Høringsudgave af plan for Københavns Kommune socialpsykiatri i perioden 2009-2012.
Høringsudgave af plan for Københavns Kommune socialpsykiatri i perioden 2009-2012.
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. maj 2008
3. Høringsudgave af plan for Københavns Kom mune socialpsykiatri i perioden 2009-2012.
SUD 251/2008 J.nr. 251/2008
På
baggrund af budgetforliget 2008 er der udarbejdet en plan for
socialpsykiatrien, som skal sendes i høring. Planen indeholder forslag til
effektmål for indsatsen samt forslag til nye initiativer. Procesplan samt
modeller for finansiering er vedlagt.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, 2. at Socialudvalget tager grundmodellen for finansiering af planen til efterretning. 3. at Socialudvalget tager til efterretning, at etablering af nye botilbud og modernisering af eksisterende tilbud (ønskeforslag til budget 2009), bedre IT-understøttelse og botilbud til færdigbehandlede patienter (investeringsforslag til budget 2009) ikke kan gennemføres, såfremt elementerne ikke bliver prioriteret i Budget 2009. 4. at Socialudvalget godkender, at der fremsættes ønskeforslag til budget 2010 til finansiering af kvalitetskoordinatorer til implementering af kvalitetsmodellen, medarbejderressourcer til implementering af casemanager-metoden i socialcentrenes voksenteams samt sociale jobkonsulenter. 5. at Socialudvalget godkender forslag til procesplan for det videre arbejde. 6. at Socialudvalget godkender, at den foreliggende udgave af planen sendes i høring hos relevante parter. |
Problemstilling
Som en del af budgetforliget for 2008 blev det besluttet, "at der skal udarbejdes en Psykiatriplan i København, som skal omfatte alle grupper af psykisk syge og sikre, at tilbudene til alle grupper er tilstrækkelige."
Socialudvalget havde den 12. marts 2008 en temadrøftelse om recovery og fik i den forbindelse forelagt et inspirationspapir med bud på overordnede indsatsområder på området. Samtidigt tiltrådte udvalget en procesplan for det videre arbejde med en plan for socialpsykiatrien.
På den baggrund foreligger nu et forslag til en høringsudgave af plan for socialpsykiatrien. Der skal tages stilling til mål, principper og initiativer i forslaget.
Løsning
Forslag til plan for socialpsykiatrien tager udgangspunkt i, at målgruppen som gruppe er kendetegnet ved en række karakteristika: de har psykiske problemer, de trives dårligt, de har dårlig fysisk sundhed o g eventuelt misbrug, de har dårlige relationer, ringe tilknytning til arbejdsmarkedet og er i højere grad kriminelle end andre borgere. Disse karakteristika er først og fremmest problematiske fordi de – i det omfang og den kombination de forekommer hos den enkelte - forringer den enkelte borgers livskvalitet. Desuden er de problematiske, fordi de hindrer den enkelte i at tage vare på sig selv og bidrage til samfundet eller som minimum at leve et værdigt liv.
Efter drøftelser med de lokale ledelser foreslår forvaltningen, at der opstilles fire langsigtede mål for effekten af den kommunale indsats:
· Mere værdigt liv
· Øget selvoplevet livskvalitet
· Tage vare på eget liv i størst muligt omfang
· Mere aktivt medborgerskab.
Målene skal nås via en række mål for effekten på mellemlang sigt:
· Borgere med psykosociale problemer skal have en bedre fysisk sundhed
· Borgere med psykosociale problemer skal have stærkere relationer
· Borgere med psykosociale problemer skal have en bedre psykosocial situation
· Borgere med psykosociale problemer skal begå mindre kriminalitet
· Borgere med psykosociale problemer skal have en bedre tilknytning til arbejdsmarkedet.
Effektmålene vil blive nået gennem den eksisterende indsats suppleret med en række nye initiativer, der er beskrevet i planen. Hele indsatsen tilrettelægges efter tre overordnede principper:
· Brugerinddragelse
· Recovery
· Effektstyring og effektiv ressourceudnyttelse.
Princippet om effektstyring betyder blandt andet, at alle planens mål er formuleret med udgangspunkt i, hvad borgeren skal have ud af indsatsen. For sidenhen at kunne evaluere og tilrettelægge indsatsen herefter er der for hvert effektmål formuleret nogle indikatorer. Indikatorerne skal på nuværende tidspunkt ses som et indledende bud på, hvad der kunne være relevant at måle på. I takt med at planens initiativer videreudvikles i delstrategier, vil indikatorerne blive endeligt fastlagt.
Medlemsforslagene fra A, B og F om udmøntning af budgetforligets 4 mill. kr. til psykiatriplanen, der blev tiltrådt af Socialudvalget den 30. april 2008, er alle indarbejdet løbende i planen.
Delstrategierne og den efterfølgende implementering vil foregå i tæt samspil med relevante parter, herunder blandt andet brugere og pårørende, medarbejdere, faglige organisationer, Region Hovedstaden og andre forvaltninger i Københavns Kommune.
Økonomi
Som en del af budgetforliget for 2008 er der afsat 4,0 mio. kr. p.a. fra 2009 til finansiering af nye initiativer i planen. Udmøntningen af disse midler indgår i planen. En realisering af samtlige initiativer vil dog forudsætte tilførsel af yderligere midler i størrelsesordenen engangsudgifter på godt 600 mio. kr. og varige udgifter på godt 100 mio. kr. p.a. En del er allerede indarbejdet som ønske- og investeringsforslag til budget 2009. Den resterende del vil skulle finansieres på anden vis, eksempelvis via ønskeforslag i Budget 2010 samt via forhandlinger om Tryghedsplan III.
Videre proces
Forvaltningen foreslår, at planen nu sendes i høring indtil den 27. juni 2008. Der udarbejdes desuden en pixi-udgave af planforslaget til brug for høringen. Som et led i høringen vil der være et offentligt debatmøde. Efter høringen vil udvalget få forelagt en revideret udgave af planen med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen primo oktober 2008.
Efter vedtagelsen vil planens initiativer blive uddybet og konkretiseret i delstrategier, som kan forelægges for Socialudvalget ultimo 2008. Dette arbejde vil foregå med inddragelse af relevante samarbejdsparter.
Bilag
1. Plan for Københavns Kommunes socialpsykiatri i perioden 2009-2012 – høringsudgave af 28. maj 2008
2. Procesplan for udarbejdelse af plan for socialpsykiatrien
3. Modeller for finansiering af plan for socialpsykiatrien.
Annette
Laigaard /