og varetage undervisningen.

Organiseringen indenfor alkoholområdet i Københavns Kommune er kompleks. Det vurderes derfor hensigtsmæssigt, at det er medarbejdere, som kender kommunens organisering og tilbud, der frikøbes til opgaven. Undervisningen af frontmedarbejdere vil foregå i 2015. I 2016 vil korpsets primære opgave være at bistå frontmedarbejderne med supervision for at sikre, at en tidlig opsporing af børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer og af voksne med alkoholproblemer implementeres i praksis.

Der søges puljemidler til frikøb af medarbejdere til underviserkorps, svarende til to årsværk i 2015 og et årsværk i 2016. De fire til fem medarbejdere frikøbes fra henholdsvis Forebyggelsescentre (SUF), De drikker der hjemme (SOF) og Alkoholenheden (SOF). Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er indforstået med frikøb af deres medarbejdere.

Ansøgning om midler til afholdelse af undervisningsdage for frontmedarbejdere

Målgruppen for undervisningen om tidlig opsporing er frontmedarbejdere, der kommer tidligt i kontakt med børn, som muligvis vokser op i en familie med alkoholproblemer. Samtidig tænkes frontmedarbejderne i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen også at være relevante for en indsats om tidlig opsporing af alkoholproblemer.

Målgruppen for undervisningen vurderes at være på ca. 500 medarbejdere fra henholdsvis Børne- og Ungeforvaltningen og Socialforvaltningen og muligvis også Integrations og Beskæftigelsesforvaltningen. Børne- og Ungeforvaltningen har været inddraget i ansøgningsprocessen. 

Undervisningen vil indeholde følgende elementer:
- Forberedende møde med ledere fra institutionen med henblik på kortlægning af særlige lokale forhold og rammer.
- Undervisning af frontmedarbejdere over to dage.
- Opfølgning på undervisningen i form af fx. sagssupervision.

Der ansøges puljemidler til afholdes af ca. 200 undervisningsdage for relevante frontmedarbejdere. 

Ansøgning om intensivt supervisionsstøtte til implementering af familiefokuseret alkoholbehandling i Alkoholenheden

Størstedelen af alkoholbehandlerne i Alkoholenheden har kompetencer indenfor familieorienteret alkoholbehandling. Det kan dog være en udfordring for alkoholbehandlerne at motivere borgerne til at familie og pårørende inddrages i behandlingen.

Der søges derfor puljemidler til et supervisionsforløb med en supervisor med solid erfaring indenfor familieorienteret behandling. Forløbet skal understøtte systematisk implementering af metoder for inddragelse af familie, herunder børn og pårørende i det allerede eksisterende behandlingskoncept.

Økonomi

Sundhedsstyrelsens pulje er på 56 mio. kr. for perioden 2014 til 2016.

Der er intet krav om kommunal medfinansiering.

Socialforvaltningen har for projektperioden 1.1.2015 til 31.12.2016 søgte i alt 2.990.000 kr. fra puljen. I nedenstående tabel 1 fremgår midlernes fordeling på år og indsatser.

Tabel 1. Ansøgte midler til familieorienteret alkoholbehandling fordelt på år og indsats.

År

2015

2016

I alt

Frikøb af undervisere

900.000 kr.

450.000 kr.

1.350.000 kr.

Udgifter til afholdelse af undervisning

300.000 kr.

100.000 kr.

400.000 kr.

Supervisionsforløb

200.000 kr.

40.000 kr.

240.000 kr.

Koordinator

500.000. kr.

 

500.000. kr.

 

1.000.000 kr.

 

Beløb i alt     1.900.000 kr.     1.090.000 kr.    2.990.000 kr.

 

Såfremt Socialudvalget godkender ansøgning om midler til pulje for ”Familieorienteret alkoholbehandling” og Sundhedsstyrelsen imødekommer forvaltningens ansøgning placeres indtægts- og udgiftsbevillingen fordelt på årene 2015 og 2016 på bevillingsområde Udsatte voksne i forbindelse med den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Socialudvalgets beslutning eftersendes til Sundhedsstyrelsen.

 

 

            Anette Laigaard /

                                                    Gitte Bylov Larsen  

Beslutning

Sagen blev godkendt ved dagsordenens begyndelse.

Til top