Mødedato: 28.02.2007, kl. 20:15

Henvendelse fra Røde Kors om indgåelse af samarbejdsaftale

Henvendelse fra Røde Kors om indgåelse af samarbejdsaftale

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 28. februar 2007

 

 

17.      Henvendelse fra Røde Kors om indgåelse af samarbejdsaftale

 

SUD  49/2007  J.nr. 49/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Henvendelse fra Røde Kors om indgåelse af samarbejdsaftale

 

Røde Kors ønsker en samarbejdsaftale med Københavns Kommune om behandling af traumatiserede flygtninge.

 

 Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.  at Socialudvalget tiltræder, at forvaltningen inviterer Dansk Røde Kors til en drøftelse af mulige samarbejdsmuligheder.

2.  at vedlagte svarbrev sendes til Dansk Røde Kors.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2007

Punktet blev udsat til næste møde

 

Problemstilling

Psykotraumecentret er en indtægtsdækket enhed i Dansk Røde Kors, som ønsker en samarbejdsaftale med Københavns Kommune om behandling af traumatiserede flygtninge. Behandling af flygtninge med Post Traumatisk Stress Syndrom varetages overordnet set i sygehusvæsenet også fra 1. januar 2007.

 

Socialforvaltningen råder ikke over en bevilling der kan benyttes til at indgå en særskilt samarbejdsaftale med Røde Kors herom.

 

Socialforvaltningen har dog mulighed for at bevilge psykologbistand efter Aktivlovens §82 (enkeltydelser). Bevillingen afhænger af en konkret og individuel vurdering, som foretages af sagsbehandlere i Socialcentrene og kan derfor ikke bindes i en samlet aftale om køb af specifikke pladser. Herudover vil forvaltningen som en forebyggende foranstaltning i børnesager kunne finansiere psykologbehandling til udsatte børn og unge.

 

Løsning

Behandling af flygtninge med Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSD) varetages overordnet set i sygehusvæsenet også fra 1. januar 2007. Det drejer sig om voksne og børn (og pårørende til dem), som har været udsat for tortur, andre former for vold eller traumatiske hændelser eksempelvis i forbindelse med krig eller politisk forfølgelse, der har ført til alvorlige psykiske, fysiske og sociale problemer. Behandlingen sker på psykiatrisk afdeling, distriktspsykiatriske centre. Dertil kommer behandlingscentret OASIS og Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre RCT, som har driftsoverenskomst med Hovedstadens Sygehusfællesskab (Region Hovedstaden).

Der er herudover en gruppe, der har behov for psykologbehandling, men hvor PTSD ikke er så alvorlig, at indlæggelse er nødvendig.

Socialforvaltningen har mulighed for at yde tilskud til psykologbehandling efter aktivlovens §82 (enkeltydelser), samt som en forebyggende foranstaltning for udsatte børn og unge jf.  serviceloven.

Etnisk rådgivningscenter NOOR er en del af Københavns Kommunes beskæftigelses- og Integrationsforvaltning og har tidligere ydet psykologbehandling til flygtninge med PTSD. NOOR meddeler, at de pr. 1. januar 2007 er omorganiseret og tilknyttet Center for beskæftigelse, sprog og integration, og at de primært skal lave undervisning og udredning, og ikke psykologbehandling. Henvisning til NOOR sker via Københavns Kommunes jobcenter for matchgruppe 1 til 3. Flygtninge med PTSD vil primært høre til matchgruppe 4 eller 5. Socialforvaltningen vil drøfte konsekvenserne af omlægningen af NOOR med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen mhp. at belyse konsekvenserne heraf for udsatte flygtninge og indvandrere.

 

Det er samlet set Socialforvaltningen vurdering, at der ikke er grundlag for at indgå en samarbejdsaftale med Røde Kors, om at Københavns Kommune aftager af en fast mængde ydelser ift. denne målgruppe. Dog anbefaler Socialforvaltningen, at forvaltningen inviterer Røde Kors til en drøftelse af samarbejdsmulighederne ifm. psykologbehandling via aktivlovens §82 (enkeltydelser) og som forebyggende ydelse jf. Serviceloven.

 

Økonomi

Socialforvaltningen råder ikke over budgetmidler til indgåelse af en samarbejdsaftale om et fast antal ydelser.

 

Socialforvaltningen har via aktivlovens §82 (enkeltydelser) og jf. servicelovens bestemmelser om forebyggede foranstaltninger for udsatte børn og unge mulighed for at give støtte til psykologbehandling.

 

En eventuel samarbejdsaftale med Røde Kors om psykologbehandling ifm. enkeltydelser og som forebyggende foranstaltning vil skulle afholdes indenfor de nuværende budgetrammer.

 

Videre proces

Borgmester Mikkel Warming sender vedlagte svarbrev til Dansk Røde Kors.

 

BILAG

1.      Henvendelse fra Dansk Røde Kors.

2.      Svarbrev til Dansk Røde Kors.

 

 

 

         Sven Bjerre

                                                         / Anders Kirchhoff

 


 

Til top