Mødedato: 29.05.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Omlægning af aktivitets- og samværstilbud i Sydhavnen

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til et forslag om at omlægge aktivitets -og samværstilbuddet Café Rose i Sydhavnen til at udføre rehabiliterende gruppeforløb, hvor der arbejdes målrettet og systematisk for at understøtte recovery for borgere fra hele byen. Baggrunden er bl.a., at der i dag er meget få brugere af Café Rose i Sydhavnen, som er til borgere med sindslidelse. Desuden skal udvalget tage stilling til forslaget om at formalisere samarbejdet med det private tilbud Pegasus i Sydhavnen med en driftsoverenskomst. Tilbuddet drives af WeShelter.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at det kommunalt drevne aktivitets- og samværstilbud Café Rose i Sydhavnen omlægges fra åbent anonymt tilbud til rehabiliterende gruppeforløb, hvorved der frigives i alt 2,85 mio. kr.
  2. at Socialudvalget godkender, at frigivne midler på i alt 1,05 mio. kr. fordeles til drift og udførsel af rehabiliterende gruppeforløb på Café Rose
  3. at Socialudvalget godkender, at frigivne midler på 1,0 mio. kr. fordeles til sundhedsfremmende og rehabiliterende indsatser på aktivitets- og samværstilbuddet Kompasset på Amager
  4. at Socialudvalget godkender, at frigivne midler i alt 0,8 mio.kr. indgår i de midler, der skal findes som en del af koncernanalysen
  5. at Socialudvalget godkender, at forvaltningens samarbejde med aktivitets- og samværstilbuddet Pegasus i Sydhavnen drevet af WeShelter formaliseres med en driftsoverenskomst, og at der ikke igangsættes et udbud omkring et nyt aktivitets- og samværstilbud i Sydhavnen.

Problemstilling

Der er i dag et kommunalt drevet aktivitets- og samværstilbud (Café Rose) og et privat aktivitets- og samværstilbud (Pegasus) til borgere med sindslidelse i Sydhavnen. Da forventninger til området har ændret sig og tilbuddene i dag skal rumme en bredere målgruppe med mangeartede behov, foreslår forvaltningen en ny og ændret model for aktivitets- og samværstilbuddene i Sydhavnen, som i højere grad understøtter og opretholder målgruppens recovery og et selvstændig liv.

Løsning

En ny model for aktivitets- og samværstilbud i Sydhavnen indebærer følgende:

Det kommunale aktivitets- og samværstilbud Café Rose ophører som åbent anonymt tilbud. Tilbuddet har i dag fire åbningsdage med 4-5 brugere i gennemsnit, hvilket er for få brugere til tilbuddets budget. I stedet foreslår forvaltningen at anvende tilbuddet til planlagte rehabiliterende gruppeforløb for brugerne. I gruppeforløb vil brugerne i en periode indgå i et fællesskab med andre, hvor der arbejdes målrettet og systematisk for at give dem nye kompetencer og muligheder i tilværelsen mod et meningsfyldt og selvstændigt hverdagsliv. Forløbene vil blive udbudt med aktivitetskalender og tilmelding og vil bl.a. have fokus på at understøtte den basale livsmestring og egenomsorg, det aktive medborgerskab og deltagelse i samfundet samt livskvalitet. Der er allerede gode erfaringer med et pilotprojekt med gruppeforløb og med et større deltagerantal, end der ellers er i det det nuværende Cafe Rose. Gruppeforløbsholdene skal også fungere som forebyggende forløb, som Borgercenter Voksnes Din Indgang København kan henvise til (servicelovens §82a).

De brugere i Café Rose, der fortsat har behov for et åbent, anonymt aktivitets- og samværstilbud, bliver hjulpet over i et andet aktivitets- og samværstilbud i bydelen, fortrinsvis Pegasus. Forvaltningen vurderer derfor ikke, at der er større konsekvenser for brugerne ved ophør af Café Rose som et åbent anonymt tilbud.

Café Rose ledes og drives budgetmæssigt sammen med aktivitets- og samværstilbuddet Kompasset på Sundbygårdsvej på Amager. Det indebærer, at medarbejdere i dag både kan varetage en indsats i Café Rose og Kompasset. Omlægning af Café Rose til alene at lave rehabiliterende gruppeforløb vil medføre nedlæggelse af ca. 1,5 årsværk i driftsfællesskabet Café Rose/Kompasset. Såfremt indstillingen godkendes, vil det i det videre arbejde blive afklaret, hvordan nedlæggelsen af årsværkene skal håndteres.

Socialforvaltningens samarbejde med det private tilbud Pegasus, som drives af WeShelter, bevares. Pegasus har åbent alle hverdage og har i gennemsnit 30-36 unikke brugere om dagen. Tilbuddet drives nu med baggrund i en samarbejdsaftale med Socialforvaltningen, som kan opsiges med ni måneders varsel. Da beløbet i den nuværende samarbejdsaftale overstiger beløbsgrænsen for udbud, vil forvaltningen  formalisere samarbejdet med Pegasus via en driftsoverenskomst. Dette er WeShelter orienteret om. Socialforvaltningen har allerede en driftsoverenskomst med WeShelter om to andre aktivitets- og samværstilbud i København (Offside Sociale Haver og NABO center Amager).

HovedMED har behandlet sagen på møde den 13. maj 2024 og havde ingen bemærkninger.

Forvaltningen foreslår, at de 2,85 mio. kr., som indgår i Café Roses budget årligt, fremadrettet anvendes på følgende måde:

  • 2,05 mio.kr. til driftsfællesskabet Café Rose/Kompasset, hvor en del understøtter de fremtidige rehabiliterende gruppeforløb og drift af Café Rose (1,05 mio.kr.) samt en del fastholder den nuværende sundhedsfremmende rehabiliterende indsats i aktivitets- og samværstilbuddet Kompasset, der bl.a. retter sig mod hjemmeboende borgere, der modtager hjemmehjælp og/eller socialpædagogisk støtte (1,0 mio. kr.).
  • 0,8 mio.kr. som skal indgå i besparelserne, der findes gennem forvaltningens koncernanalyse.

Socialudvalget vedtog i 2016 en større omlægning af aktivitets- og samværstilbudsområdet til borgere med psykisk sårbarhed. Omlægningen omfattede bl.a., at to aktivitets- og samværstilbud i Sydhavnen (det kommunalt drevne Café Rose og det private tilbud Pegasus, som drives af WeShelter) skulle nedlægges og erstattes af ét samlet tilbud i samme område, som skulle i udbud.

Omlægningen af de to tilbud i Sydhavnen og beslutningen om udbud blev ikke iværksat grundet omorganiseringer, ændringer på området og grundet økonomisk usikkerhed for det samlede aktivitets- og samværsområde pga. ophør af statsligt særtilskud, hvilket det daværende Socialudvalg blev orienteret om. Derudover skete der i 2020 en samlet omorganisering af området, hvor alle aktivitets- og samværstilbud blev lagt sammen i et center, nu Center for forebyggende indsatser og Støtte, for at styrke det faglige fokus og kvaliteten på tilbuddene.

Socialforvaltningen arbejder desuden – som en del af koncernanalysen – på en vurdering af den samlede kapacitet af uvisiterede tilbud i Socialforvaltningen. Socialforvaltningen vender retur til Socialudvalget om det i forbindelse med arbejdet med koncernanalysen.

Politisk handlerum

Socialudvalget kan vælge at der kun skal være ét selvstændigt aktivitets- og samværstilbud i området, som enten kan drives kommunalt eller privat. Dette kræver et udbud.

Der er også mulighed for helt at lukke Café Rose og lade den samlede besparelse indgå i koncernanalysen. Såfremt Socialudvalget ønsker denne løsning, vil de blive forelagt en ny sag om lukning af tilbuddet.

Økonomi

Der er ikke nogen økonomiske konsekvenser for kommunens samlede serviceramme. Der er ligeledes ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da midlerne omfordeles imellem tilbud, der i dag er finansieret indenfor samme bevillingsområde, og derudover vil der indgå 0,8 mio. kr. i forvaltningens koncernanalyse.

Videre proces

Hvis udvalget godkender modellen, vil omlægningen af Café Rose ske i løbet af 2024, og forhandling med WeShelter om driftsoverenskomst for Pegasus vil blive igangsat med henblik på virkning fra 1. januar 2025.

Mikkel Boje

                                          / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top