Status på samskabelse omkring hjemløshed blandt unge
Socialforvaltningen og tre fonde har forberedt et samskabelsesinitiativ for unge i hjemløshed. Socialudvalget gives her en status på arbejdet.
Socialudvalget blev d. 16. september 2015 givet en orientering om et samskabelsesinitiativ omkring Sundholm. Der er ikke nogen direkte sammenhæng mellem de to initiativer.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
1. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens orientering om samskabelse omkring unge hjemløse til efterretning.
Problemstilling
I København er 365 unge mellem 18 og 29 år ramt af hjemløshed (SFI, 2015). De unge har svært ved at bryde med hjemløsheden, der bremser et liv i bevægelse, et liv med uddannelse og beskæftigelse, og dermed et liv levet på deres egne præmisser.
Hjemløshed er et problem Socialforvaltningen ikke kan løse alene. Forvaltningen ser derfor et stort potentiale i at styrke samarbejdet med eksisterende partnere og involvere nye. Det kan eksempelvis være samarbejde om boligløsninger, jobs og etablering af gode fællesskaber for de unge. Derfor igangsatte Socialforvaltningen, Bikubenfonden, Realdania og Helsefonden forarbejdet til et samskabelsesinitiativ, der skal nedbringe hjemløsheden blandt unge. Her gives Socialudvalget en status.
Løsning
Første skridt - forundersøgelse og mobilisering
Socialforvaltningen og de tre fonde igangsatte en forundersøgelse, som inddrog erfaringer fra udsatte unge, NGO’er, virksomheder, forskere og fagpersoner. Undersøgelsen afdækkede strukturelle, systemmæssige og individuelle forhold, der har indflydelse på hjemløshed blandt unge. Derudover blev eksisterende viden på området samt interessentfeltet kortlagt. Undersøgelsens resultat var en rapport med forslag til indsatsområder, jf. bilag 1 og 2.
Formålet var at skabe et fælles vidensgrundlag og at mobilisere relevante aktører om en fælles forståelse af udfordringerne på hjemløseområdet. Rapportens resultater er efterfølgende blevet formidlet til de involverede aktører.
Foranalysen tydeliggjorde potentialet i en mere sammenhængende og koordineret indsats på tværs af aktører og sektorer med relevans for hjemløseområdet. Denne sammenhængende indsats skal ske med udgangspunkt i fælles mål og tilgange, der sikrer, at igangsatte aktiviteter understøtter hinanden. Konkret ser forvaltningen et potentiale i at udvide mulighederne omkring de unge i det igangværende Ungeprojekt, der består af en tværgående myndighedsindsats, bostøtte og opsøgende arbejde. Disse unge har også brug for et sted at bo, et job at stå op til og fællesskaber at indgå i. Forvaltningen forventer, at dette kan realiseres, hvis det lykkes at gøre de rigtige aktører til en del af initiativet og organisere deres indsatser efter fælles mål og vision.
Næste skridt - etablering og organisering af initiativet
Socialforvaltningen arbejder nu videre med fondene om at få et egentligt samskabelsesinitiativ omkring de unge i gang. Blandt andet nedsættes en styregruppe og følgegruppe for initiativet. Disse vil blive understøttet af en sekretariatsfunktion, der skal stå for strategiplanlægning, projektledelse og kommunikation. Indsatsen etableres i første omgang i København, men det er ambitionen, at indsatsen på sigt skal rumme landets øvrige kommuner.
Bikubenfonden har afsat 3,3 mio. kr. til initiativet. Midlerne er sat af til videre etablering og organisering af initiativet samt bidrag til indsatser. Realdania og Helsefonden er fortsat interesserede i området. Imidlertid er en yderligere konkretisering af eventuelle tiltag nødvendig, før der kan gives tilsagn om konkrete bidrag.
Socialforvaltningen bidrager først og fremmest med igangværende og nye tiltag på hjemløseområdet, der kan samtænkes med kommende indsatser, så disse understøtter hinanden. Forvaltningen bidrager desuden også med viden, sparring og data om målgruppen.
Socialforvaltningen er allerede på vej med relevante initiativer, der vil kunne samskabes omkring, herunder etablering af en storbylandsby i København (Overførselssagen 2015) og midlertidige containerboliger på midlertidige grunde i København (Budget 2014). Hertil kommer etablering af et Aktivitetshus med Ungdommens Røde Kors og andre organisationer. Her hjælper kommunen med at finde ledige og rette kvadratmeter til formålet og bidrager som sparringspart.
Deltagere i samskabelsesinitiativet kan bidrage med konkrete indsatser som eksempelvis etablering af boligløsninger, jobtilbud eller netværksskabende aktiviteter. Derudover kan man bidrage med finansiering af den organisatoriske del af det videre arbejde.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Arbejdet med organisering og involvering af flere parter i initiativet samt igangsættelse af konkrete initiativer er fokus i den kommende tid. Socialudvalget vil i foråret 2016 få næste status.
Anette Laigaard
/ Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning.