Mødedato: 29.02.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udmøntning af budget 2012: Omstilling af døgninstitutionsområdet

Se alle bilag
Socialudvalget skal tage stilling til udmøntning af omstilling af døgninstitutionsområdet jf. forslag S101b: Omstilling af døgninstitutionsområdet fra Budget 2012.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender,
  1. at de 8 akutpladser bliver på Frederiksholm, og Skodsborg bliver en afdeling under Ertodeto til psykisk syge unge
  2. at finansiering af 3,15 mio. kr. til ombygning af Skodsborg indgår i overførelsessagen for regnskab 2011
  3. at finansiering af 3,15 mio. kr. til ombygning af Skodsborg søges tilvejebragt inden for Socialudvalgets ramme, hvis der ikke opnås finansiering i overførelsessagen. Finansieringsforslag vil blive udarbejdet i forbindelse med april-prognosen, hvor der sker omplacering af varigt mindreforbrug i regnskab 2011.

  4. at planerne for anvendelse af Skodsborg bortfalder, hvis der ikke opnås finansiering af anlæg. 

Problemstilling

Med budget 2012 er der vedtaget en omstilling af døgninstitutionsområdet for udsatte børn og unge (forslag S101b). Omstillingen indebærer opsigelse af driftsoverenskomsten med Skodsborg Observations- og Behandlingshjem, kommunalisering af Hjulmagerstien, nedlæggelse af 4 akutpladser og omstilling af Frederiksholm og Emdrupgård. I forbindelse med udmøntningen er det blevet tydeligt, at forudsætningerne for at etablere en akutafdeling i Skodsborg ikke længere er tilstede. I det følgende beskrives et ændret forslag for Skodsborg, og der gives en status på udmøntningen af de andre tiltag i forslag S101b.

Løsning

I det følgende beskrives, hvordan forvaltningen vil udmønte omstillingen af døgninstitutionsområdet.

Frederiksholm
Frederiksholm er pr. 1. januar 2012 omstillet fra en akutinstitution til et nyt fleksibelt anbringelsestilbud for 0-18-årige. Der er i den forbindelse udarbejdet nye beskrivelser af de ydelser, som Frederiksholm kan levere, i form af familieorienterede indsatser, der foregår både i hjemmet og på institutionen. Det drejer sig om familierettet støtte, aflastning og back-up til sikkerhedsplaner. Da Frederiksholm er en fleksibel institution, vil ydelserne løbende ændre sig i takt med efterspørgslen. I det følgende beskrives kort de ydelser, som Frederiksholm i første omgang tilbyder.

Frederiksholm kan fremover tilbyde en indsats til familier, hvor barnet/den unge almindeligvis ville have været akutanbragt. Indsatsen vil være tilrettelagt ud fra den enkelte familie, men i udgangspunktet vil der være tale om to pædagoger, som hjælper forældre og barn/ung i en kortere periode. Støtten til forældrene og barnet/den unge kan bestå i:
  • At yde bedre omsorg i situationer, der er særlig vanskelige for forældrene. 
  • At samarbejde med og kontakte andre offentlige instanser 
  • At trække på familiens netværk
  • At en pædagog drager omsorg for barnet/den unge i aftalte tidsrum.
  • Særlig udviklingsstøtte for barnet/den unge

Frederiksholm kan også tilbyde forskellige former for aflastningsophold for at forebygge og undgå anbringelser. De planlagte aflastningstilbud kan bestå i, at barnet/den unge har et værelse på Frederiksholm, som kan benyttes efter aftale. Det kan også bestå i, at Frederiksholm yder støtte i spidsbelastningssituationer, eksempelvis afhentning efter skole/fritid, spisetider osv. Barnet eller den unge kan opholde sig på Frederiksholm om eftermiddagen/aftenen, men sove hjemme. Der vil ligeledes blive tilbudt åbne aflastningspladser, som kan anvendes mere ad hoc, når barnet eller den unge har brug for det. Desuden kan Frederiksholm tilbyde aflastning til familien, som kan få støtte i morgen- og/eller aftensituationen eller pædagogerne kan lave aktiviteter med barnet, så forældrene aflastes imens.

