Mødedato: 29.08.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ændring i prioriteringen af Socialforvaltningens anlægsprojekter i forbindelse med anlægsloftet

Se alle bilag
På mødet den 18. april 2018 godkendte Socialudvalget en prioritering af Socialforvaltningens anlægsprojekter i forbindelse med anlægsloftet. Denne prioritering ønskes ændret, og Socialudvalget skal derfor godkende, at to projekter fremskyndes fra 2019 til 2018.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender, at anlægsmåltal for i alt 4,8 mio. kr. anvendes på projekterne "Modernisering af 56 bofællesskabspladser" og "Smedestræde", så projekterne kan igangsættes i 2018 i stedet for 2019.

2. at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen nedjusterer anlægsmåltal for 10,4 mio. kr., som overføres til Økonomiforvaltningen med henblik på anvendelse i andre forvaltninger. Dermed udskydes et antal projekter fra 2018 til 2019.

Problemstilling

I en indstilling om anlægsloftet den 18. april 2018 (pkt.10) godkendte Socialudvalget en prioritering af, hvilke projekter der ønskes gennemført i 2018, og hvilke projekter, der ønskes udskudt til 2019. Endvidere tiltrådte Socialudvalget et ændringsforslag om, at "Socialforvaltningen kan igangsætte udskudte projekter i 2018, hvis der måltal mæssigt viser sig mulighed herfor, ved at der forelægges en B-sag for Socialudvalget.”

Hvert anlægsprojekt har modtaget et budget til finansiering af byggeriet, samt et måltal der angiver, hvor stor en del af budgettet, som må anvendes i indeværende år. Budgettet må således kun bruges i indeværende år, hvis et måltal er tilknyttet til budgettet. I forbindelse med forsinkelser overføres budgettet til 2019, mens måltallet kun gælder i 2018.

Dette indebærer to forhold:

  • Forsinkede projekter bibeholder budgettet, men projekterne vil skulle tildeles et nyt måltal for 2019, hvis budgetterne skal bringes i anvendelse i 2019.
  • Hvis måltallet for 2018 skal nå at blive brugt inden årets udgang, skal der findes alternative projekter, som kan igangsættes før tid. Hvis Socialforvaltningen vurderer, at det ikke er muligt at nå at anvende hele det overskydende måltal til egne projekter, kan den resterende del af måltallet tilbageføres til Økonomiforvaltningen, som kan tildele måltallet til andre forvaltninger.

Socialforvaltningen vurderer nu, at der en række projekter, som alligevel ikke kan gennemføres i 2018. De enkelte projekters budgetter overføres til 2019, men måltallet anvendes til alternative projekter i det omfang Socialforvaltningen kan nå at igangsætte andre projekter i 2018. Resten af måltallet overføres til Økonomiforvaltningen.

Årsagerne til de foreslåede udskydelser er opsummerende:

    • Projekter, der er opgivet eller ønskes ændret (inkl. som følge af udfordringer med tilvejebringelse af en grund).

       

    • Projekter som i mindre omfang er forsinket i etableringen.

Årsagerne er uddybet i bilag 1.

Løsning

I alt forventer Socialforvaltningen, at der kan udskydes budget for 15,2 mio. kr. til 2019. Budgettet forbliver således i Socialforvaltningen til anvendelse i 2019, men måltallet kan finde alternativ anvendelse.

Socialforvaltningen vurderer, at der kan iværksættes andre projekter for 4,8 mio. kr. Der er herefter overskydende måltal på 10,4 mio. kr., der overføres til Økonomiforvaltningen, som kan tildele måltallet til andre forvaltninger, der mangler måltal i år.

Det skal bemærkes, at udskydelsen af projekterne til i alt 15,2 mio. kr. kun får begrænsede konsekvenser for borgerne. Eksempler herpå er to projekter, som tidligere er opgivet (Oliebladsgade og Glasvej), og hvor forsinkelsen primært skyldes tidskrævende afklaringer af, hvorvidt kommunen skal medfinansiere afholdte udgifter til forgæves projektering. To andre projekter er ibrugtaget til tiden (Nansensgade og Møllehuset), men der er overskydende midler, som ikke har behov for måltal.

Størst konsekvenser for brugerne har flytning af "På Sporet", der er forsinket som følge af udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen. Se mere herom i bilag1. 

Endvidere er der to projekter, som i begrænset omfang har konsekvenser for brugerne. Det ene projekt omhandler udskiftning af brandalarmer på tre botilbud, og det andet omhandler opsætning af velfærdsteknologi på Robert Jacobsens Vej.  

Det bemærkes, at Socialforvaltningen er forpligtiget til at reducere anlægsprognosen i løbet af 2018. Reduktionen indebærer, at Socialforvaltningen allerede nu overholder det måltal, som forvaltningen er forpligtiget til at overholde ved årets udgang.

Tabel 1: Ny prioritering af måltal (1.000 kr.)

Projekt Fremrykkes til 2018 Udskydes til 2019
42 boliger på Glasvej (flytning Granvej)                  2.185
45 boliger på Oliebladsgade (flytning af Granvej)                  1.978
Køb og ombygning af botilbud til sindslidende med misbrug (flytning af Granvej)                  2.250
Lindegårdshusene Nybyg                  1.500
Renovering af Granvej                  1.900
Nansensgade                     700
Møllehuset - flytning af beboere til tidsvarende plejeboliger                       700
Flytning af skæve boliger "På Sporet"                     694
Udskiftning af Brandalarmer                     960
60 boliger til handicappede på Arenagrunden                  1.000
Samlokalisering af stabsfunktionerne under Borgercenter Handicap                  1.367
Modernisering af 56 bofællesskabspladser til unge                    3.424
Smedestræde                    1.400
I alt                    4.824                15.234

Socialforvaltningen forelægger to gange årligt Socialudvalget en statusoversigt, der redegør nærmere for de enkelte projekter.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser, idet budgettet til de forsinkede projekter forbliver i Socialforvaltningen. Budgetterne overføres dog til 2019, hvor de vil finde anvendelse. Socialforvaltningen vil skulle bede om nyt måltal til budgetterne, så projekterne kan igangsættes og udgifterne afholdes.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil blive gjort bekendt med, at Socialforvaltningens måltal ønskes reduceret.

 

Nina Eg Hansen

                                    /Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt og 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Til top