Mødedato: 29.01.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Lovbestemte tilbud i Socialforvaltningen uden visitation

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget præsenteres for en oversigt over forvaltningens egne og private/selvejende tilbud, hvor det fremgår, om der er tale om lovbestemte opgaver og i hvilket omfang. Socialudvalget har bedt om oversigten på baggrund af efterårets drøftelser af de strukturelle ubalancer og det økonomiske pres på Socialforvaltningens område. Der er tale om en omfattende liste, selvom oversigten kun omfatter tilbud, som borgerne ikke skal visiteres til. Det har ingen budgetmæssige konsekvenser for tilbuddene, om de står på listen eller ej, ligesom listen heller ikke siger noget om den menneskelige og faglige værdi af tilbuddene.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager orienteringen til efterretning

Problemstilling

Socialudvalget har i løbet af efteråret 2019 haft en række drøftelser om de strukturelle ubalancer og det økonomiske pres i Socialforvaltningen. På den baggrund har Socialudvalget bedt om at få en oversigt  over forvaltningens tilbud, hvor det fremgår, om de er baseret på lovbestemte ydelser og i hvilket omfang.

Serviceloven er en rammelov, der sætter de overordnede rammer for, hvilke ydelser og tilbud kommunerne er forpligtet til at yde. Selve bestemmelserne er i de fleste tilfælde ikke nærmere præciseret, hvilket giver et kommunalpolitisk fortolknings- og handlerum. Det gør det muligt at fastsætte lokale serviceniveauer i kommunerne samtidig med, at der er mulighed for at tilpasse hjælpen til den konkrete situation og udvikle ydelserne i takt med den faglige udvikling.

Det kommunale handlerum vil dog over tid blive indsnævret i takt med, at der f.eks. kommer praksisafgørelser fra Ankestyrelsen. Det kan have betydning for nogle af de bestemmelser i Serviceloven, hvor der står, at kommunerne ”kan” tilbyde en ydelse og indebære, at ydelsen i praksis bliver lovpligtig for kommunerne.  

Selvom et givent serviceniveau ikke er fastlagt i serviceloven, kan et tilbud godt have en høj værdi for brugerne.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet en oversigt (bilag 1), der viser de af forvaltningens tilbud, som borgerne ikke skal  visiteres til. Desuden indgår der private og selvejende tilbud, som forvaltningen yder støtte til – herunder tilbud med midlertidige bevillinger, der er afsat i forbindelse med de senere års budgetforhandlinger.

Tilbuddene er opdelt efter følgende kategorier:

  • Tilbud, hvor der er lovbestemmelse om, at kommunerne kan oprette tilbud
  • Lovbestemte skal-opgaver, men hvor kommunerne selv bestemmer omfanget og hvor der ikke visiteres til tilbuddet. 

Der er tale om en omfattende liste, selvom oversigten kun omfatter tilbud, som borgerne ikke skal visiteres til. Det har ingen budgetmæssige konsekvenser for tilbuddene, om de står på listen eller ej, ligesom listen heller ikke siger noget om den menneskelige og faglige værdi af tilbuddene.

Oversigten viser, at størstedelen af forvaltningens tilbud er baseret på lovbestemte skal-opgaver, men hvor kommunerne selv bestemmer omfanget og hvem, der skal levere ydelsen. Derudover er der enkelte tilbud, som er baseret på en bestemmelse om, at kommunerne kan oprette tilbuddet, men flere af dem vedrører andre områder som f.eks. beskæftigelse, sundhed eller frivilligt arbejde.

Selvom omfanget af en ydelse ikke er fastsat i lovgivningen, er det ikke ensbetydende med, at selve ydelsen kan undlades som en del af kommunens samlede ydelseskatalog. Hvis Socialudvalget ønsker at justere på tilbud, hvor indholdet ikke er lovbestemt, skal det derfor først afklares, om det reelt er muligt. Dette sker bl.a. ved at gennemgå relevante praksisafgørelser og retspraksis på området.

Udarbejdelse af oversigten

Forvaltningen har udarbejdet oversigten ved at tage udgangspunkt i de af forvaltningens tilbud, som borgerne ikke visiteres til. Derfor indgår der f.eks. ikke botilbud og behandlingstilbud. Derudover indgår der private og selvejende tilbud, som ved de seneste år budgetaftaler har fået midlertidige bevillinger.

Forvaltningen har ikke haft mulighed for at gennemgå alle tilbud enkeltvis i forhold til faglighed, målgruppe og evt. relevante praksisafgørelser mv. på de enkelte områder for at afklare det specifikke indhold af tilbuddet og dermed afklare det konkrete indhold af ydelserne.

En del af tilbuddene leverer flere forskellige ydelser, som er baseret på forskellige bestemmer i Serviceloven.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil arbejde videre med at kvalificere oversigten over forvaltningens ydelser.

 

Nina Eg Hansen

                  / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og vicekontorchef Karin Munk Petersen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top