Derudover kan Frederiksholm også fungere som back-up og støtte i sager, hvor der er lavet en sikkerhedsplan som alternativ til en anbringelse. En sikkerhedsplan beskriver, hvordan der kan skabes sikkerhed for barnet i den konkrete sag og dermed undgå en anbringelse. Sikkerhedsplanen kan også bruges i hjemgivelsessager, hvor det er nødvendigt at skabe tilstrækkelige forandringer til, at barnet igen kan være i sikkerhed hos sine forældre. Med en sikkerhedsplan får forældrene en mulighed for at beholde barnet hjemme, såfremt de indgår i et tæt samarbejde med forvaltningen, og får skabt forandringer der viser alle, at barnet er i sikkerhed.

En sikkerhedsplan indeholder konkrete regler for alle tænkelige situationer i barnets hverdag; i hjemmet, i skolen, på legepladsen, i bilen osv. Derudover indeholder sikkerhedsplanen også instrukser for sikkerhedspersoner, aftaler om besøg og pasning af barnet samt beskrivelser af, hvordan barnet orienteres om sikkerhedsplanen. Sikkerhedsplaner kan anvendes i høj-risiko sager og fungerer som et alternativ til anbringelser. Frederiksholms indsats i forbindelse med en sikkerhedsplan vil altid være aftalt i forhold til den konkrete sag.


Akutpladser

Antallet af akutpladser på Frederiksholm er reduceret fra tolv til otte, men forvaltningen foreslår, at akutpladserne ikke flyttes til Skodsborg, som det ellers var planlagt. Årsagen er, at belægningen på akutområdet har været præget af store udsving i 2011. Den gennemsnitlige belægning på akutområdet var 70 % i 2011 der er budgetteret med 90 % belægning, men i december 2011 og januar 2012 var der fuldt belagt og endda overbelægning i perioder. Forvaltningen har undersøgt de akutindskrivninger, der var i december og januar, og der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at den høje belægning vil fortsætte. Der har tværtimod været tale om et sammenfald af begivenheder, hvor andre af forvaltningens institutioner af forskellige årsager har haft ledige pladser. De store udsving i belægningen gør, at det er sårbart at placere en mindre akutafdeling i Skodsborg. Forvaltningen vil følge belægningen på akutområdet tæt i 2012 for at vurdere udsvingene.

Hvad sker der med børnene og de unge?
Hvis Frederiksholm beholder sine akutpladser, vil der ikke ske væsentlige ændringer for de børn og unge, som allerede er anbragt på Frederiksholm. Den eneste ændring vil være, at der fremover vil være flere børn og unge på Frederiksholm, fordi institutionen også vil tilbyde fleksible anbringelser. Bygningerne er store nok til at rumme begge dele, og der vil være mulighed for at skærme enkelte børn og unge, hvis de har brug for det.

Emdrupgård
Emdrupgård vil fremover kunne tilbyde kortvarige og intensive behandlingsforløb, hvor der arbejdes med evidensbaserede programmer, familiebehandling og løsningsfokuserede metoder som f.eks. ART, PMTO, MST eller lign. Der er nedsat en arbejdsgruppe som er ved at afklare, hvilke metoder der konkret skal anvendes og lave et koncept for institutionen med inspiration fra MultifunC. Tore Andreassen, som er manden bag MultifunC, har sagt ja til at yde arbejdsgruppen sparring undervejs, så konceptet for Emdrupgård tilpasses målgruppen, som vil være yngre og have færre risikofaktorer end på MultifunC. Omstillingen indebærer, at 8 ud af 16 døgnpladser nedlægges på Emdrupgård, og medarbejderne skal opkvalificeres, så de kan arbejde efter de nye metoder. Omstillingen af Emdrupgård forventes at være færdig 1. september 2012, da der er behov for en større ombygning, før institutionen er egnet til de nye behandlingsforløb.

Hvad sker der med børnene?
Der er på nuværende tidspunkt kun indskrevet 8 børn på Emdrupgård, fordi institutionen er ved at forberede sig til omstillingen. Det skal sammen med de anbringende myndigheder vurderes, om de anbragte børn fortsat skal være på Emdrupgård efter omstillingen, eller der skal planlægges udslusningsforløb. Forvaltningen bestræber sig på at gøre omstilling af Emdrupgård så skånsom som muligt for de børn, der allerede er anbragt på institutionen. Der kan dog være behov for at flytte børnene midlertidigt, hvis generne fra ombygningen bliver for store.

