Ny ledelsesstruktur på forvaltningens bo- og behandlingstilbud
Ny ledelsesstruktur på forvaltningens bo- og behandlingstilbud
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. maj 2008
4. Ny ledelsesstruktur på forvaltningens bo- og behandlingstilbud
SUD 253/2008 J.nr. 253/2008
Resultat
af høring i forbindelse med ændring af ledelsesstrukturen i Socialforvaltningens
bo- og behandlingstilbud.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, 1. At Socialudvalget tager ny ledelsesstruktur på det kommunale område for bo- og behandlingstilbudene i SOF, gældende fra januar 2009, til efterretning 2. At Socialudvalget tager til efterretning at det selvejende område indgår i ny ledelsesstruktur med udgangspunkt i tre skitserede løsningsmodeller |
Problemstilling
I efteråret 2007 blev igangsat en proces med henblik på at ændre ledelsesstrukturen på forvaltningens bo- og behandlingstilbud på henholdsvis handicap-, psykiatri-, børne og ungeområdet samt misbrugsområdet. Sigtet er en samling af tilbudene i nye og færre enheder med det formål at skabe bedre rammer for ledelse, den faglige kvalitet og udvikling i de enkelte tilbud. De seneste kritisable forhold, der er konstateret på nogle af bostederne i forvaltningen aktualiserer behovet for at vurdere organiseringen.
Strukturændringen har været i høring i de lokale samarbejdsudvalg (ASU), de faglige organisationer, brugerorganisationer og i de selvejende bestyrelser. Desuden er afholdt høringskonferencer på hvert af de fire målgruppeområder, hvor repræsentanter fra de lokale arbejdspladser og forvaltningen i fællesskab har drøftet oplæg til ændret struktur. Høringsprocessen har taget afsæt i fire strukturoplæg, som er udarbejdet i samarbejde med faglige repræsentanter udpeget af Hovedsamarbejdsudvalget (HSU).
Løsning
Ledelsesstrukturen i de kommende centre for bo- og behandlingstilbudene har følgende succeskriterier som forudsætning:
o Brugerne skal opleve, at de har valgmuligheder i deres hverdag
o De pårørende skal opleve, at bostederne er en del af en større helhed, og at de tages med på råd i forhold til centrets drift og udvikling
o Medarbejderne skal opleve en attraktiv arbejdsplads, hvor mulighederne for at arbejde med specialisering, særlige tovholderfunktioner, kompetenceudvikling mv. er blevet større
o Lederne skal opleve, at der er etableret mere robuste enheder, hvor en sund økonomi og en høj faglighed er forudsætninger for den gode kvalitet
o
Dialog og
informationsflow mellem tilbud, centralforvaltning og det politiske niveau skal
opleves tættere og bedre
Centerstrukturen i bo og behandlingstilbudene
Den nye struktur etableres med en centerleder, og et antal lokale ledere, der leder de enkelte tilbud og som sammen med centerlederen udgør områdets ledelsesteam, se figur nedenfor.
Der arbejdes hen imod at de nuværende 118 bo- og behandlingstilbud, inkl. 28 selvejende institutioner, indgår i 33 nye centerfællesskaber, heraf 11 centre på børne- og ungeområdet, 9 på handicap, 6 på psykiatri-, og 6 centre på misbrugsområdet. Over tid indgår stabsfunktioner i centerfællesskabsregi, således at centerlederen har administrative, faglige og økonomiske støttefunktioner til sin rådighed. I bilag 3 – 6 er centerstrukturen på de fire målgruppeområder vist.
Nogle af de nuværende ledere få en ændret ledelsesprofil og en ny opgaveportefølje, som følge af at de bliver centerledere for de bo- og behandlingstilbud, der knyttes til centerfællesskabet. Andre ledere får - som lokale ledere - rollen som daglig leder for medarbejderne og den daglige drift. De har dermed et særligt ansvar for fagligheden, det brugerrettede arbejde og medarbejdernes kompetenceudvikling og trivsel.
Centerstrukturen er et element i masterplan 2009 - 2012 for organisering af Socialforvaltningen
Socialforvaltningen arbejder pt. på Masterplan 2009 - 2012, der skal tydeliggøre visioner, mål og organisering af den samlede forvaltning.
Centerstrukturen, som beskrevet i nærværende sag, er en hovedbestanddel i Masterplanen, fordi den angiver den organisatoriske retning, der muliggør at målene om øget robusthed, specialisering og sikker drift kan nås. - I konsekvens af centerstrukturen bliver Centralforvaltningens organisation ændret med virkning fra 1.9.2008 for at kunne matche de mål og krav, den ændrede organisation vil tilsige, jfr. bilag 1.
