Mødedato: 29.03.2017, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på handleplan for styrket myndighedsindsats for udsatte børn og unge

Socialudvalget orienteres om status på ’Handleplanen for styrket myndighedsindsats i sociale sager på børneområdet i København’. Orienteringen er en opfølgning på Socialudvalgets møde den 31. august 2016, hvor Socialudvalget blev præsenteret for handleplanen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager status på handleplan for styrket myndighedsindsats i sociale sager på børneområdet til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen iværksatte i september 2016 en handleplan for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge. Socialudvalget blev orienteret om handleplanen på udvalgsmødet den 31. august 2016, hvor forvaltningen lovede at vende tilbage med en status på handleplanen primo 2017. Socialudvalget får hermed en status på implementeringen af handleplanens tiltag.

Handleplanen blev iværksat, fordi forvaltningens screening af 78 børnesager viste, at der ikke var den fornødne kvalitet i sagsbehandlingen. Der manglede bl.a. dokumentation ift. børnesamtaler og begrundelser for afgørelser om valg af anbringelsessted. Derudover var der også problemer ift. forvaltningens vejledning af de udsatte børn, unge og deres forældre. Screeningen viste dog også, at der var givet klagevejledning i alle skriftlige afgørelser, og der var børnefaglige undersøgelser i alle sager.

De 78 sager var udtaget til brug for Borgerrådgiverens egen drift-undersøgelse af anbringelse og samvær i sociale børnesager. Forvaltningen valgte at screene sagerne, inden de blev sendt over til Borgerrådgiveren og afventer nu Borgerrådgiverens undersøgelse af sagerne.

Lovgivningen på anbringelsesområdet er meget kompleks, og det er en national udfordring, at kommunerne ikke har den fornødne kvalitet i sagsbehandlingen på det sociale børneområde. Det viste Statsrevisorernes beretning om indsatsen over for anbragte børn i august 2016 og det er også erfaringerne fra Socialstyrelsens Den Permanente Task Force, som forvaltningen samarbejder tæt med ift. handleplanen.

Løsning

Forvaltningen er fortsat i gang med at implementere handleplanens tiltag for at styrke myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge.

Screeningen af de 78 sager viste, at der var en række formelle fejl i sagsbehandlingen, som der var behov for at rette op på. Forvaltningen valgte derfor at gennemgå alle anbringelsessager i Borgercenter Børn og Unge for at sikre, at børnene og familiernes retssikkerhed blev varetaget i de enkelte sager. Gennemgangen foregik i efteråret 2016 og blev afsluttet 20. december 2016, hvor der var gennemgået ca. 900 sager. I de sager, hvor der blev konstateret fejl og mangler, har de lokale ledelser vurderet, om der var behov for at rette op på dem. Det indebærer bl.a., at der er truffet nye afgørelser, som forældrene er gjort opmærksomme på, afgørelserne er skrevet i journalen og forældrene har modtaget en klagevejledning. Sagerne er dermed blevet rettet op inden for lovens rammer.  

I det følgende gives en kort status på implementeringen af handleplanens fire spor: 1) Ledelsestilsyn, 2) Faglige standarder, 3) Systematisk kompetenceudvikling og 4) Borgerens Plan.

Ledelsestilsyn

Der er indført ledelsestilsyn to gange årligt i Borgercenter Børn og Unges seks lokale enheder. Formålet med ledelsestilsynene er at give den lokale ledelse indsigt i kvaliteten i sagsbehandlingen og et grundlag for at sikre og udvikle den systematiske myndighedsopgave.

Første ledelsestilsyn er gennemført i januar/februar 2017. Ledelsestilsynet er blevet positivt modtaget og har vist, hvor der lokalt er behov for at styrke kvaliteten af sagsbehandlingen. De lokale ledelser har haft fokus på læringsperspektivet i ledelsestilsynet og har været i tæt dialog med medarbejderne for at overføre læring fra ledelsestilsynet til den daglige praksis med borgeren.

Faglige standarder

Forvaltningen er i gang med at udvikle faglige standarder for sagsbehandlingen i Borgercenter Børn og Unge. De faglige standarder skal skabe klare retningslinjer for sagsbehandlingen og understøtte ledere og medarbejdere i arbejdet med, hvad god sagsbehandling er. De faglige standarder indeholder følgende temaer:

  • Henvisning til lovgrundlaget
  • Dokumentation i CSC Social
  • Beskrivelse af de konkrete arbejdsgange i sagsbehandlingen og samarbejdet mellem de centrale aktører
  • Vedtagne tidsfrister
  • Metoder og redskaber, der understøtter sagsbehandlingen.

Der er udviklet en prototype for de faglige standarder, men deres indhold og form er endnu ikke endeligt fastlagt. Styregruppen for handleplanen forventes at tage stilling til rammen for de faglige standarder snarest muligt.

Systematisk kompetenceudvikling

Handleplanen for styrket myndighedsindsats indebærer en omlægning af den faglige og ledelsesmæssige praksis i Borgercenter Børn og Unge. Handleplanen understøtter dette ved at systematisere kompetenceudviklingen for både medarbejdere og ledere.

Forvaltningen samarbejder med Professionshøjskolen Metropol om at udvikle et nyt koncept for intro- og mentorforløb for nye socialrådgivere. Formålet er at støtte og kvalificere de nyansatte til opgavevaretagelsen med fokus på kvalitet, systematik og lovoverholdelse. Derudover ønsker forvaltningen at styrke rekruttering og fastholdelse af sagsbehandlere. Metropol har i januar 2017 interviewet de sidste nyansatte, og på den baggrund er der udviklet et nyt koncept for intro- og mentorforløb i Borgercenter Børn og Unge. Konceptet vil blive afprøvet i maj/juni 2017 og vil blive evalueret og justeret, hvorefter det vil blive fast praksis for nyansatte.

Borgercenter Børn og Unges afdelingsledere og koordinatorer har i efteråret 2016 deltaget i feedforward kursus for at styrke lærings- og feedbackkulturen. Derudover er der medio 2017 planlagt juraworkshops for afdelingsledere og koordinatorer.

I 2. halvår 2017 vil der blive arrangeret en workshop med KL, som har fokus på redskaber til tæt faglig ledelse, og hvad det indebærer og betyder i praksis.

Borgerens Plan

Udviklingen af Borgerens Plan understøtter handleplanens øvrige tiltag og sætter fokus på en mere sammenhængende, koordineret og helhedsorienteret indsats for og med borgerne i Borgercenter Børn og Unge. Aktuelt afprøves Borgerens Plan på tre cases med følgende fokus:

  • Afprøvning af nyt fælles faglig værktøj, der integrerer de nuværende skemaer i et forenklet og borger-/brugervenligt format
  • Afprøvning af relationel koordinering som samarbejdsmodel med fokus på de borgerrettede virkninger af en optimering af de tværgående arbejdsprocesser
  • Afprøvning af et mere systematisk fokus på børne– og ungeinddragelse i sagsarbejdet (bl.a. med inspiration fra KL/Børns Vilkår)

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Borgerrådgiveren forventes snarest at afslutte sin egen drift-undersøgelse af sager om anbringelse og samvær i Borgercenter Børn og Unge. Socialforvaltningen vender tilbage, når Borgerrådgiverens endelige rapport foreligger.  

 

Nina Eg Hansen

                                       / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top