Hjulmagerstien

Bestyrelsen for den selvejende institution Hjulmagerstien har accepteret forvaltningens tilbud om at blive kommunaliseret og efterfølgende indgå i den hybelinstitution, som etableres i løbet af 2012. Kommunaliseringen er sket pr. 1. januar 2012 og Hjulmagerstien er overgået fra Center for udsatte og kriminalitetstruede unge til Center for akutinstitutioner, som den nye hybelinstitution hører under. Kommunaliseringen har ingen konsekvenser for de unge, som er indskrevet i Hjulmagerstiens lejligheder.

Hjulmagerstien vil fremadrettet indgå i den hybelinstitution, som er ved at blive etableret under Center for akutinstitutioner. Hybelinstitutionen indebærer en samling af forvaltningens værelser og hybler til udsatte unge, som i dag er placeret i henholdsvis Børnefamiliecenter København og Center for Akutinstitutioner.

Københavns Kommune har overtaget alle Hjulmagerstiens medarbejdere i form af en virksomhedsoverdragelse i henhold til Lov om lønmodtagernes retsstilling ved virksomhedsoverdragelse (LBK nr. 710 af 20. august 2002 – virksomhedsoverdragelsesloven). Hjulmagerstien orienterede alle sine medarbejdere med brev den 24. november 2011 og ved mundtlige orienteringsmøder. Hjulmagerstien orienterede i den forbindelse også de relevante faglige organisationer om virksomhedsoverdragelsen. Alle medarbejdere har i starten af januar 2012 modtaget nye ansættelsesbeviser, hvoraf det fremgår, at medarbejderne bevarer deres hidtidige anciennitet og bevarer samme løn- og arbejdsvilkår som før kommunaliseringen.  

Københavns Kommune er indtrådt som lejer i alle Hjulmagerstiens lejemål med virkning fra 1. januar 2012. Hjulmagerstien nedlægges som selvejende institution, i overensstemmelse med Hjulmagerstiens vedtægter, når overdragelsen er tilendebragt, og regnskabet for 2011 er godkendt af Københavns Kommune.


Hvad sker der med de unge?
Hjulmagerstiens kommunalisering har ikke umiddelbart indflydelse på de unges anbringelse eller ophold på institutionen.

Skodsborg Observations- og Behandlingshjem
Forvaltningen har den 7. oktober 2011 skrevet til Kristelig Forening til Bistand for Børn og Unge (KFBU) om opsigelse af driftsoverenskomsten vedrørende Skodsborg Observations- og Behandlingshjem. Opsigelsen sker med et varsel på ni måneder med virkning fra 1. november 2011, så aftalen er bragt til ophør senest 31. juli 2012.

KFBU ønsker ikke at videreføre Skodsborg Observations- og Behandlingshjem efter opsigelsen af driftsoverenskomsten. Forvaltningen er i gang med at afvikle institutionen sammen med KFBU, så der tages bedst muligt hensyn til de anbragte børn. Medarbejderne er ansat af KFBU, som derfor står for opsigelse af medarbejderne. Forvaltningen vil løbende holde opfølgningsmøder med KFBU for at følge med i afviklingen af institutionen.

Hvad sker der med børnene?
I starten af februar 2012 er der indskrevet syv børn i alderen 0 til 6 år, hvoraf fire af dem er fra Københavns Kommune. Forvaltningen har orienteret Børnefamiliecenter København og de øvrige anbringende kommuner om, at der er behov for at finde alternative løsninger til børnene. Skodsborg har i alle syv sager udarbejdet et forslag til et videre forløb, hvor mange af børnene anbefales at komme i familiepleje. Forvaltningen har tidligere anbefalet, at alle børn er udskrevet inden udgangen af februar 2012 af hensyn til, at der skal være tilstrækkelig personaledækning på institutionen. For fire af de tilbageværende børn er der således planlagt udskrivning inden 29. februar, men de sidste tre børn mangler stadig en endelige afklaring af deres videre forløb. Forvaltningen og Skodsborg har derfor sikret, at der fortsat er tilstrækkelig personaledækning til, at institutionenen også er åben i marts, så de tilbageværende børn undgår unødige anbringelsesskift.   

