Mødedato: 29.08.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Evaluering af brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler

Se alle bilag

Københavns Kommune anvender arbejdsklausuler og sociale klausuler overfor eksterne samarbejdspartnere (private), der modtager støtte og tilskud fra kommunen. Økonomiforvaltningen har lavet en evaluering af kommunens brug af klausulerne. Denne evaluering er sendt i høring i fagudvalgene.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager Økonomiforvaltningens evaluering af brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler, jf. bilag 1, til efterretning.
  2. at Socialudvalget godkender, at der ikke foretages ændringer i de af Socialudvalget vedtagne retningslinjer for anvendelsen af arbejds- og sociale klausuler på støtte og tilskudsområdet.

Problemstilling

I 2016 godkendte Borgerrepræsentationen fagudvalgenes handlingsplaner og retningslinjer for implementering og brug af arbejdsklausuler og sociale klausuler overfor eksterne samarbejdspartnere, der modtager støtte og tilskud fra Københavns Kommune. Rådgivning og IT-kontrakter er ikke omfattet af handleplanerne. Borgerrepræsentationen besluttede også, at der ved årsskiftet 2017/2018 skulle ske en evaluering af brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler. Evalueringen er nu foretaget og vedlægges som bilag.

Arbejdsklausuler er klausuler om ordentlige løn og arbejdsforhold. Sociale klausuler er klausuler om at ansætte praktikanter, elever og personer, der har svært ved at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Da det oprindelig er fagudvalgene, der har vedtaget retningslinjerne for anvendelse af klausulerne, vedtog Økonomiudvalget i juni 2018, at evalueringen af brugen af disse skal sendes i høring fagudvalgene for at give udvalgene mulighed for at beslutte og indmeldes ændringer i anvendelsen af klausulerne på eget ressortområde.

Formålet med evalueringen er at:  

1) afdække omfanget af forvaltningernes anvendelse af arbejdsklausulen og de sociale klausuler på støtte- og tilskudsområdet,

2) identificere eventuelle udfordringer/barrierer ifm. anvendelse af klausulerne på støtte- og tilskudsområdet,

3) samt tydeliggøre hvorvidt der er behov for, at foretage ændringer inden for området.

Løsning

Socialudvalget godkendte i juni 2016, at klausulerne kan implementeres, hvor kontrakten har været i udbud, i driftsoverenskomster, og der hvor forvaltningen har indgået kontrakt med forskellige leverandører for at give borgerne valgfrihed.

Socialudvalget godkendte ligeledes de områder, hvor klausulerne ikke kan implementeres hensigtsmæssigt. I evalueringsrapporten, jf. bilag 1, fremgår disse som bagatelgrænser. Områderne er:

  • De tilbud/pladser borgerne visiteres til via tilbudsportalen, med mindre der er indgået en rammeaftale med tilbuddet.
  • Når borgeren har frit valg mellem egnede leverandører på markedet.
  • Når leverandøren vælges udenom udbud og tilbudsportal, er det ikke altid muligt at betinge valget af leverandør med klausulerne, da de socialfaglige hensyn kan vægte højere. Hvis det konkret er muligt, stilles klausulerne som betingelse i kontrakten.
  • Ved anvendelse af kommunalfuldmagten, eksempelvis midler der afsættes indenfor kommunens økonomiske råderum i forbindelse med budgetforhandlinger, tilskud til projekter eller § 18 midler. Forvaltningen går i dialog med leverandører om klausulerne, og hvor det konkret er muligt betinges støtten heraf.

Det fremgår af evalueringen, at Socialforvaltningen har implementereret arbejdsklausulen på de områder, som Socialudvalget besluttede. Socialforvaltningen har ligeledes implementeret sociale klausuler på de tidligere identificerede områder.

Det fremgår også, at Socialforvaltningen i perioden ikke har indgået så mange kontrakter, hvor klausulerne finder anvendelse. Socialforvaltningen er ofte sammen med andre forvaltninger i forskellige udbud, hvor Socialforvaltningen så ikke er kontraktholder. Det lave tal skyldes endvidere, at driftsoverenskomsterne ikke fremgår af aftalesystemet, som ligger til grund for opgørelsen. Socialforvaltningen vil i den kommende periode gennemgå kontrakterne med henblik på at lægge dem ind i aftalesystemet.

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i evalueringen foreslået at ensarte retningslinjerne for hvornår klausulerne kan anvendes på tværs af forvaltningerne. Det har vist sig, at dette ikke er hensigtsmæssigt, da en harmonisering ikke vil tage hensyn til forvaltningernes forskellige ressortområder.

Evalueringen af klausulerne medfører derfor ikke forslag til fælles ændringer i retningslinjerne for anvendelsen af disse.

Socialforvaltningen har fulgt den af Socialudvalget godkendte handlingsplan for implementering af arbejdsklausuler og sociale klausuler. Socialforvaltningen har ikke oplevet udfordringer eller barrierer i forbindelse med anvendelsen af klausulerne, ligesom der ikke er identificeret et behov for ændringer i forhold til Socialudvalgets tidligere beslutning.

Økonomi

Det er ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Når evalueringen har været i høring i fagudvalgene, forelægges indstilling med høringssvar for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Nina Eg Hansen

                                / Lone Berner Wolff

                                                                    

                                                            

                                       

Beslutning

Vicekontorchef Pia Rabe deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning og 2. at-punkt blev godkendt.

Et samlet Socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialudvalget er enige om, at der mangler nogle uddybninger, som ønskes drøftet på et kommende møde.”

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre går ud fra, at Socialforvaltningen sørger for, at sociale klausuler ikke bliver unødigt byrdefulde og ikke må udelukke små og mellemstore leverandører.”

Til top