Mødedato: 28.10.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afvikling af nødboliger og etablering af herbergspladser til unge hjemløse (godkendelse)

Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningen afvikler otte nødboliger efter servicelovens § 80 og etablerer seks pladser i tilknytning til det kommende herberg til unge, der blev afsat midler til i budgetaftalen for 2015.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender afvikling af otte nødboliger på Svendborggade.
  2. at Socialudvalget godkender etablering af seks herbergspladser på Svendborggade.

Problemstilling

Socialforvaltningen har et antal nødboliger efter servicelovens § 80, med en manglende belægning, der forventes at være varig. Derfor ønsker forvaltningen at afvikle i alt otte nødboliger på Svendborggade, der ligger i samme ejendom som kvindekrisecentret Egmontgården.

Forvaltningen mangler at finde placering til seks herbergspladser til unge. De seks pladser er de resterende af i alt 20 herbergspladser, der blev afsat midler til i budgetaftalen for 2015. Forvaltningen ønsker at etablere de seks pladser på Svendborggade, hvor de otte nødboliger ligger nu. De resterende 14 pladser placeres på Nøjsomhedsvej på Østerbro.

Løsning

Afvikling af nødboliger på Svendborggade
Med afviklingen af de otte nødboliger opnås en reduktion af overskydende kapacitet. De otte nødboligerne er en del af i alt 23 nødboliger efter Servicelovens § 80 på Svendborggade. Nødboligernes målgrupper er københavnere, der akut og uforudset har mistet deres bolig, eksempelvis ved tilfælde af brand eller fogedudsættelse. For at komme i betragtning til en nødbolig må borgeren ikke have andre problemer end boligproblemet, og det er et krav, at borgeren ikke selv har mulighed for midlertidigt eller varigt at løse sit boligproblem.

Nødboligerne bruges i dag i et mindre omfang end hidtil. Forvaltningen vurderer, at det er et resultat af, at der er sket et fald i antallet af fogedudsættelser, hvilket medfører et mindre behov for nødboliger. Derudover er flere borgere forsikrede, hvorfor de i forbindelse med mistet bolig, eksempelvis i forbindelse med brand, kan få hjælp fra deres forsikringsselskab. Endvidere følger forvaltningen tæt op i forhold til at hjælpe beboere i nødboliger videre til egen bolig, hvilket bidrager til et godt flow. Endelig har en betydelig del af de borgere, som akut står uden bolig, samtidig sociale problemer og er derfor ikke i målgruppen for nødboligerne. De henvises i stedet til en herbergsplads efter § 110 i serviceloven.

Samlet set betyder det, at der det seneste halve år har været et betydeligt fald i nødboligernes belægning, hvilket har frigjort kapacitet på Svendborggade. Forvaltningen forventer, at den faldende efterspørgsel efter nødboliger er udtryk for en blivende tendens og vurderer derfor, at de 15 resterende nødboliger kan dække behovet.

Etablering af seks herbergspladser på Svendborggade
Forvaltningens oprindelige plan om at placere de seks herbergspladser i et lejemål i Skt. Hans Gade har efter længere tids forhandlinger måtte opgives. Udlejer vil ikke godkende anvendelsen af lejemålet til herbergspladser.

I stedet for placeringen i Skt. Hans Gade kan etableringen af de seks herbergspladser med fordel placeres på Svendborggade, hvor de otte overskydende nødboliger pt. ligger. Etableringen af de seks pladser vil opfylde aftalen om etablering af 20 herbergspladser til unge, som er en del af budgetaftalen for 2015.

Beliggenheden på Østerbro er god, idet der er kort afstand til de 14 pladser på Nøjsomhedsvej, der blev godkendt på Socialudvalgsmøde d. 2. september 2015. Den korte afstand betyder kortere transporttid for medarbejdere mellem de to adresser.

Forvaltningen vurderer derudover, at placeringen af herbergspladser til unge i samme bygning som kvindekrisecentret ikke er uforeneligt. De to tilbud vil have hver deres indgang.

Økonomi

Afviklingen af de otte nødboliger giver en årlig besparelse på 490 t.kr. svarende dels til Socialforvaltningens andel af huslejebetalingen, dels til færre lønudgifter til drift af nødboligerne. Besparelsen kan realiseres fra 1. januar 2017 og vil indgå i oplægget til omstillingsbidrag på udsatteområdet i forbindelse med budget 2017.

Ombygning og indretning af de seks herbergsplads på Svendborggade er ikke forbundet med merudgifter, idet der ved budgetaftalen for 2015 er afsat midler til formålet.

Således er der afsat 7,1 mio. kr. i samlet anlæg i 2015-2017 til etablering af 20 herbergspladser. Heraf er ca. 5,5 mio. kr. afsat til de 14 pladser på Nøjsomhedsvej, og de resterende ca. 1,6 mio. kr. kan anvendes til de resterende seks pladser (jf. BR-beslutning, sag nr. 2015-015122)

Der er desuden afsat 4,3 mio. kr. fra 2015 og frem i driftsmidler til de 20 herbergspladser.

Videre proces

Godkender Socialudvalget afviklingen af nødboligerne og etableringen af herbergspladserne, vil Socialforvaltningen gå i gang med etableringen. Pladserne forventes klar inden juli 2016.

Anette Laigaard 

                                    / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top