Status på tiltag på Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager Socialforvaltningens status på arbejdet med ensomhed, sikkerhed, ledelse og dokumentation på botilbuddene Røde Mellemvej og Sundbygårdsvej til efterretning.
Problemstilling
I december 2015 modtog Socialforvaltningen en socialtilsynsrapport for det botilbud, der dengang hed Sundbygård og bestod af to underliggende tilbud. Sundbygård er i dag opdelt i to selvstændige tilbud, henholdsvis Sundbygårdsvej (almene boliger) og Røde Mellemvej (servicelovsboliger). Af tilsynsrapporten fremgik tre vilkår for godkendelse af tilbuddet (ny målgruppebeskrivelse, opdeling af økonomien i delbudgetter og opdeling i to selvstændige tilbud), samt en række udviklingspunkter til med fokus på overgreb imellem beboerne, inddragelse af beboere i fællesskaber og beskæftigelse og en for høj prioritering af arbejdet med dokumentation.
Socialforvaltningen handlede på Socialtilsynets vilkår for godkendelsen. I forlængelse af Socialtilsynets bemærkninger iværksatte Socialforvaltningen i starten af 2016 en bredere undersøgelse af tilbuddene for at få et godt grundlag for at arbejde med socialtilsynets udviklingspunkter. Undersøgelsen viste, at der var behov for yderligere handling i forhold til at forebygge og mindske ensomhed blandt beboerne; forbedre sikkerheden; tydeliggøre rollefordelingen mellem botilbuddenes ledelser og ledelsen af Center Amager; samt at reducere dokumentationsopgaven.
Socialudvalget blev orienteret om undersøgelsen d. 20. april 2016. Socialudvalget fik herudover d. 8. september 2016 en orientering om tilsynsrapporter fra tilsyn på de to tilbud i foråret og sommeren 2016. Efterfølgende har Socialtilsynet været på uanmeldt besøg på Røde Mellemvej og Sundbygårdsvej i november 2016. Forvaltningen har modtaget en tilsynsrapport fra de to tilbud i januar 2017 (bilag 1 og 2), der blandt andet indeholder fire opmærksomhedspunkter, som tilsynet vil have fokus på i forbindelse med et besøg igen i marts 2017.
Løsning
Socialforvaltningen har siden tilsynsbesøget i 2015 arbejdet med at styrke den socialfaglige indsats for beboerne på Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej. Både på tilbuddene og centralt er der iværksat en række tiltag, der skal imødekomme de identificerede udviklingspunkter. Desværre må det konstateres, at arbejdet ikke har givet tilstrækkelige resultater hurtigt nok. På den baggrund vil der fremadrettet blive sat ind med konsultativ bistand fra den centrale del af Socialforvaltningen, når eksempelvis Socialtilsynet påpeger behov for væsentlige tiltag. Der vil blive givet støtte og vejledning om tiltag, der kan sikre hurtigere resultater for borgerne, og der vil der blive udarbejdet en handleplan for at sikre en god proces for hurtig genopretning.
Følgende er en status på de fire indsatsområder: ensomhed, sikkerhed, ledelse og dokumentation.
Ensomhed: Med henblik på at opprioritere de sociale aktiviteter og fællesskabet er der på baggrund af sidste års brugertilfredshedsundersøgelse igangsat en række indsatser med fokus på ensomhed. Der arbejdes med rekruttering af frivillige og tilbud om aktiviteter for beboerne i samarbejde med Frivilligcenter Amager. Der har blandt andet været afholdt julehygge, udflugt til Den Blå Planet, Madskolen ’Jorden Rundt’ og et arrangement juleaften. Der foretages desuden flere fælles udflugter end tidligere, og beboerne støttes til at deltage i individuelle aktiviteter uden for botilbuddene. Hertil kommer nye tiltag i aktivitets- og samværstilbuddet Kompasset, som fx strukturerede forløb om hhv. sundhed og beboerdemokrati. Derudover er der igangsat et ensomhedsprojekt, hvor medarbejdere og beboere sammen undersøger baggrunden for beboernes oplevelse af ensomhed og finder løsninger på problemerne. De efterfølgende tilbagemeldinger fra medarbejderne har været positive, både vedrørende fællesaktiviteter og bedre én-til-én kontakt. Der er nu nyindrettede fælleslokaler på Røde Mellemvej til spisning, ophold og aktiviteter. På Sundbygårdsvej er de spisestuer, der tidligere kun var åbne i udvalgte tidsrum, nu gjort frit tilgængelige. Der arbejdes derudover på, at fællesarealerne i højere grad indbyder til at blive brugt.
