Mødedato: 29.08.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022

Se alle bilag

Socialudvalget præsenteres her for Socialforvaltningens udkast til indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 jf. bilag 1.

Problemstilling

Den 1. februar 2018 godkendte Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 (bilag 2). Politikken sætter den fælles retning for handicapområdet i hele Københavns Kommune og er dermed forpligtende for alle kommunens forvaltninger. 

Politikken skal følges op af konkrete indsatsplaner, som beskriver, hvordan målsætningerne under de fire temaer bliver omsat til konkrete indsatser.  Det er forvaltningernes ansvar hver især at udarbejde disse planer, som gælder for deres respektive ressortområde, og som skal godkendes i de stående fagudvalg. Socialforvaltningen har – i samarbejde med de øvrige forvaltninger – inviteret bl.a. pårørende, borgere, politikere og medlemmer af Handicaprådet og brugerråd til en workshop med det formål at kvalificere og give forvaltningernes udkast til indsatsplaner et kritisk eftersyn.

Socialforvaltningens endelige indsatsplan publiceres på kommunens hjemmeside og sendes ud i organisationen, hvor den særligt for ledelsen vil fungere som et retningsgivende værktøj ift. at prioritere indsatser i kommende år.

Løsning

Indholdet i Socialforvaltningens indsatsplan

Indsatsplanen er bygget op efter handicappolitikkens fire temaer: Det gode liv, Deltagelse, Dagtilbud, skole, uddannelse og beskæftigelse samt Netværk. Under hvert tema fremgår politikkens målsætninger og Socialforvaltningens indsatser og aktiviteter, der skal understøtte disse.

Det fremgår af forordet til handicappolitikken, at politikken er en proces, hvor kommunen bygger videre på det, der fungerer godt, og reflekterer over de steder, hvor vi kan forbedre os.

Socialforvaltningen har i sagens natur en lang række indsatser på handicapområdet, inkl. indsatser der understøtter handicappolitikkens fire temaer. Den foreslåede indsatsplan indeholder således hovedsageligt igangværende eller allerede besluttede indsatser. De foreslåede indsatser for Socialforvaltningen er udvalgt ud fra en vurdering af, at de er særligt centrale for at leve op til handicappolitikkens målsætninger. Endvidere er antallet af indsatser forsøgt holdt på et overskueligt niveau. Indsatsplanen adresserer flere af de hovedudfordringer, der er på handicapområdet med bl.a. manglende overholdelse af sagsbehandlingsfrister, lav borgertilfredshed samt behovet for flere pædagoger på forvaltningens botilbud. Derfor indeholder indsatsplanen også de budgetforslag, som Socialudvalget drøftede d. 18. april 2018 (temadrøftelse på handicapområdet). Disse budgetforslag indgår i en ”handicappakke” til brug for forhandlingerne om Budget 2019.   

Den samlede indsatsplan dækker over indsatser på myndighedsområdet, udførerområdet samt tværgående indsatser:

På myndighedsområdet er der fokus på at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen, og indsatserne tager primært udgangspunkt i Borgercenter Handicaps udviklingsplan. Endvidere er der et budgetønske til Budget 2019 om flere sagsbehandlere og kompetenceudvikling af medarbejderne i Borgercenter Handicap, dette indgår også i forvaltningens "handicappakke" til Budget 2019. 

På udførerområdet bygger prioriteringen af de foreslåede indsatser på en række drøftelser i Borgercenter Handicaps otte centre.

I forhold til tværgående indsatser handler det om at fremme, at kommunen bliver bedre til at tænke helhedsorienteret og samarbejde på tværs af enheder, forvaltninger og sektorer. Som borger med handicap eller pårørende kan man komme til at møde mange dele af kommunen mange gange, og det er vigtigt, at borgerne oplever en sammenhængende støtte og trygge overgange i forskellige livsfaser.

De mange øvrige, igangværende aktiviteter, som ikke er beskrevet i indsatsplanen, fortsætter naturligvis.

Det bemærkes, at Handicappolitikkens vision om, at borgere med handicap har mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet, stemmer godt overens med Socialstrategiens fokus på et værdigt og selvstændigt liv, og det er vigtigt, at de to strategier tænkes sammen i det videre arbejde. 

Økonomi

Visse af indsatserne er betinget af vedtagelse af budgetforslag til Budget 2019. De pågældende budgetforslag er a) forslagene, som udspringer af Socialudvalgets temadrøftelse om handicapområdet den 18. april 2018, og som er samlet i en ”handicappakke”, b) budgetforslag om ferie og fritidstilbud til forvaltningens borgere, evt. via frivillige organisationer, c) need-to forslag kapacitetsudvidelser og d) forslag til udmøntning af moderniseringsplanen for forvaltningens dag- og døgntilbud (indebærer også forslag, der kræver midler efter Budget 2019). Herudover er der ingen økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

Videre proces

Indsatsplanen indeholder budgetforslag til Budget 2019. Såfremt et eller flere af budgetforslagene ikke vedtages i Budget 2019, vil forvaltningen tilrette indsatsplanen herefter.

I 2020 skal de enkelte forvaltninger lave en midtvejsstatus for at samle op dels på arbejdet med at indfri handicappolitikkens målsætninger og dels erfaringerne med at arbejde på tværs for at sikre den helhedsorienterede indsats. På baggrund heraf vil Socialforvaltningen invitere til et statusmøde, hvor borgere, politikere, interesseorganisationer og forvaltningsrepræsentanter har mulighed for at drøfte, hvordan arbejdet med at realisere politikken går. Socialudvalget får i den forbindelse en status på arbejdet med handicappolitikken.

 

Nina Eg Hansen

                                 / Eva Stokbro Jensen                   

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top