Ny målgruppe i Skodsborgs bygninger
Forvaltningen ønsker, at Skodsborgs bygninger fremover skal bruges til en afdeling af Ertodeto til psykisk syge unge i alderen 12-17 år. Forvaltningen har i 2011 oplevet en stigende efterspørgsel efter pladser til psykisk syge unge (piger). Det har særligt været unge, som ikke vil kunne trives i de eksisterende unge-grupper på Ertodeto, eller som har behov for afskærmning i et mindre miljø. Ertodeto har svært ved at håndtere disse unge i de eksisterende lokaler, og har derfor i flere tilfælde været nødt til at afslå at indskrive de unge. Ertodetos afdelinger på Jacob Michelsens Minde ligger ca. 2 km fra Skodsborgs bygninger, og der er derfor gode muligheder for at bruge Skodsborg som en satellit til Ertodeto.

Forvaltningen foreslår, at Ertodetos nuværende 8 dagpladser omstilles til 4 døgnpladser, da der ikke er tilstrækkelig efterspørgsel efter dagpladserne, hvilket bekræftes af Børnefamiliecenter København. De 4 døgnpladser placeres i Skodsborgs bygninger, og kan blive en afdeling til piger med psykiske og psykiatriske vanskeligheder, da forvaltningen oplever særlige udfordringer med denne målgruppe. Den nye afdeling vil så vidt muligt arbejde efter evidensbaserede metoder fra eksempelvis Norge, hvor det er mere udbredt inden for det psykiatriske felt.

Den nye afdeling af Ertodeto på Skodsborg kan også bruges til at etablere en delvist lukket afdeling. Etableringen af delvist lukkede afdelinger indgår i forvaltningens forslag til budget 2013, hvor forvaltningen netop ønsker at etablere en delvist lukket afdeling i tilknytning til Ertodeto. Årsagen er, at Ertodeto i dag oplever unge, som forlader institutionen for at prostituere sig eller på anden måde gøre skade på sig selv. Ved at etablere en delvist lukket afdeling, vil der være mulighed for at tilbageholde den unge i særlige kritiske situationer. Delvist lukkede afdelinger kan anvendes til børn og unge mellem 12 og 17 år. På den delvist lukkede afdeling er det muligt at låse yderdøre og vinduer i en afgrænset periode eller fastholde den unge fysisk. Det er Børn og Ungeudvalget, der træffer afgørelse om, at et barn eller en ung skal anbringes på en delvist lukket afdeling. Anbringelsen på den delvist lukkede afdeling kan vare i op til fem dage af gangen og højst 30 dage om året.

Der er brug for en ombygning af Skodsborgs bygninger, før de kan anvendes til andet end spæd- og småbørn, da der eksempelvis er badeværelser, der er indrettet med toiletter i børnehøjde, badekar til børn og indbyggede pusleborde. Forvaltningen har fået en arkitekt til at gennemgå bygningerne. Gennemgangen viser, at det vil koste cirka 3,15 mio. kr. at bygge Skodsborg om. Ombygningen indebærer nye badeværelser og generel opdatering af lokalerne. Tilsynet har flere gange kommenteret, at Skodsborgs bygninger er af ældre dato og nedslidte. Forvaltningen arbejder ud fra, at stueetagen kan bruges til administration og fælleslokaler, mens 1. og 2. sal indrettes til de unge og med enkelte rum til medarbejderne. Der vil være behov for 0,8 mio. kr. til indkøb af inventar, da det nuværende er målrettet spæd- og småbørn.

Ifølge lokalplanens bestemmelser skal Skodsborgs bygninger bruges til børnehjem. Det har tidligere været normalt, at børn boede på børnehjem indtil de fyldte 18 år og blev myndige. Forvaltningen vurderer derfor, at Skodsborgs bygninger kan bruges til 0-18-årige.

Økonomi

Finansiering af ombygning af Skodsborgs bygninger indgår i overførelsessagen for regnskab 2011. Hvis der ikke opnås finansiering via overførelsessagen, vil forvaltningen finansiere ombygningen inden for socialudvalgets egen ramme i forbindelse med april-prognosen, hvor der sker omplacering af varigt mindreforbrug i regnskab 2011. De øvrige økonomiske konsekvenser af omstillingen er beskrevet i forslag S101b, der er vedlagt som bilag 1.

Videre proces

Forvaltningen vil udmønte omstillingen af døgninstitutionsområdet, som beskrevet i løsningsafsnittet.


                                    Anette Laigaard    /   
                                                                        Ane Kristine Christensen 

Beslutning

Kontorchef Ane K Christensen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt

Til top