Mødedato: 28.10.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på omlægningen af aktivitets- og samværstilbud

Se alle bilag

Socialforvaltningen har efter Socialudvalgets ønske igangsat en samskabelsesproces for udviklingen af byens aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelse. Socialudvalget skal orienteres om status på processen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget tager status på samskabelsesprocessen for udviklingen af aktivitets- og samværstilbud til borgere med sindslidelse til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget vedtog den 24. juni 2015, at udviklingen af aktivitets- og samværstilbuddene skulle ske gennem en samskabelsesproces, og at udvalget i midten af oktober skulle have en status på processen. Samskabelsesdialogen har nu været i gang siden begyndelsen af september med mange involverede og gode input.

Udviklingen af aktivitets- og samværstilbuddene i København skal ses i sammenhæng med den aktuelle udvikling på det socialpsykiatriske område. Borgere med psykiske lidelser bor i højere grad end tidligere i selvstændige boformer, og man arbejder i dag mere på at styrke den enkeltes tilknytning til uddannelse, arbejde og lokalsamfundet. Dertil kommer, at den demografiske udvikling i København betyder, at der kommer flere borgere med psykiske lidelser. Udviklingen stiller nye krav til Københavns Kommunes aktivitets- og samværstilbud og var en del af baggrunden for, at Socialudvalget den 21. januar 2015 fastlagde fem principper for en udvikling af aktivitets- og samværstilbuddene:

Københavnere med psykiske lidelser skal opleve

  • At aktivitets- og samværstilbuddene i højere grad styrker borgernes individuelle recoveryproces
  • At der er en større sammenhæng mellem tilbuddene og de øvrige støttetilbud i psykiatrien
  • At der er en større sammenhæng i støtteindsatsen på tværs af forvaltninger og sektorer
  • At blive inkluderet mere i samfundslivet
  • Færre men større aktivitets- og samværstilbud


Principperne underbygges af fire faglige spor, der blev vedtaget af Socialudvalget den 24. juni 2015. Med udgangspunkt i lokale behov, eksisterende tilbud og udviklingspotentialer er hvert socialpsykiatrisk center ansvarligt for at drive udviklingen af ét spor:

  • Spor 1: Psykisk sårbare unge, uddannelse og beskæftigelse (Center Nørrebro) 
  • Spor 2: Livsstilsændringer og sundhed (Center Amager)
  • Spor 3: Udvikling af metoder til strukturerede forløb (Center City)
  • Spor 4: Understøttelse af samvær, netværk og aktive borgere (Center Nordvest)

Løsning

Socialforvaltningen planlagde henover sommeren en samskabelsesproces, der skal understøtte udviklingen af aktivitets- og samværstilbuddene. Processen blev i begyndelsen af september skudt i gang med lokale workshops. Centercheferne fra de fire lokalområder driver samskabelsen med støtte fra Socialforvaltningens øvrige enheder, der også understøtter processen gennem afvikling af workshops og interviews.

Processen
Der har i september måned været afholdt to workshoprunder i hver bydel. På Nørrebro er der desuden afholdt én workshop målrettet ældre brugere (i alt er der afholdt ni workshops). Deltagerne på de ni workshops har været brugere, pårørende, medarbejdere, ledere og samarbejdspartnere fra eksempelvis regionen, politiet og fra andre forvaltninger i kommunen.  

I workshoprunde ét arbejdede hver bydel med sit eget faglige spor. Formålet med workshoppen var at få drøftet udfordringer og behov i forhold til fremtidens aktivitets- og samværstilbud. I anden workshoprunde havde man i højere grad fokus på rammerne for aktivitets- og samværstilbuddene, hvor man drøftede åbningstider, brugergruppe, afstand, størrelse og indretning. Socialforvaltningen vurderer, at de afholdte workshops er forløbet godt. Der har generelt været et stort fremmøde, og der er indsamlet konstruktive input til det videre forløb.

Enkelte deltagere har udtrykt utilfredshed med tempoet og kompleksiteten på workshoprunde to. Derudover var workshop et i Nordvest præget af, at der var et meget stort antal tilmeldte. Det betød bl.a., at man sad mange ved hvert bord, og derfor havde deltagerne sværere ved at komme til orde og fremsætte deres egne budskaber. 

Tabel 1 viser antallet af fremmødte deltagere på de enkelte workshops. Flere borgere deltog på mere end en workshop, så der er ikke tale om unikke deltagere.

Tabel 1

Workshoprunde 1

Antal deltagere

Heraf ca. antal brugere

Procentandel brugere

Center Nørrebro

76

30

39 %

Center NV

118

78

66 %

Center Amager

78

20

25 %

Center City

50

13

26 %

 










Workshoprunde 2

Antal deltagere

Heraf ca. antal brugere

Procentandel brugere

Center Nørrebro

57

17

30 %

Center NV

96

33

34 %

Center Amager

49

13

26 %

Center City

44

7

16 %












Parallelt med de første ni workshops er der foretaget individuelle interviews med nuværende og potentielle brugere af aktivitets- og samværstilbuddene i hver bydel. Der er gennemført syv gruppeinterviews med to-fem deltagere og fire individuelle interviews med nuværende brugere af tilbuddene. Derudover er der foretaget 23 interviews med potentielle brugere af aktivitets- og samværstilbuddene.

I begyndelsen af oktober igangsatte hvert center et lokalt arbejde på baggrund af input fra de afholdte workshops og fra interviews. Arbejdet skal generere to scenarier for den fremtidige lokale organisering, det faglige indhold og placering af bydelens aktivitets- og samværstilbud. Centrene har selv valgt, hvilken proces de har ønsket i denne fase, herunder inviteret relevante aktører til at deltage. Scenarierne skal præsenteres og bearbejdes på en tredje runde af workshops og derefter danne grundlag for et oplæg til Socialudvalget om organisering af aktivitets- og samværstilbuddene 2. december 2015. Se desuden bilag 2 for en samlet oversigt over samskabelsesprocessen.

Udover workshops og interviews har andre parter, uafhængigt af denne samskabelsesproces, afholdt Psykiatritopmøde og en konference om fremtiden for psykiatribrugere og væresteder på Amager. Aktivitets- og samværstilbuddene blev ikke drøftet særskilt ved de to arrangementer. Socialforvaltningen har aftalt med arrangørerne bag konferencen, at modtage input fra konferencen vedr. aktivitets- og samværstilbuddene og at det kan inddrages i det videre arbejde med fremtidens aktivitets- og samværstilbud i København. Derudover har en gruppe brugere afholdt brugermøde den 11. oktober, og der er indkaldt til brugermøde den 24. oktober 2015. Arrangørerne opfordrer til et fælles nej til lukning af små væresteder. Forvaltningen deltog ikke på de afholdte møder,som var for brugere, men inddrager input fra møderne i det videre arbejde.

Temaer og tendenser
Nedenfor er en kort liste med hovedtendenser fra de afholdte workshops – set på tværs af byen. Der henvises til bilag 1 for en mere detaljeret gennemgang af de budskaber, deltagerne har bragt frem på de ni workshops, samt links til referater fra de afholdte workshops.

  • Aktivitets- og samværstilbuddene skal bidrage til at modvirke stigmatisering og bidrage til at nedbryde tabuer omkring psykiske lidelser
  • Aktivitets- og samværstilbuddene skal tilbyde relevante og kvalificerede aktiviteter for borgeren, herunder sociale aktiviteter
  • Aktivitets- og samværstilbuddene skal yde støtte og rådgivning til den enkelte bruger og understøtte bruger til bruger kontakt
  • Aktivitets- og samværstilbuddene skal bidrage til at gendanne et netværk for den enkelte og arbejde med den enkeltes følelse af at høre til
  • Aktivitets- og samværstilbuddet skal bygge bro til det omkringliggende samfund
  • Aktivitets- og samværstilbuddene skal tænke frivillige og peer-to-peer ind i organiseringen af tilbud og aktiviteter.
  • Hvis aktivitets- og samværstilbuddene skal være større, er det nødvendigt, at der i det enkelte tilbud etableres mindre rum og overvejes, hvordan indretningen kan skabe en tryg og hjemlig stemning.
  • Hvis afstanden til aktivitets- og samværstilbuddet bliver længere, kan vi hjælpe borgeren med personlig støtte – telefonisk og via følge/hente ordninger – samt koordinerede møde/opsamlingssteder.
  • Vi skal skabe synlighed omkring de forskellige aktivitets- og samværstilbud, åbningstider, aktiviteter og indhold.
  • Vi skal koordinere åbningstider og tilbyde støtte uden for åbningstider – fx gennem telefonisk hotline, rådighedsvagt hos personlige kontaktpersoner, chatforum og udgående teams.

Der er på workshoppene udtrykt bekymring for, at der kommer store aktivitets- og samværstilbud, og nogle deltagere havde forstået det sådan, at Socialforvaltningen ønsker at udvikle ét stort aktivitets- og samværscenter på én fysisk adresse i hver af de fire bydele. Forvaltningen er gået i dialog med deltagerne omkring dette og har betonet, at ambitionen er en faglig omstilling fra enkelte lokale tilbud med egen faglig ramme til én samlet tilbudsvifte, hvor tilbuddene samarbejder og supplerer hinanden i forhold til fagligt indhold, aktiviteter, åbningstider mv. Med omstillingen ønskes også en mere jævn fordeling af tilbud på tværs af byen.  

I forbindelse med afslutningen af kommunens budgetforhandlinger var der utilfredshed med, at tilbuddene Milepælen og Thorvaldsen ikke havde fået forlænget deres midlertidige bevillinger. Det blev på workshoppene forklaret, at beslutningen ikke havde noget med den aktuelle samskabelsesproces at gøre. Medarbejdere fra de pågældende to aktivitets- og samværstilbud har deltaget i begge workshoprunder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen fortsætter samskabelsesprocessen. Der afholdes en tredje workshop i alle centre i perioden 2. til 6. november 2015 for alle interesserede. Her vil de udarbejdede scenarier blive præsenteret og danne grundlag for en drøftelse og konkretisering af bydelens ønsker til den fremadrettede organisering og indholdet i bydelens aktivitets- og samværstilbud. Dato, tidspunkt og sted for tredje workshoprunde er følgende:

  • Amager: Mandag den 2. november 2015 kl. 16:15- 19:15 i Festsalen på Sundbygård, Sundbygårdsvej 1, 2300 Kbh. S
  • Nørrebro: Tirsdag den 3. november 2015 kl. 16.15-19.15 på Thorupgården, Thorupsgade 8, 2200 Kbh. N.
  • City: Torsdag den 5. november 2015 kl. 16.15 – 19.15,  Lyrskovgade 10-12, 1758 Kbh. V.
  • Nordvest: Fredag den 6. november kl. 13-16, Biblioteket på Rentemestervej 76, 2400 Kbh. NV.

Forslag til den endelig organisering af aktivitets- og samværsområdet forelægges Socialudvalget den 2. december 2015. Forslaget vil beskrive, hvilke tilbud der fremover skal være i de enkelte lokalområder, og hvordan områderne – med udgangspunkt i samskabelsesprocessen – vil arbejde med Socialudvalgets fem principper.

Anette Laigaard 

                            /
                                    Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og kontorchef Jan Jensen deltog under punktets behandling.

Erik Olsen, LAP København, var inviteret ind på udvalgsmødet for at give oplæg om samskabelsesprocessen i forbindelse med omlægningen af aktivitets- og samværstilbuddene.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Enhedslisten afgav protokolbemærkning, som det Konservative Folkeparti og Venstre tilsluttede sig, om at
”Enhedslisten er uenig i målsætningen om ”færre, men større enheder”. Nærvær, tryghed og omsorg samt brugerstyring er kerneværdier og særlig vigtige principper for aktivitets- og væresteder.”

Til top