SSP Afrapportering af urolige områder - 1. halvår af 2015
Socialudvalget præsenteres hermed for en status, udarbejdet af SSP København, over områder i København, der i løbet af første halvår af 2015 har været præget af uroligheder.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
- at Socialudvalget tager afrapportering af urolige byområder for 1. halvår af 2015 til efterretning.
Problemstilling
SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi med det formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP-Sekretariatet, som betjener SSP København, udarbejder to gange om året en status over urolige byområder samt en årlig afrapportering, som beskriver generelle tendenser i udviklingen.
Denne indstilling indeholder den halvårlige status, som viser udviklingen i urolige områder i byen i 1. halvår af 2015.
Løsning
Det er SSP Sekretariatets vurdering, at uro skabt af grupper af unge under 18 år har været på et gennemsnitligt niveau i 1. halvår af 2015, Københavns størrelse og ungesammensætning taget i betragtning. Uro skabt af 18 til 25-årige har i perioden været på et lavt niveau.
Ved særlige alvorlige hændelser udarbejdes der omgående en akut SSP beredskabsplan, som er koordineret af SSP Sekretariatet, og som indeholder en fælles handleplan mellem kommunens forvaltninger og Københavns Politi for, hvordan den aktuelle situation skal gribes an. Antallet af beredskabssituationer i 1. halvår af 2015 har været på et højt niveau. I syv tilfælde har akutberedskabet været aktiveret. Til sammenligning var der i 2014 i alt 6 situationer, hvor akutberedskabet blev aktiveret.
Der afrapporteres under tre overskrifter:
- Akutte beredskaber i 1.halvår af 2015.
- Bydele præget af uro forvoldt af unge under 18 år
- Bydele præget af uro forvoldt af unge over 18 år
Idet der vil være overlap mellem de situationer, der beskrives, vil der forekomme gentagelser.
Akutte beredskaber i 1.halvår af 2015.
18.-19. februar. Ydre Nørrebro
Terrorhændelsen ved Krudttønden og Den Jødiske Synagoge har skabt utryghed i hele København. Der blev udarbejdet en akuthandleplan i forbindelse med terrorhandlingen med det formål at genskabe tryghed hos børn og unge, tilbyde tryghedsskabende dialog til forældregrupper, etablere kontakt til og dialog med 18+ grupperinger for at forhindre modreaktioner samt vejlede personale i deres dialog med børn og unge. De bærende elementer i handleplanen var dialogmøder på 30 skoler, dialog med familier, dialog i 18+ centre, vejledning til personale i skoler og klubber, forældremøder samt synligt og tryghedsskabende politi. Handleplanen har haft den ønskede effekt.
20. april. Valby
I Valby medførte en volds- og frihedsberøvelsessag overfor en ung, begået af andre unge, stor utryghed i lokalområdet og en bekymring for, at der ville opstå uro blandt ungegrupper. Der blev på den baggrund igangsat en SSP akuthandleplan med det formål at håndtere og genskabe trygheden for ofret og dennes familie, koordinere indsatser overfor gerningsmændene, gå i dialog med bekymrede borgere samt genskabe trygheden i området. Handleplanen omfattede støtte til ofret og dennes familie, øget politipatruljering, hjemmebesøg og ungemøder i ungdomsklubben. Handleplanen har haft den ønskede effekt.
24. april. Tingbjerg
En gruppe af unge 12-17 årige har skabt uro, bl.a pga. konflikter med busselskaber, institution og en gruppe af unge fra en nabokommune. Formålet med akuthandleplanen var at genskabe trygheden for lokale medarbejdere, beboere og erhvervsdrivende, herunder at sikre driften af de ordinære tilbud. Der har været en dialog med områdets unge, hvorved konflikternes årsag blev afdækket. Endvidere er der sket brobygning og fastholdelse i klubtilbud, været kontakt til forældre samt været øget gadeplansindsats og synligt politi. Den akutte uro er bragt til ophør, men der er fortsat behov for de tryghedsskabende indsatser.
22. maj. Indre Nørrebro
På baggrund af et knivdrab på en 19-årig mand, som var tilknyttet en kriminel gruppering, udarbejdede SSP ledergruppen en SSP akuthandleplan. Formålet var at forhindre konfrontationer mellem kriminelle grupperinger og ungegrupperinger samt forebygge eventuel uro blandt unge i forbindelse med bisættelsen af den dræbte. Indsatsen bestod bl.a. dialog med de unge, øget gadeplansindsats, synligt politi, hjemmebesøg og information til skoler og institutioner. Handleplanen har haft den ønskede effekt.
10. juni. Bispebjerg
På baggrund af konfrontationer mellem unge i alderen 13-19 år og politiet og beboere, blev der lavet en akuthandleplan, med det formål at forhindre yderligere uro og genskabe trygheden i lokalområdet. Handleplanen omfattede dialogbaseret og kriminalpræventiv politipatruljering, hjemmebesøg, øget gadeplansindsats og aktiviteter i klubber. Handleplanen har haft den ønskede effekt. Indsatsen fortsætter året ud.
17. juni. Vanløse
En gruppe unge i alderen 13 til 15 år var i konflikt med to af bydelens ungdomsklubber. Der blev udarbejdet en handleplan med det formål at stabilisere situationen i og omkring ungdomsklubberne. Indsatserne omfattede bl.a. hjemmebesøg, screening af de unge, øget patruljering af lokalpolitiet og fokuseret gadeplansindsats. Uroen blev bragt til ophør.
7. oktober 2014. Voldparken
Handleplanen fra 2014 for Voldparken, som er rettet mod unge der har en utryghedsskabende adfærd i området, blev forlænget. Handleplanen indebærer bl.a. gadeplansindsats, dialog med målgruppen af unge, erhvervsdrivende, beboere og beboerforeninger, tryghedsskabende politiindsats og hjemmebesøg. Handleplanen er afsluttet, men enkelte elementer i handleplanen fortsættes.
Bydele præget af uro forvoldt af unge under 18 år
I seks tilfælde har grupper af unge under 18 år skabt uro.
Uroen fordeler sig i fire forskellige bydele:
-
Indre by
-
Vanløse
-
Bispebjerg
-
Brønshøj/Husum/Vanløse/ Bellahøj
I Indre by har der været et større slagsmål mellem grupper på 15 til 20 unge i alderen 13 til 14 år.
I Vanløse har en gruppe på 10 til 13 unge i alderen 13-15 år været i konflikt med to af områdets klubber.
I Bispebjerg har ca. 30 unge på 13 til 19 år været i konfrontation med beboere, politiet og forbipasserende med stenkast, ildspåsættelse og hensynsløs kørsel.
I Tingbjerg har en gruppe af 12-20 unge i alderen 12 til 17 år skabt uro i området. Gruppen, suppleret med yderligere 15-20 løst tilknyttede 12 til 15-årige, har været i konflikt med en institution, busselskab, borgere samt unge fra en nabokommune.
I Voldparken har en gruppe på 20 unge i alderen 15 til 18 år begået hærværk og skabt utryghed i nærmiljøet ved åbenlys rygning af hash.
I Bellahøj har en gruppe af unge under 18 år været utryghedsskabende i lokalområdet, hvor de har begået hærværk, foretaget ildspåsættelser og chikane af borgere.
I alle ovenstående situationer har SSP København iværksat indsatser, hvoraf flere var af længerevarende karakter. Den akutte uro er i alle tilfælde bragt til ophør, og der arbejdes stadig i enkelte bydele med længerevarende indsatser.
Bydele præget af uro forvoldt af unge over 18 år
Der har været to hændelser fordelt på to områder, hvor grupper af over 18-årige har skabt uro:
-
Brønshøj/Husum/Vanløse/ Tingbjerg
-
Indre Nørrebro
I det ene tilfælde har grupper været i konflikt med og/eller lavet hærværk mod institutioner og chikaneret borgere i Voldparken, Brønshøj/Husum og Tingbjerg. Her er det en gruppe af voksne, der sammen med en gruppe af under 18-årige er utryghedsskabende, chikanerer næromgivelserne, herunder beboere, institutioner og unge under 18 år. I det andet tilfælde udspringer uroen af knivdrab af en 19 årig mand på Indre Nørrebro, som fører til konflikt mellem grupper af voksne kriminelle fra København og Odense. Der blev iværksat en akut handleplan, som er beskrevet ovenfor.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget modtager i foråret 2016 afrapportering for 2. halvår af 2015 samt den årlige årsafrapportering fra SSP.
/ Mie Rohde Laursen
Beslutning
Vicekontorchef Mie Rohde Laursen, Tommy Laursen, Sekretariatschef for SSP-København, og Klaus Scheibye, leder af Døgnvagten, deltog under punktets behandling.
Punktets behandling blev indledt med oplæg af Tommy Laursen, Sekretariatschef for SSP-København.
Indstillingen blev taget til efterretning.