Mødedato: 28.05.2008, kl. 16:15

Handleplaner til bekæmpelse af fattigdom og fattigdommens konsekvenser

Handleplaner til bekæmpelse af fattigdom og fattigdommens konsekvenser

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 28. maj 2008

 

 

15.      Handleplaner til bekæmpelse af fattigdom og fattigdommens konsekvenser

SUD 254/2008  J.nr. 254/2008

 

 

 

Socialforvaltningen har udarbejdet et forslag til handleplaner til bekæmpelse af fattigdom og fattigdommens konsekvenser samt et forslag til opfølgning på handleplanerne og fattigdomsgrænsen, som udvalget bedes godkende.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget vælger, hvilke tiltag fra a til j der skal arbejdes videre med i forhold til budgetforhandlingerne 2009.

2.                  at Socialudvalget godkender, at forslaget til opfølgning på handleplanerne og vedligeholdelse af fattigdomsgrænsen bringes videre til budgetforhandlingerne for 2009.

3.                  at Socialudvalget godkender, at der afholdes møde med Beskæftigelsesudvalget med henblik på, at der træffes fælles beslutning om tiltag a, d og e.

4.                  at Socialudvalget tager handleplan 9 til efterretning.

5.                  at Socialudvalget tager handleplan 10 til efterretning.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 28. maj 2008

Punktet blev udsat fra mødets start.

 

Problemstilling

Socialudvalget har d. 6. februar 2008 (SUD 34/2008) besluttet, at Socialforvaltningen skal udarbejde forslag til 10 handleplaner. På baggrund af handleplanerne 1 til 8 har Socialforvaltningen udarbejdet 10 forslag til tiltag samt et forslag til opfølgning på handleplanerne og vedligeholdelse af fattigdomsgrænsen (bilag 2). Derudover er analyserne jf. handleplan 9 og 10 blevet gennemført. Socialforvaltningen ønsker, at Socialudvalget, med udgangspunkt i de 10 tiltag, beslutter, hvilke tiltag, der skal arbejdes videre med i forhold til budgetforhandlingerne 2009, godkender at forslaget til opfølgning på handleplanerne og fattigdomsgrænsen bringes videre i forhold til budgetforhandlingerne 2009 samt tager de 2 analyser på baggrund af handleplan 9 og 10 til efterretning (bilag 3).

 

Løsning

På baggrund af "Analyse af levevilkår og fattigdom i Københavns Kommune" og de af Socialudvalget vedtagne handleplaner (SUD den 6. februar 2008, SUD 34/2008) har Socialforvaltningen udarbejdet 10 konkrete forslag til tiltag (Bilag 2), der skal medvirke til at reducere antallet af fattige og afbøde fattigdommens konsekvenser:

 

Handleplan

Tiltag

1. En ekstraordinær skræddersyet beskæftigelses- og integrationsmæssig indsats i forhold til fattige indvandrere og efterkommere.

 

 

 

 

a) 2 brobygningsteams i belastede bydele ift. under 25 årige – opsøge de unge, formidle praktik- og arbejdspladser samt motivationsarbejde (5 mio. kr. årligt)

 

i) 4 formidlingscentre i belastede bydele. Opsøge fattige, formidle kontakt til forvaltning og frivillige organisationer (5 mio. kr.)

 

b) Dag-til-dag tilbud: Fortsættelse af Grundlæggerne på Sundholm (2 mio. kr. årligt)

 

g) Dag-til-dag tilbud: Madlavning eller håndarbejde, etniske kvinder (3 mio. kr. årligt)

 

c) Dag-til-dag tilbud: Møbelbutik og istandsættelse, kontanthjælpsmodtagere (3 mio. kr. årligt)

 

d) Mikrolån (2 mio. kr. årligt)*

2. En særlig målrettet beskæftigelses- og opkvalificeringsindsats i forhold til fattige kontanthjælpsmodtagere.

 

 

 

 

3. Opdyrke flere job til udsatte grupper.

4. Særlig familierådgivning til familier med problemer som følge af dårlig økonomi

h) 4 familienetværk (1 mio. kr. årligt)

5. Styrkelse af aktiviteter og tilbud, som er rettet mod at forbedre helbredet hos de langtidsfattige og permanent fattige

e) Sundhedsbehandling på jobcentrene (4,5 mio. kr. årligt)

6. Øge opmærksomheden omkring de isolerede langtidsfattige sociale relationer

f) Besøgsvenner (1 mio. kr. årligt)

7. En forebyggende indsats i forhold til personer i risiko for at havne mere langvarigt i fattigdom

j) Økonomisk skadestue – gælds- og økonomirådgivning, opsøgende arbejde (5 mio. kr. årligt)

8. En forbedring af den daglige økonomiske situation via økonomi- og gældsrådgivning

*) Der er sendt en forespørgsel til Statsforvaltningen med henblik på at klarlægge, om tiltaget kan rummes indenfor Kommunalfuldmagten. Vi har endnu ikke modtaget svar på denne he nvendelse.