Socialforvaltningen vil fortsat have fokus på arbejdet med ensomhed på de to tilbud. I 2017 vil der især være fokus på indretning af fælleslokaler, inddragelse af frivillige, individuel livsmestring og beboernes evne til at indgå i fællesskaber.
Sikkerhed og tryghed: Flere beboere med risikoadfærd er flyttet til andre botilbud, som bedre kan hjælpe dem med at håndtere deres problemstillinger, jf. status på handleplanen for socialpsykiatrien, der også forelægges Socialudvalget d. 15. marts 2017. Herudover har forvaltningen skærpet kravene til sikkerhed og haft fokus på forebyggelse af vold og trusler. I den forbindelse er retningslinjerne for sikkerhed blevet revideret, og brandsikkerheden er blevet undersøgt. Der udsendes nu information om risikovurderinger til alle medarbejdere i Center Amager, så alle medarbejdere kan møde beboerne på bedste vis. På de to tilbud foretages ugentligt kontrol af overholdelsen af sikkerhedsprocedurerne. Hertil kommer, at aften- og nattevagterne er opnormeret og flyttet ind i selve botilbuddene, så de er mere synlige. På Sundbygårdsvej er der nu opsat overvågningskameraer på udendørsarealerne.
Socialforvaltningen har færdiggjort en politik for forebyggelse af vold og trusler i starten af 2017. Politikken skal bruges som inspiration til, hvordan der kan arbejdes med forebyggelse af vold og trusler. Politikken indeholder samtidig forvaltningens sikkerhedsmæssige krav og procedurer til centre, tilbud og myndighed. Ombudsmanden besøger Røde Mellemvej i forbindelse med sit landsdækkende tilsyn på forskellige botilbud i marts 2017, og vil i den forbindelse have fokus på sikkerhed på botilbuddene og forholdene omkring ind- og udskrivning i psykiatrien.
Ledelse: Ledelsen arbejder fortsat på at omstille tilbuddet og dens faglighed til bedre at understøtte beboerne, både i forhold til deres somatiske og psykiske vanskeligheder, men også i forhold til, at beboerne deltager i aktiviteter og fællesskaber. Derudover er det besluttet, at Center Amagers ledelse og administration flytter væk fra botilbuddet for at tydeliggøre ansvars- og opgavefordelingen mellem denne og ledelsen på de to botilbud. Den endelige udflytning afventer forhold vedrørende økonomien til tilpasning af det nye lejemål. Det er forventningen, at udflytningen kan ske i løbet af foråret 2017. Derudover har forvaltningen etableret en formel struktur for inddragelse af medarbejdere og faglige organisationer gennem personalemøde med Medstatus. Der er desuden fokus på opkvalificering af ledelsen, der er i gang med at gennemføre diplomuddannelser i ledelse og modtager supervision.
Dokumentation: For at sikre, at medarbejdernes tidsforbrug til dokumentation reduceres væsentligt, og en større del af personaleressourcerne anvendes i det konkrete arbejde med beboerne, har ledelsen på de to botilbud, sammen med medarbejdere udarbejdet et skema til den fremadrettede dokumentation og en model for kvalitetssikring heraf. På et opsamlingsmøde med tillidsrepræsentanter, botilbudsledere og centerledelsen i november 2016 blev det oplyst, at medarbejderne oplevede, at tiden brugt på dokumentation var blevet væsentligt mindre det sidste halve år, men at der fortsat er behov for fokus på eksempelvis kadencen for opfølgning.
Uanmeldt tilsynsbesøg i november 2016
Overordnet fastholder Socialtilsynet de konklusioner, der er udarbejdet ved tidligere tilsyn i 2016, hvor tilbuddet fik en lav score i flere indikatorer i Kvalitetsmodellen, hvilket indikerer en samlet lav kvalitet i tilbuddet. Socialtilsynet bemærker imidlertid, at der har været en positiv udvikling siden sidste besøg. Det bemærkes eksempelvis, at der nu er større fokus på fællesskaber samt indretning af fællesrum, og at tilbuddet samarbejder med og yder støtte til relevante sundhedsydelser, således at borgerne tilbydes og sikres en helhedsorienteret somatisk indsats.
Socialtilsynet kommer på et anmeldt tilsyn igen i marts 2017, hvor der vil være fokus på fire opmærksomhedspunkter: 1) sygefravær og personalegennemstrømning, 2) gennemsigtighed i tilbudsleders kompetencer, 3) evaluering af tværgående misbrugsindsats og 4) opmærksomhed på beboernes sundhedstilstand. Status herpå fremgår af bilag 3. Socialudvalget vil blive orienteret om resultatet af det opfølgende tilsynsbesøg.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget forelægges en opfølgende status på arbejdet ultimo 2017.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning.