Mødedato: 28.10.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Hjemløsetællingen 2015 (orientering)

Se alle bilag
Det nationale forskningscenter for velfærd (SFI) tæller hvert andet år antallet af hjemløse i Danmark, herunder antallet i Københavns Kommune. Socialudvalget skal orienteres om den seneste tælling, der blev offentliggjort i september 2015.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager orienteringen om SFI’s hjemløsetælling 2015 til efterretning.

Problemstilling

SFI tæller hvert andet år antallet af hjemløse i Danmark, herunder antallet i Københavns Kommune. Her gives en sammenfatning af hjemløsetællingen 2015 og udviklingen siden tællingen i 2009. Vedlagt er endvidere en uddybet orientering om tællingens resultater med forvaltningens bemærkninger til tællingen i forhold til udviklingen på hjemløseområdet.

Løsning

Antallet af hjemløse borgere i Danmark i uge 6 i 2015 er opgjort til i alt 6.138 personer. Det er 5 pct. flere end ved kortlægningen i 2013, svarende til en stigning på 318 personer. Siden 2009 har stigningen været 23 pct. som det fremgår af tabel 1. I København blev der dog registreret et mindre fald fra 1.581 i 2013 til 1.562 personer ramt af hjemløshed i 2015. Dermed er Københavns andel af landets hjemløse faldet fra 30 pct. i 2009 til 25 pct. i 2013.                                            

Tabel 1: Udviklingen i antal hjemløse i Danmark og København

Hjemløsetællingen

2009

2011

2013

2015

Ændring 2009-2015

Hele landet

4.998

5.290

5.820

6.138

23 pct.

København

1.494

1.507

1.581

1.562

5 pct.

Københavns andel af landets Hjemløse

30 pct.

28 pct.

27 pct.

25 pct.

-16 pct.


Hvor det ved tællingen i 2011 var usikkert, om den registrerede stigning afspejlede en reel stigning, eller om den var udtryk for et stigende samfundsmæssigt fokus på hjemløseproblematikken i forbindelse med Hjemløsestrategien 2009-2013, lader det nu til, at stigningen er reel. Stigningen ses i det meste af landet, og den er i øvrigt markant større i de kommuner, der ikke deltog i Hjemløsestrategien.

At flere udsatte københavnere har en bolig er et af Socialudvalgets pejlemærker. Delmålene er blandt andet, at der er færre hjemløse københavnere - også blandt de unge.

Socialforvaltningen arbejder blandet andet med at nedbringe hjemløsheden ved at igangsætte tidlige og forebyggende indsatser før de sociale problemer fører til hjemløshed for borgerne. Eksempelvis er der igangsat opsøgende, koordinerende og rådgivende indsatser for at nedbringe antallet af udsættelser af egen bolig. Hertil kommer det igangværende Ungeprojekt, der har fokus på at sikre sammenhæng på tværs af myndighedsindsatserne, herunder at forhindre at udsatte unge ender i hjemløshed i forbindelse med overgangen til voksenlivet. Socialforvaltningen har også fokus på den akutte hjemløshed, og har derfor forskellige tilbud til hjemløse med særlige sociale problemer. Det kan være problemer i relation til arbejdsmarkedet, gæld, det omgivende samfund, familien, trusler, vold og/eller misbrug eller en kombination af forskellige psykosociale problemstillinger. Forvaltningen råder over egne tilbud og har driftsoverenskomst med en række selvejende herberger beliggende i kommunen.

Formålet er at støtte københavnere i hjemløshed til en mere permanent boligsituation samt at øge den hjemløses livskvalitet, tro på fremtiden og en bedre sundhedstilstand.

Den fortsatte høje andel hjemløse i København vurderes imidlertid at være en kombination af både individuelle forhold som psykisk sygdom og misbrug, som gør sig gældende for en stor del af borgere ramt af hjemløshed, og strukturelle forhold. I den forbindelse vurderes den aktuelle boligsituation i København især at være en barriere for at hjælpe borgerne ud af hjemløshed.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget får forelagt en opfølgende indstilling med anbefalinger til håndtering af udviklingen på hjemløseområdet i forbindelse med budget 2017.


Anette Laigaard

                      /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning om, at

Det Konservative Folkeparti (C) og Venstre (V) tager SFIs tal til efterretning. Især glæder C og V sig over, at den frygt, som nogle har udtrykt vedr. kontanthjælpsreformens konsekvensener for unge ml. 18-25, har vist sig ubegrundet. Der er ikke stigende hjemløshed for denne gruppe i perioden 2013-2015. C og V ser frem til at indgå i forhandlinger for at komme ungdomshjemløshed i København til livs.”

Til top