Mødedato: 28.05.2008, kl. 16:15

Implementering af systematisk opfølgning på henvendelser vedrørende unge, der begår alvorlig eller gentagen kriminalitet

Se alle bilag

Implementering af systematisk opfølgning på henvendelser vedrørende unge, der begår alvorlig eller gentagen kriminalitet

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. maj 2008

 

 

8.      Implementering af systematisk opfølgning på henvendelser vedrørende unge, der begår alvorlig eller gentagen kriminalitet

SUD 247/2008  J.nr. 247/2008

 

 

 

Implementering af dele af Socialudvalgets beslutning på mødet d. 09.04.08 for så vidt angår systematisk opfølgning på henvendelser vedrørende unge, der begår alvorlig eller gentagen kriminalitet. (Dagsordenens pkt. 6 - Anbefalinger i fm. overfaldet på Amager. SUD 131/2008 . J. nr. 131/2008)

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget tager orienteringen om Implementeringsplanen til efterretning.

 

Problemstilling

Med henblik på at sikre en mere systematisk opfølgning på alvorligt bekymrende henvendelser vedrørende unge, der begår alvorlig eller gentagende kriminalitet besluttede udvalget bla.:

-         at der øjeblikkeligt indføres kontrol med opfølgningen på indberetninger vedr. unge, som har begået alvorlig kriminalitet.

-         at der oprettes et "Rejsehold" der kan hjælpe socialcentrene med at etablere en insisterende, uafviselig kontakt til de unge og deres familier, hvor socialcentrene har vanskeligt ved at komme i kontakt.

 

Ved alvorlig kriminalitet forstås sager i henhold til servicelovens bestemmelser § 58, stk. 3 og 4 vedr. voldskriminalitet mv. og ved gentagende kriminalitet forstås unge sigtede med de socialmyndigheders medvirken 3-5 gange, afhængigt af forseelsens karakter.

De øvrige punkter i forslaget fra socialdemokraterne og Det Radikale Venstre samt forslag fra Borgmesteren behandles i separat indstilling, der forelægges for Socialudvalget den 25. juni 2008.

Løsning  

1. Kontrolopgaven.

Kontrolopgaven placeres i Den Sociale Døgnvagt.

Den Sociale Døgnvagt koordinerer i forvejen Socialforvaltningens medvirken ved politiafhøringer og fremstillinger i Dommervagten mv. når det drejer sin om unge under 18 år. I den forbindelse sender Den Sociale Døgnvagt indberetninger til de relevante Socialcentre.

Fremover skal Den Sociale Døgnvagt bede Socialcentrene om en tilbagemelding på om og hvordan, der er reageret i forhold til de fremsendte indberetninger om alvorlig eller gentagen kriminalitet. Tilbagemeldingen skal gives indenfor en frist af 3 dage.

Den Sociale Døgnvagt følger op på socialcentrenes reaktioner indtil der er reageret adækvat.

Den Sociale Døgnvagt tilbyder i den forbindelse Socialcentrene hjælp til udformning af foreløbige handleplaner, som skal foreligge senest 7 arbejdsdage efter afhøringen har fået sted.

Den Sociale Døgnvagt skønner, at der vil være tale om ca. 250-300 sager på årsbasis med alvorlig eller gentagende kriminalitet, hvor Den Sociale Døgnvagt skal bede socialcentrene om en tilbagemelding.  Dette inkluderer, hvor den unge er blevet fremstillet i Dommervagten og blevet varetægtsfængslet.

2. "Rejseholdet."

"Rejseholdet" skal hjælpe socialcentrene med at etablere en insisterende, uafviselig kontakt til den unge og familien, som socialcentrene har vanskeligt ved at komme i kontakt med.  

Opgaven løses ved at Den Sociale Døgnvagt sammensætter et hold af eksperter fra de relevante institutioner som kommunen råder over som eksempelvis Pigegruppen, Spydspiden eller U-Turn. Holdet hjælper socialcentret med at etablerer kontakt til den unge og dennes familie for at understøtte igangsættelsen af en fremadrettet indsat. Eksperterne trækkes ud når der er etableret kontakt mellem sagsbehandleren og den unge og / eller familien.

Opgaven koordineres af Den Sociale Døgnvagt, som i forvejen har et tæt samarbejde med de institutioner, som skal indgå i "Rejseholdet" og med byens socialcentre og deres børnefamilieteams.

"Rejseholdet" skal kunne rykke ud indenfor 24 timer efter at enten Den Sociale Døgnvagt eller socialcentret har fundet det relevant.

Den Sociale Døgnvagt skønner, at der ud fra de afsatte midler vil kunne rykkes ud 25-30 sager pr. årsbasis.

 

Økonomi

Løsning af kontrolopgaven og løsning af opgaven med at koordinere "Rejseholdets" aktiviteter kræver, at der tilføres Den Sociale Døgnvagt en halv stilling svarende til 250.000 kr. årligt.

Pengene afholdes indenfor ramme 5.35.40 hvor Den Sociale Døgnvagt har haft en buffer til at håndtere større uroligheder i byen. Denne buffer anvendes nu til en styrkelse af hurtig indsats.

Videre proces

Den Sociale Døgnvagt udarbejder ved årets udgang en rapport, som opsamler aktiviteter der udspringer af de nye tiltag og som samler op på resultaterne af indsatserne. Rapporten vil blive forelagt for udvalget.

De øvrige punkter i forslaget fra socialdemokraterne og Det Radikale Venstre samt forslag fra Borgmesteren behandles i separat indstilling, der forelægges for Socialudvalget den 25. juni 2008.

 

Bilag

1.      Implementeringsplan for Indsats vedrørende unge, der begår alvorlig eller gentagende kriminalitet

 

 

         Anette Laigaard                              /Sven Bjerre

 

 


 

Til top