Socialudvalget vil møde Masterplanen første gang på møde i juni 2008.
Resultat af
høringsproces
Forvaltningen har modtaget skriftlige høringssvar fra ASU/lokale arbejdspladser, fra de faglige organisationer (LFS, SL, HK, Socialrådgiverforeningen), en række selvejende bestyrelser samt fra brugerorganisationer. I bilag 7-10 er vedlagt resumeer af skriftlige høringssvar og fra høringskonferencerne. Endelig er vedlagt referat af HSU- behandling den 16. maj 2008 (bilag 12).
Tilbagemeldinger fra de lokale samarbejdsudvalg rummer dels positive holdninger til de nye muligheder for faglig udvikling mv, dels skeptiske synspunkter om risikoen for, at ledelseskonstruktionen stjæler ressourcer fra det øvrige arbejde. Det samme billede tegner sig i svarene fra de faglige organisationer, som generelt støtter de overordnede principper i centermodellen, men organisationerne peger samtidig bla. på at finansiering af centerlederstrukturen ikke må ske på bekostning af det brugerrettede arbejde, herunder medarbejderressourcer.
Der er en betydelig større skepsis fra flere af de selvejende bestyrelser, bla. en bekymring i forhold til det selvejende råderum og værdigrundlag, centerlederens kompetence versus bestyrelsernes kompetence mv.
Fra brugerorganisationerne er der kommet høringssvar fra SIND og SAND (de hjemløses organisation) samt de samvirkende menighedsplejer. Disse høringssvar har hver i sær nogle specifikke forbehold, bla anfører SIND at centerstrukturen ikke synes at forbedre boligforholdene for brugerne.
Socialforvaltningen finder generelt at der er opbakning til at gennemføre forslaget til ny ledelsesstruktur på det kommunale område. I høringssvar og på høringskonferencer er der taget en række forbehold, givet gode råd og formuleret opmærksomhedspunkter til den videre proces om omstillingens finansiering, centerlederens kompetence, sikkerhed i medarbejdernes ansættelsesforhold mv. Disse opmærksomhedspunkter indgår i centralforvaltningens videre arbejde med implementeringsprocessen.
For det selvejende område ønsker forvaltningen at indgå specifikke aftaler og ordninger, således at det vigtige samarbejde med de selvejende institutioner bliver fastholdt. For at afbalancere hensynene lægger forvaltningen op til 3 løsningsmodeller, jfr. bilag 2.
Økonomi
Ledelsesreformen forudsættes udgiftsneutral, idet de nye centerenheder får baser på arbejdspladser, hvor faciliteter i et vist omfang i forvejen er til stede. Det forventes samtidig at det er nuværende ledere, der indgår i den nye ledelsesstruktur.
Videre
proces
Under forudsætning af at Socialudvalget tager indstillingen til efterretning går den konkrete implementeringsfase i gang. Centerlederstillinger slås op og besættes på baggrund af forhandlinger med de faglige organisationer. Undtaget dog bocentrene for psykisk syge, hvor nuværende bocenterchefer fortsætter som centerledere i ny struktur. Samarbejdsstrukturen etableres i centerregi og de kommunale centre træder i kraft fra januar 2009.
I forhold til forvaltningens samarbejde med selvejende institutioner vil der være behov for en lidt længere proces og dialog med de selvejende bestyrelser om deres indpasning i centermodelstrukturen. Disse forventes at være på plads primo 2009.
I efteråret 2009 præsenteres Socialudvalget for status og opfølgning på den nye ledelsesstruktur.
Bilag
1. Ny organisering i centralforvaltningen
2. Selvejende institutioner i centerstrukturen med tre løsningsmodelforslag
3. Centerstruktur på Mål og Rammer - Børn
4. Centerstruktur på Mål og Rammer - Psykiatri
5. Centerstruktur på Mål og Rammer - Handicap
6. Centerstruktur på Mål og Rammer -Misbrug
7. Resume af høringsproces på Mål og Rammer -Børn
8. Resume af høringsproces på Mål og Rammer - Psykiatri
9. Resume af høringsproces på Mål og Rammer -Handicap
10. Resume af høringsproces på Mål og Rammer -Misbrug
11. Oversigt over dokumenter med indkomne høringssvar
12.
Referat fra HSU-møde 16. maj 2008
13. Udtalelse
fra