 

I forlængelse af tiltag j. Økonomisk skadestue skal det bemærkes, at Velfærdsministeriet i udmøntningen af satsreguleringspuljen 2008 har besluttet at etablere en frivillig gældsrådgivning i København i 2008. Der er over en 4-årig periode bevilget i alt 16 mio. kr. til formålet. Rådgivningen skal bemandes af frivillige medarbejdere – blandt andet fra den finansielle sektor (se bilag 9 om Udmøntning af satsreguleringspuljen for 2008).     

 

De ovenstående tiltag er udarbejdet indenfor rammerne af 8 af de 10 handleplaner, som Socialudvalget har vedtaget (se bilag 2. Det skal bemærkes at bilag 3 indeholder en mere grundig gennemgang af alle tiltagene i afsnit 3-12). De sidste 2 handleplaner er ikke egentlige handleplaner, men analyser, som Socialforvaltningen efterfølgende har gennemført (se bilag 3, afsnit 1 og 2).

 

Målgruppen for tiltagene er de mellemlangtids- og langtidsfattige, som i 2005 udgjorde cirka 34.000 personer. Der ses bort fra de korttidsfattige, da de ikke er i Socialforvaltningens målgruppe. I tiltagene er der derudover et særligt fokus på:

·        Kontanthjælpsmodtagere, indvandrere/efterkommere og børnefamilier, da de er særlig ramt af fattigdom

·        De "stille" fattige eller den usynlige fattigdom, som analysen blandt andet kastede lys på. Med de stille fattige menes personer eller familier, der lever med en trang økonomi, men hvor der ikke er massive sociale, psykiske eller fysiske problemer.  

 

Derudover er der lagt vægt på:

·        At udvikle ekstra tiltag, som kan øge og fokusere Socialforvaltningens indsats.

·        Tiltag som kan sættes ind lokalt og målrettet.

·        Tiltag som bygger på eksisterende erfaringer.

 

Socialforvaltningen har også udarbejdet et forslag til opfølgning på handleplanerne og vedligeholdelse af fattigdomsgrænsen, hvor det foreslås at Socialforvaltningen hvert 2. år (første gang 2010) følger op på handleplanerne samt opdaterer fattigdomsgrænsen (se bilag 3, afsnit 13).

 

Økonomi

Samlet set vil udgifterne til de 10 tiltag udgøre 32 mio. kr. inkl. udgifter til opfølgning på handleplanerne og fattigdomsgrænsen. Socialforvaltningen har udarbejdet et ønskeforslag (SUD 205/2008) til budget 2009 vedr. finansiering af tiltag på baggrund af fattigdomsundersøgelsen til 20 mio. kr. De af tiltagene som udvalget godkender, vil indgå i budgetprocessen for 2009. Forslag a, d og e på i alt 11,5 mio. kr., der kræver samarbejde med Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, vil, såfremt de godkendes, blive forelagt på et fælles møde med Beskæftigelses- og integrationsudvalget med henblik på en fælles beslutning.   

 

Videre proces

Såfremt tiltag a, d og e godkendes afholdes der møde med Beskæftigelses- og integrationsudvalget angående en fællesindstilling og finansiering. De af de resterende tiltag som udvalget godkender, herunder forslaget om opfølgning på handleplanerne og vedligeholdelse af fattigdomsgrænsen, vil indgå i budgetforhandlingerne 2009 og tjene som konkretisering af ønskeforslaget på 20 mio. kr.

 

Borgerrepræsentationen har d. 3. april 2008 (BR 155/08) besluttet, at samtlige forvaltninger udarbejder handleplaner for, hvordan de på deres område kan bidrage til at reducere antallet af fattige og følgerne af fattigdom. Socialudvalgets beslutning vil derfor blive sendt til Borgerrepræsentation til orientering.

 

Bilag

1.      Oversigt over politisk behandling

2.      Handleplaner til bekæmpelse af fattigdom og fattigdommens konsekvenser

3.      Bilag til Handleplaner til bekæmpelse af fattigdom og fattigdommens konsekvenser

4.      Høringssvar – Teknik- og Miljøudvalget

5.      Høringssvar – Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

6.      Høringssvar – Børne- og Ungdomsudvalget

7.      Høringssvar – Sundheds- og Omsorgsudvalget

8.      Høringssvar – Kultur- og Fritidsudvalget

9.      Udmøntning af satsreguleringspuljen for 2008 – Etablering af frivillig gældsrådgivning

 

         Anette Laigaard                             

 

 

 

 

Til top