Behovsanalyse 2010-2025
Socialforvaltningen har gennemført en behovsanalyse for at estimere det fremtidige budget- og kapacitetsbehov på socialområdet i Københavns Kommune frem mod 2025. Socialudvalget blev præsenteret for behovsanalysens hovedresultater på budgetseminaret i februar 2017. Socialudvalget forelægges nu behovsanalysen til drøftelse.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager Socialforvaltningens behovsanalyse 2010-2025 (se bilag 1) til efterretning og drøfter mulighederne.
Problemstilling
I 2016 modtog 43.385 københavnere en eller flere ydelser fra Socialforvaltningen, og den gennemsnitlige udgift pr. modtager var 130.474 kr. Samtidig modtog 73 pct. af disse borgere ydelser fra andre af kommunens forvaltninger.
For at kunne styre og sikre en hensigtsmæssig planlægning på socialområdet er der brug for viden om den langsigtede udvikling på socialområdet. Derfor har Socialforvaltningen gennemført en analyse af det fremtidige behov for kapacitet og budget på alle målgrupper indtil 2025. Analysen tager afsæt i historiske tendenser og inddrager den demografiske og socioøkonomiske udvikling. På den baggrund fremskrives forventninger til aktivitet, kapacitet og forbrug på alle målgruppeområder. Fremskrivningerne over en 10-årig periode er forbundet med usikkerhed og er derfor gennemført med to scenarier for hvert område (se bilag 1).
Løsning
Analysen viser, at Københavns Kommune generelt har en overpræsentation af borgere, der er omfattet af sociale risikofaktorer, i sammenligning med landet som helhed. Det er primært på handicapområdet og på området for borgere med sindslidelse, at der estimeres store fremtidige finansieringsbehov og behov for tilvejebringelse af ny kapacitet.
Borgere med handicap: Der estimeres en stigning i målgruppen, så der i 2025 vil mangle 62-165 døgntilbudspladser til borgere med handicap på tværs af børn, unge og voksne. Ligeledes forudses et stort budgetpres, hvorfor der i 2025 vil være et varigt finansieringsbehov på 165-308 mio. kr. Hertil kommer, at anlægsudgifter til etablering af kapacitet ikke er indregnet.
Udsatte voksne (inkl. borgere med sindslidelse): Der forventes en stor stigning i aktiviteten på området som følge af et stigende befolkningstal. Det afføder et finansieringsbehov på 133-210 mio. kr. i 2025, hvor området for sindslidende tegner sig for den største andel. Der vil også være efterspørgsel på ny kapacitet på herberg (89-147 pladser), krisecentre (42-76 pladser) og sindslidende (45-120 botilbudspladser). Hertil kommer, at anlægsudgifter til etablering af kapacitet ikke er indregnet.
Borgere i hjemmeplejen: Der kan være et faldende behov på hjemme- og plejeområdet, men et stigende behov for rehabiliteringspladser. I bedste fald vil området være i budgetbalance i 2025, og i værste fald vil der være et finansieringsbehov på 20 mio. kr.
Udsatte børn og unge: Det ene scenarie viser, at der vil være budgetbalance i 2025, mens det andet scenarie anfører, at der i 2025 kan være et øget budgetbehov på op til 73 mio. kr. I begge scenarier forventes et faldende behov for pladser på forvaltningens døgninstitutioner.
Økonomi
Der indstilles ikke til beslutning. Analysens konklusioner om et stigende kapacitetsbehov på særligt udsatte voksenområdet og handicapområdet vil dog skabe grundlag for fremtidige forslag med økonomiske konsekvenser, fx tilvejebringelse af ny kapacitet.
Videre proces
Socialforvaltningen vil følge op på eventuelle ønsker og perspektiver fremført i forbindelse med Socialudvalgets drøftelse af behovsanalysen. Socialforvaltningen vil endvidere frem mod ultimo 2017 opdatere analysen, så den dækker perioden 2010-2026. I opdateringen vil Socialforvaltningen have et særligt fokus på en yderligere detaljering af kapacitetsbehovet.
Nina Eg Hansen
/Siggi W. Kristoffersen
Beslutning
Kontorchef Siggi Kristoffersen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning og drøftet.
F og Ø afgav følgende protokolbemærkning:
”SF og Enhedslisten sætter pris på denne grundige behovsanalyse, der beskriver et stigende og bekymrende strukturelt underskud på socialområdet. Vi beder forvaltningen om et notat, der beskriver, hvordan København placerer sig ift. prostitutionsområdet.”